Kakšna je razlika med zelenim in črnim čajem?

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 14.8.2022
Zeleni in črni čaj pridobivajo iz iste rastline, kljub temu pa je med njima kar nekaj velikih razlik. Preberite si, kakšne so.
Oba, črni in zeleni čaj sta zelo zdrava. (foto: www.sxc.hu)
Oba, črni in zeleni čaj sta zelo zdrava. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Črni in zeleni čaj nabirajo iz iste rastline. Nabirajo se popki in listi iz zgornjega dela rastline. Zakaj je potem med njima toliko razlik? Do teh pride med procesom proizvodnje, oksidacije in kemijskih procesov.

Zeleni čaj
Zeleni čaj naredijo tako, da naberejo liste, jih posušijo in nato obdelajo še s pomočjo pare (japonski način pridelave) ali pa jih popečejo (kitajski način). Takšni načini upočasnjujejo oksidacijo, zadržujejo barvo listov in specifični okus.

Črni čaj
Črni čaj izdelujejo tako, da liste naberejo, sušijo in nato zmeljejo, zvaljajo, da še preden so popolnoma suhi, pospešijo oksidacijo. Zato so listi temnejše barve in imajo močnejšo aromo.

Kateri ima več kofeina?
Zeleni čaj naj bi vseboval manj kofeina, seveda pa je to odvisno tudi od načina pridelave in vrste rastline.

Kateri vsebuje več antioksidantov?
Oba, črni in zeleni čaj vsebujeta veliko zdravih antioksidantov, ki preprečujejo razvoj rakavih obolenj in druge bolezni. Kljub temu da je bolj znan zeleni čaj, so v raziskavah ugotovili, da tudi črni vsebuje mnogo antioksidantov in je zato ravno tako zelo zdrav.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

5 razlogov, zakaj se vam okoli trebuha kopiči maščoba in kako se je znebiti

Se vam okoli trebuha nabira maščoba, ki se jo nikakor n...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.