Mavrica življenja: Kakšni boste, ko boste starejši?

Moji odnosi > Psihologija | piše: Irma Dolinar | 15.11.2013
Telesa in obrazi starejših ljudi jasno prikazujejo, kakšne miselne vzorce so imeli v življenju. Oseba s stalno namrščenim obrazom tega ni ustvarila z radostnimi in ljubečimi mislimi. Vse miselne vzorce smo ustvarili skozi življenje in starejši ko smo, bolj so ti vzorci močni in težje se jih znebimo.
Čakre so energijski centri, ki skrbijo za izmenjavo življenjske energije. (foto: www.sxc.hu)
Čakre so energijski centri, ki skrbijo za izmenjavo življenjske energije. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Telo je, tako kot vse drugo v življenju, zrcalo naših misli in prepričanj. Neprestano nam govori, če si le vzamemo čas in mu prisluhnemo. Vsaka celica našega telesa se odziva na vsako našo misel in na vsako besedo, ki jo izrečemo.

Vsak človek ima drugačne miselne vzorce, ti so odvisni od vzgoje, ki smo jo bili deležni, od miselnosti v družini in okolici, kjer živimo in od samega značaja, saj si jih konec koncev ustvarimo sami.

Če hočemo spremeniti svoje vzorce, nas čaka težko delo, ampak ko nam uspe, smo najbolj zadovoljen človek na svetu. Eden od načinov spreminjanja vzorcev je tudi aktiviranje naših energetskih centrov, ki se imenujejo čakre. Beseda »čakra« izvira iz starodavnega hindujskega jezika ( 1.500 let pred našim štetjem ) sanskrta in pomeni kolo ali pa tudi vrtinec. Čakre so energijski centri, ki skrbijo za izmenjavo življenjske energije, omogočajo pretok energije med različnimi plastmi naše avre, obenem pa v fizičnem telesu poskrbijo za pretvorbo te energije v organske sestavine, ki hranijo naše telo. Vsaka od sedmih čaker tudi napaja pomembne organe v našem fizičnem telesu in je povezana z njej ustreznimi oz. povezujočimi organi, živčnimi spleti in žlezami; slednji so s čakrami vidno povezani, saj ležijo na skoraj istih mestih v telesu.

In če nam določena čakra oz. vrtinec ne deluje pravilno, to pomeni, da se skozi čakro energija ne pretaka tako kot bi se morala, v tistem predelu telesa nastajajo težave ali pa še bodo. Kot že prej omenjeno, je vsaka čakra povezana tudi z notranjimi organi in če je čakra zaprta, organi ne dobijo dovolj energije za normalno delovanje, v nasprotnem primeru pa, če je čakra preveč odprta, je aktivnost organa lahko prevelika, kar tudi ni pravilno (npr. preveč govorjenja).

In če se spet vrnem na naše vzorce in čustva, če je preveč strahu, prva čakra ne more delovati dobro, če ne spoštujemo sebe, takšne kot smo, druga čakra ne more delovati pravilno, če nas je sram in če se ne vrednotimo toliko kot smo vredni, tretja čakra ne more delovati tako kot bi morala, itd., skratka celo naše telo, tako duhovno, mentalno, eterično kot fizično, je povezano s čakrami in obratno.

Čakre lahko aktiviramo na več načinov: s telovadbo - med najbolj učinkovite spada joga, saj pri njej uporabljamo tudi pravilno dihanje. Pri jogi izvajamo posebne vaje, ki se imenujejo “asane”, te aktivirajo čakre in jih spodbujajo k pravilnemu delovanju. Lahko jih aktiviramo tudi z barvami, tako da nosimo določene barve, saj je za vsako čakro ta določena, glede na njeno vibracijo. Nižja kot je čakra, nižjo vibracijo ima in ravno tako je z barvo. Pomagamo pa si lahko tudi z zvokom, ki ravno tako, glede na vibracijo tona, vpliva na delovanje določene čakre.

Ogromno pa si lahko pomagamo tudi z meditacijo. Obstajajo različne vrste meditacije, vsem je skupno to, da se naš “vedno aktivni um” umiri in da lahko z umirjenim stanjem pogledamo vase. Ko smo umirjeni, se razna čustva, kot so strah, jeza, ljubosumje, skrb počasi začenjajo razblinjati oz. izgubljati svojo moč. Na ta način se lahko začnejo spreminjati tudi naši že najbolj zakoreninjeni vzorci.

S staranjem začnemo izgubljati življenjsko energijo, kar povzroča čustveno, mentalno, fizično in duhovno slabitev. Življenjska energija pa začne odtekati zaradi nekonstruktivnih navad, ki jih razvijemo v vsakdanjem življenju, ker nismo v stiku z resničnim smislom življenja, zato si pomagajmo, da naša energija ne bo odtekala po nepotrebnem, začnimo se zavedati sebe in kaj dobrega narediti zase.
 

Irma Dolinar je mojstrica reikija. Več o njej boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2024

Zdravnik mora biti pacientu naklonjen, vzeti si mora ča...

Metka Klevišar: V NAŠIH ODNOSIH ENO SAMO TEKMOVANJE

Pred dnevi je nekdo izrekel to misel, da je v naših odn...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...

Metka Klevišar: KAJ PA BODO REKLI LJUDJE?!

Za mnoge je to največja skrb, ne, kaj delajo, ampak kaj...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Kaj storiti, ko vas zagrabi močna lakota - teža pa raste?

Razlogi z prenajedanje so različni. Odvisni so od posam...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.