Krepijo možgane in spomin, pomirjajo, krepijo jetra in čistijo črevesje ...

Ta zdrava zelenjava vsebuje 93 odstotkov vode, zato je zelo primerna tudi za tiste, ki želijo shujšati. Poleg tega pa je pravi čudež za naše telo.
Prihaja sezona bučk, zdrave zelenjave, ki naj bo pogosto na vašem krožniku. (foto: pexels.com)
Prihaja sezona bučk, zdrave zelenjave, ki naj bo pogosto na vašem krožniku. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Bučke so zdrave, jejte jih. Prihaja sezona zanje, zato izbiraje sveže in zdrave plodove. Na vaši mizi pa naj bodo pogosto, saj zelo zdravilno delujejo na celo telo. Krepijo spomin, koncentracijo in zdravje možganov, krepijo in čistijo črevesje, urejajo prebavo, krepijo in čistijo tudi jetra, pospešujejo metabolizem, pomagajo odpravljati strupe iz telesa, krepijo živčni sistem in pomirjajo.

Bučke lahko pripravimo na mnogo različnih načinov, zato so tudi vse bolj priljubljene. So lahko hrana, nizkokalorična in zelo zdravilna. Vsebujejo številne vitamine, vsebujejo pa tudi veliko vode.

Zakaj jih je dobro jesti?
Ker vsebujejo vitamine, minerale. Še posebej bogate so z vitaminom C, kalijem, kalcijem fosforjem in selenom. Olupki vsebujejo veliko magnezija in karotenoida, zato jih nikar ne lupiti. Olupek je užiten!

Vsebujejo tudi močne antioksidante, beta-karoten in folno kislino. So odlična pomoč za hujšanje, znižujejo raven nevarnega holesterola v krvi. Poleg vsega naštetega pa je dobro vedeti še, da krepijo tudi srce, čistijo ožilje in odpravljajo zaprtost. Iz telesa pomagajo odvajati odvečno vodo. Še najboljša kombinacija je, če jih jeste zraven mesa ali ribe.

Za vse pa niso dobre …
Ker bučke vsebujejo veliko soli oksalne kisline, naj se jih izogibajo vsi tisti, ki imajo težave z ledvicami in mehurjem. Če spadate mednje, se preden jih boste jedli, posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako jih pripraviti?
Obstaja mnogo načinov, kako jih pripraviti, da bodo šle v slast. Lahko jih panirate in ocvrete v olju, lahko jih popečete na žaru, lahko jih pripravite v omaki s smetano, v naravni omaki s česnom in peteršiljem, lahko jih dodate v zelenjavne juhe, v solate, prikuhe, spečete iz njih zelenjavno musako ali narastek, odlične so tudi z umešanimi jajci …
Začimbe, ki bodo jedi iz bučk še popestrile, pa so: bazilika, rožmarin, timijan, origano, česen, peteršilj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.