Koloidno srebro: Je zares varno in kako ga pravilno uporabljati?

Moje zdravje > Alternativa | piše: Helena Primic | 30.9.2021
Koloidno srebro uničuje bakterije, glivice, plesni in viruse. Podpira in razbremenjuje imunski sistem ter zelo dobro zavira vnetne procese v telesu. Spodbuja nastajanje novega epitelnega tkiva in s tem pospešuje celjenje ran.
Delček koloidnega srebra je v primerjavi z najmanjšimi bakterijami skoraj dvatisočkrat manjši. (Foto: Arhiv)
Delček koloidnega srebra je v primerjavi z najmanjšimi bakterijami skoraj dvatisočkrat manjši. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste že slišali za koloidno srebro, toda ne veste, če je njegova uporaba zares varna in kako ga sploh uporabljati?

Za mnenje smo zaprosili Sergeja Marasa, raziskovalca, terapevta ter izdelovalca koloidnega srebra, ki ima z uporabo koloidnega srebra tako na sebi in svojih otrocih kot strankah in znancih že več kot 20-letne izkušnje.

 

Kaj je koloidno srebro?

Čeprav vemo, kaj je srebro, to še ne pomeni, da zares razumemo, kaj pomeni besedna zveza koloidno srebro. Kot je pojasnil Maras, imajo koloidi v naravi zelo pomembno vlogo:

»Brez njih ne bi bilo življenja, saj v celicah - gradnikih živih bitij vsi življenjski procesi temeljijo na koloidnih stanjih. Koloidni delci so namreč najmanjši delci, na katere lahko razpade materija, ne da bi pri tem izgubila individualne lastnosti.«

Koloidno srebro so majhni srebrovi delci v destilirani vodi, v kateri večinoma lebdijo. Njihova posebnost in univerzalna učinkovitost je v njihovi izjemni majhnosti - delček koloidnega srebra je v primerjavi z najmanjšimi bakterijami skoraj dvatisočkrat manjši!

 

Uničuje samo škodljive mikroorganizme

»Natančen mehanizem delovanja koloidnega srebra, ki uspešno uničuje škodljive mikroorganizme, še ni čisto pojasnjen, domneva pa se, da za njegov univerzalen spekter delovanja niso zaslužni srebrovi atomi, temveč srebrovi ioni, ki delujejo preko interakcije z dedno zasnovo, aminokislinami, proteini, encimi in celično membrano ter zavirajo pridobivanje energije škodljivih celic v telesu, zato imajo nanj odlične regenerativne učinke,« delovanje koloidnega srebra pojasnjuje Maras.

Toda, kako je možno, da srebrovi ioni »napadejo« samo škodljive celice in ne tudi zdrave, kot to recimo velja za kemoterapijo?

»Eden od razlogov je ta, da so zdrave celice običajno veliko večje od celic enoceličarjev. Poleg tega vsebujejo večje količine enakih funkcijskih enot, zato so za primerljiv učinek zastrupitve potrebne veliko večje koncentracije koloidnega srebra, čemur se s pravilno uporabo lahko izognemo,« odgovarja sogovornik.

 

Univerzalno sredstvo za zdravljenje mnogih bolezni

Koloidno srebro je univerzalno sredstvo za zdravljenje mnogih bolezni skoraj brez stranskih učinkov. Uničuje namreč bakterije, glivice, plesni in viruse. Lahko ga uporabljamo za zdravljenje številnih bolezni pa tudi preventivno, saj podpira in razbremenjuje imunski sistem.

Koloidno srebro zelo dobro zavira vnetne procese v telesu, poleg tega pa srebrovi ioni tudi spodbujajo nastajanje novega epitelnega tkiva in s tem pospešujejo celjenje ran. Zato je koloidno srebro odličen nadomestek razkužilom, ki so izdelani na alkoholni bazi, saj koloidno srebro v stiku z rano ne peče.

Bolezni, ki jih lahko zdravimo s koloidnim srebrom:

  • Očesna obolenja: očesno vnetje, vnetje veke, vnetje veznice, vnetje roženice, roženični ulkus in vnetje solzne vrečice.
  • Kožna obolenja: akne, smrdeče izločanje potu, dermatitis, tur, kožni rak, glivična obolenja kože, kožna tuberkuloza (lupus), herpes simpleks, herpes zoster (pasovec), gnojne kožne infekcije (impetigo), gnojni mehurčki na glavi, luskavica, rozacea, povečano izločanje loja (seboreja), sončne opekline, koprivnica in bradavice.
  • Obolenja prebavnega trakta: driska, vnetje želodčne sluznice (gastritis), hemoroidi, srbenje zadnjika, griža in okužba s salmonelo.
  • Obolenja dihalnih poti: gripa, oslovski kašelj, legionarska bolezen, pljučnica, vnetje mandljev, vnetje nosne sluznice, vnetje poprsnice in tuberkuloza.
  • Obolenja živčnega sistema: vnetje možganske ovojnice (meningitis), Menierjeva bolezen in stanje izčrpanosti.
  • Obolenja urogenitalnega sistema: vnetje mehurja (kronično), gonoreja, beli tok, vnetja obmodka in težave s prostato.
  • Obolenja mišično skeletnega aparata: vnetje sklepov (artritis) in revma.
  • Druga obolenja: zastrupitev krvi, diabetes, vnetje sluhovoda, tur, razjede, poporodni prisad, gobavost, malarija, paratifus, paradontitis (gnojni), otroška paraliza, škrlatinka, celiakija, sifilis, otrpni krč (tetanus), tifus in opekline.

