Kaj jemo? Kakovost sadja in zelenjave pri nas

Veliko uvoženega sadja in zelenjave, ki ga kupimo pri nas, zaradi slabe kakovosti ne bi našlo mesta v trgovinah v tujini. Vsebujejo ostanke pesticidov, ki celo presegajo mejno vrednost.
Daljša izpostavljenost ostankom pesticidov izjemno škodljivo vpliva na zdravje in povzroča številne bolezni, od raka do okvar ploda v nosečnosti. (foto: pixabay.com)
Daljša izpostavljenost ostankom pesticidov izjemno škodljivo vpliva na zdravje in povzroča številne bolezni, od raka do okvar ploda v nosečnosti. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Daljša izpostavljenost ostankom pesticidov izjemno škodljivo vpliva na zdravje in povzroča številne bolezni, od raka do okvar ploda v nosečnosti. Moti hormonsko ravnotežje in dokazano zmanjšuje plodnost, posebej pri moških. Posledice njihovega škodljivega delovanja se pokažejo šele čez leta.

Rezultati nacionalnega monitoringa, ki ga vsako leto izvede Uprava za varno hrano, ne presenečajo zgolj zato, ker sadje in zelenjava vsebujejo spojine, ki vanje ne sodijo, pač pa tudi zaradi neverjetnega števila le-teh. Aktivnih snovi pesticidov in njihovih metabolitov, na katere preiskujejo vzorce, je – verjeli ali ne, več kot 330!

In kaj kažejo ugotovitve za leto 2015? Analize so pokazale, da je kar 40,6 odstotkov vzorcev sadja in zelenjave vsebovalo ostanke pesticidov, pri 1,8 odstotkih so bile presežene celo mejne vrednosti. Kar je sicer bistveno manj kot leta 2009, ko so pesticide našli v 51,1 odstotkih vzorcev, mejne vrednosti pa so bile presežene pri 2,7 odstotkih vzorcev. Pričakovano drugačno sliko kaže analiza ekološko pridelanega sadja in zelenjave: 98,8 odstotkov vzorcev pesticidov ni vsebovalo.

Viri:
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS
EFSA

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.