Daljša izpostavljenost ostankom pesticidov izjemno škodljivo vpliva na zdravje in povzroča številne bolezni, od raka do okvar ploda v nosečnosti. Moti hormonsko ravnotežje in dokazano zmanjšuje plodnost, posebej pri moških. Posledice njihovega škodljivega delovanja se pokažejo šele čez leta.
Rezultati nacionalnega monitoringa, ki ga vsako leto izvede Uprava za varno hrano, ne presenečajo zgolj zato, ker sadje in zelenjava vsebujejo spojine, ki vanje ne sodijo, pač pa tudi zaradi neverjetnega števila le-teh. Aktivnih snovi pesticidov in njihovih metabolitov, na katere preiskujejo vzorce, je – verjeli ali ne, več kot 330!
In kaj kažejo ugotovitve za leto 2015? Analize so pokazale, da je kar 40,6 odstotkov vzorcev sadja in zelenjave vsebovalo ostanke pesticidov, pri 1,8 odstotkih so bile presežene celo mejne vrednosti. Kar je sicer bistveno manj kot leta 2009, ko so pesticide našli v 51,1 odstotkih vzorcev, mejne vrednosti pa so bile presežene pri 2,7 odstotkih vzorcev. Pričakovano drugačno sliko kaže analiza ekološko pridelanega sadja in zelenjave: 98,8 odstotkov vzorcev pesticidov ni vsebovalo.
Viri:
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS
EFSA