Krepijo možgane in spomin, pomirjajo, krepijo jetra in čistijo črevesje ...

Ta zdrava zelenjava vsebuje 93 odstotkov vode, zato je zelo primerna tudi za tiste, ki želijo shujšati. Poleg tega pa je pravi čudež za naše telo.
Prihaja sezona bučk, zdrave zelenjave, ki naj bo pogosto na vašem krožniku. (foto: pexels.com)
Prihaja sezona bučk, zdrave zelenjave, ki naj bo pogosto na vašem krožniku. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Bučke so zdrave, jejte jih. Prihaja sezona zanje, zato izbiraje sveže in zdrave plodove. Na vaši mizi pa naj bodo pogosto, saj zelo zdravilno delujejo na celo telo. Krepijo spomin, koncentracijo in zdravje možganov, krepijo in čistijo črevesje, urejajo prebavo, krepijo in čistijo tudi jetra, pospešujejo metabolizem, pomagajo odpravljati strupe iz telesa, krepijo živčni sistem in pomirjajo.

Bučke lahko pripravimo na mnogo različnih načinov, zato so tudi vse bolj priljubljene. So lahko hrana, nizkokalorična in zelo zdravilna. Vsebujejo številne vitamine, vsebujejo pa tudi veliko vode.

Zakaj jih je dobro jesti?
Ker vsebujejo vitamine, minerale. Še posebej bogate so z vitaminom C, kalijem, kalcijem fosforjem in selenom. Olupki vsebujejo veliko magnezija in karotenoida, zato jih nikar ne lupiti. Olupek je užiten!

Vsebujejo tudi močne antioksidante, beta-karoten in folno kislino. So odlična pomoč za hujšanje, znižujejo raven nevarnega holesterola v krvi. Poleg vsega naštetega pa je dobro vedeti še, da krepijo tudi srce, čistijo ožilje in odpravljajo zaprtost. Iz telesa pomagajo odvajati odvečno vodo. Še najboljša kombinacija je, če jih jeste zraven mesa ali ribe.

Za vse pa niso dobre …
Ker bučke vsebujejo veliko soli oksalne kisline, naj se jih izogibajo vsi tisti, ki imajo težave z ledvicami in mehurjem. Če spadate mednje, se preden jih boste jedli, posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako jih pripraviti?
Obstaja mnogo načinov, kako jih pripraviti, da bodo šle v slast. Lahko jih panirate in ocvrete v olju, lahko jih popečete na žaru, lahko jih pripravite v omaki s smetano, v naravni omaki s česnom in peteršiljem, lahko jih dodate v zelenjavne juhe, v solate, prikuhe, spečete iz njih zelenjavno musako ali narastek, odlične so tudi z umešanimi jajci …
Začimbe, ki bodo jedi iz bučk še popestrile, pa so: bazilika, rožmarin, timijan, origano, česen, peteršilj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Prihaja 25. Slovenski festival vin!

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.