Črni in zeleni čaj nabirajo iz iste rastline. Nabirajo se popki in listi iz zgornjega dela rastline. Zakaj je potem med njima toliko razlik? Do teh pride med procesom proizvodnje, oksidacije in kemijskih procesov.
Zeleni čaj
Zeleni čaj naredijo tako, da naberejo liste, jih posušijo in nato obdelajo še s pomočjo pare (japonski način pridelave) ali pa jih popečejo (kitajski način). Takšni načini upočasnjujejo oksidacijo, zadržujejo barvo listov in specifični okus.
Črni čaj
Črni čaj izdelujejo tako, da liste naberejo, sušijo in nato zmeljejo, zvaljajo, da še preden so popolnoma suhi, pospešijo oksidacijo. Zato so listi temnejše barve in imajo močnejšo aromo.
Kateri ima več kofeina?
Zeleni čaj naj bi vseboval manj kofeina, seveda pa je to odvisno tudi od načina pridelave in vrste rastline.
Kateri vsebuje več antioksidantov?
Oba, črni in zeleni čaj vsebujeta veliko zdravih antioksidantov, ki preprečujejo razvoj rakavih obolenj in druge bolezni. Kljub temu da je bolj znan zeleni čaj, so v raziskavah ugotovili, da tudi črni vsebuje mnogo antioksidantov in je zato ravno tako zelo zdrav.