Koristno: Tako lahko uporabimo liste jagod in čebule!

Ali veste, kako koristno lahko uporabite liste čebule, pa tudi jagod? Vas zanima, zakaj jih ne bi smeli spregledati? Preberite, zagotovo jih boste uporabili.
Peclji jagod, pa tudi listi, so zdravilni. (foto: pexels.com)
Peclji jagod, pa tudi listi, so zdravilni. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Imate radi jagode? Pa veste, da ni zdrav le sadež, zdravilni so tudi zeleni peclji ter njeni listi. Prav ti zeleni del sadeža, ki ga vsi mečemo stran, pa je poln antioksidantov. Ti ščitijo pred škodljivimi molekulami (svobodnimi radikali), ščitijo pred rakom in ostalimi boleznimi.

In prav ti peclji, listki jagod so polni antioksidantov, ki ščitijo in krepijo ožilje, uravnavajo krvni tlak. Poleg tega pa vsebujejo tudi kofeinsko kislino, ki deluje protivnetno. Pomagajo pa tudi pri zdravljenju artritisa.

Kako jih uporabiti?
Listke ali peclje jagod zberite za eno pest, dajte v skodelico in prelijte z vročo vodo. Pokrijte in pustite deset minut, nato precedite in popijte po eno skodelico na dan. Okrepili boste srce in ožilje ter si izboljšali počutje. Poleg tega pa boste čistili kri, si okrepili imunski sistem, krepili črevesje in si uredili prebavo, pospešili metabolizem. Listki jagod so odlični tudi pri zdravljenju jeter in ledvic, zmanjšujejo otekline, uravnavajo holesterol, odpravljajo nespečnost, zato napitek lahko pijete tudi zvečer pred spanjem.

Kaj pa olupki čebule?
Strokovnjaki za prehrano večkrat pišejo o tem, da so pri sadju, zelenjavi mnogokrat najbolj zdravilni tisti deli, ki jih zavržemo. Tudi olupki čebule so zelo zdravi in bi jih morali uporabljati. So polni kvercetina, ta se s kuhanjem ne uniči, zato lahko olupke dodajamo jedem, ki jih kuhamo.

Raziskave so pokazale, da je tudi za 48- odstotkov več zdravilnih snovi v olupku čebule kot v njeni sredici.

Kvercetin deluje protivnetno, protivirusno, antibakterijsko, znižuje krvni tlak, pomaga pri hipertenziji, pomaga pri hujšanju.

Ko boste naslednjič kuhali juho, se spomnite na olupke čebule in jih dodajte.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

Katera vrtna opravila nas čakajo v mesecu marcu?

Dragi vrtičkarji, so vas že začeli srbeti prsti in koma...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.