 

Kako ga pravilno uporabljati?

Kot nam je zaupal Maras, lahko koloidno srebro uporabljamo zunanje ali notranje - da ga uživamo.

Pri kožnih obolenjih, glivičnih okužbah nohtov, odprtih ranah, opeklinah, odrgninah, pikih, aknah, bradavicah, turih, luskavici in dermatitisu prizadeto mesto natiramo z gazo, natopljeno v koloidno srebro, ali takšno gazo enostavno prelepimo čez prizadeto mesto.

Za sistematično uporabo – pri napadu parazitov in gliv kvasovk (kandida), kronični utrujenosti, tremorjih, bakterijskih in virusnih infekcijah – pa koloidno srebro uživamo oralno, pri čemer je priporočljivo, da tekočino (ki je skoraj brez okusa) zaradi boljše absorpcije minuto do dve zadržimo pod jezikom, poleg tega pa tako preprečimo, da bi koloidno srebro v črevesju uničilo dobre bakterije.

Pri obolenjih dihalnih poti je najprimerneje uporabiti inhalator in vdihavati meglico koloidnega srebra, pri ustnih infekcijah in parodontozi pa ga samo žvrkljamo v ustih in nato izpljunemo.

 

Ne mešajte ga s fiziološko raztopino!

Maras posebej opozarja, da koloidnega srebra nikoli ne smemo mešati s katerokoli tekočino ali snovjo, ki vsebuje soli, ki so prisotne tudi v fiziološki raztopini. Pitje nečistega koloidnega srebra ali srebrovih soli v večjih količinah lahko namreč v določnem času sproži pojav tako imenovane argirije - modrikastega obarvanja kože, saj se srebrove soli nalagajo tudi v podkožnem maščevju. Sicer je omenjen pojav le lepotnega značaja, a kljub temu zelo neprijeten.

Če boste za uporabo koloidnega srebra uporabljali inhalator, kjer po navadi uporabljamo fiziološko raztopino, difuzor pred uporabo koloidnega srebra dobro očistite z destilirano vodo.

Med varnostna opozorila spada tudi test preobčutljivosti na srebro, ki ga je dobro opraviti pred uporabo koloidnega srebra.

 

Kako ga pravilno shranjevati?

Kot nam je zaupal sogovornik, koloidno srebro (ki mora biti obvezno v stekleni embalaži!) hranimo na sobni temperaturi, na temnem mestu stran od direktne sončne svetlobe in vsaj pol metra stran od večjih električnih naprav (televizor, računalnik in mobilni telefon).

Priporočljivo je, če stekleničko s koloidnim srebrom zavijete v aluminijasto folijo, saj jo tako dodatno zaščitite pred sončno svetlobo in elektromagnetnim sevanjem, kar nekoliko podaljša učinkoviti potencial srebrovih ionov. Kakovost koloidnega srebra se namreč ohranja do tri mesece, medtem ko po tem obdobju potencial srebrovih ionov začne padati.

 

Na kaj je dobro biti pozoren pri nakupu?

»Dober prodajalec ima dolgoletne izkušnje z uporabo koloidnega srebra in vam bo zagotovil podporo v obliki nasvetov pri načinu uporabe. Vsekakor je obvezna tudi laboratorijska analiza proizvoda (velikost in razpršenost delcev ter koncentracija), ki ga dobavlja, in zagotovljena čistost proizvoda.

V proizvodnji se morajo obvezno uporabljati demineralizirana voda (Aqua Purificata) in srebrne elektrode čistosti (99,99%), metoda izdelave pa mora biti standardizirana,« svetuje Maras, ki kot kriterije dobre kakovosti koloidnega srebra našteva naslednje:

1) čista in prozorna tekočina,

2) primerna velikost in porazdeljenost delcev ter

3) primerna koncentracija.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Morda je šentjanževka v današnjem času najbolj znana ko...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

4 živila, ki pomagajo znižati visok krvni tlak

Nekatera živila vsebujejo snevi, ki še posebno blagodej...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Celulit: Nikoli ni prepozno, da se ga znebite!

Preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki ji...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.