Kaj se dogaja z lasmi med barvanjem?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 11.11.2013
Strokovnjakinji za lase sta opisali, kaj se dejansko dogaja med barvanjem las in kako barvanje vpliva na nas. Preberite si, morda se boste premislili in obdržali raje naravno barvo z odtenkom sive.
Barvanje uničuje naše lase. (foto: www.sxc.hu)
Barvanje uničuje naše lase. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Preden je barva za lase res učinkovita in obarva las, mora premagati mnogo naravnih ovir, sta povedali strokovnjakinji za lase Nikita Wilson in Elizabeth Cuannane Philips. Barva mora priti v las, da ga lahko obarva, kar pa ji preprečuje naravna zaščita za lase, to je kutikula. Ta ščiti lase pred zunanjimi vplivi, deluje podobno, kot lubje pri lesu. Če barva ne bi imela sestavin, ki bi »uničila« kutikulo, se las ne bo obarval.

Barve za lase so narejene tako, da dvignejo to naravno zaščito in prodrejo v las. Ko je kutikula premagana, je naslednji korak barvanje. »Da dosežete barvo las, ki si jo želite, morate najprej uničiti svojo naravno barvo,« je povedala Wilsonova.
Peroksid v barvi, uniči vašo naravno barvo tako, da razgradi pigment v lasu. Ta sestavina pa lase še dodatno uničuje. Po teh dveh opravljenih korakih, imajo lasje videz slame. Nato barva prične delovati in barva lase. Ves ta čas je zaščita las (kutikula) oslabljena in dvignjena, s tem dovoljuje barvi, da je v lasu. In to se dogaja vse dokler imate barvo na laseh. Ko jo izperete, se kutikula počasi spet spušča in začne ščititi lase. Toda las je že okvarjen., pojasnjujeta strokovnjakinji.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Kako očistiti prismojeno hrano s posode?

Zelo enostavno! Nič več vam ni potrebno drgniti ali cel...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.