Mojih 5 razlogov za meditacijo

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 26.11.2022
Meditirati sem začela pred približno 6 leti. Razlog: meditacija naj bi blagodejno vplivala na sposobnost koncentracije. Moja je bila takrat grozljivo nizka. Dobesedno v sekundi sem pozabila kaj sem hotela narediti, kar me je sčasoma začelo močno strašiti. Vedno sem namreč verjela, da se to začne dogajati šele kasneje, ne pa pri 30-ih. Stresni dogodki, ki so se, vsaj tako se mi je zdelo, vsakodnevno trumoma zgrinjali name, so zahtevali svoj davek ne le v pomanjkanju koncentracije, temveč tudi v povečani razdražljivosti, nervozi in različnih telesnih simptomih.
Meditacija mi ponuja hiter in enostaven način za sproščanje celotnega telesa, pa tudi uma. (Foto: Freepik.com)
Meditacija mi ponuja hiter in enostaven način za sproščanje celotnega telesa, pa tudi uma. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Polna pričakovanj sem enkrat tedensko začela hodila na organizirane in vodene meditacije. Včasih se mi je zgodilo, da se nisem in nisem mogla umiriti, včasih sem med meditacijo zaspala, enkrat se mi je zdela strašansko dolga, spet drugič občutno prekratka. A ne glede na vse, sem vedno imela občutek, da se po meditaciji počutim dobro.

Kasneje sem vodene in vizualizacijske meditacije, ki sem jih našla na spletu ali v knjigah, začela prakticirati v udobju svojega doma. Od tistih za manifestiranje želja, opuščanje čustev in različnih negativnih vzorcev, pa do zdravilnih in tistih, ki so namenjene manifestiranju obilja – čustvenega in materialnega. Prednost meditacije je v tem, da obstaja nešteto oblik in možnosti, kar omogoča, da vsak najde nekaj zase.

Disciplina ni ena od mojih močnih vrlin, zato priznam, da sem malo dvomila v to, da se bo meditacija obdržala kot eno od mojih pogostejših opravil. A se je. In čeprav ne meditiram vsakodnevno, občutim mnoge koristi:

1.Zavedanje sedanjega trenutka

Ko v meditaciji pozornost usmerim na dihanje, sem tukaj in zdaj. Ne obremenjujem se s preteklimi dogodki ali s skrbmi prihodnosti. No, roko na srce, vsake toliko se vrine tudi kakšna misel povezana s vsakodnevnimi obveznostmi, a sem se navadila, da se s tem ne obremenjujem več, temveč pozornost preusmerim nazaj na dihanje. Ob vdihu spremljam tok zraka, širjenje pljuč in se zavem dragocenosti vsakega diha. Preplavi me občutek hvaležnosti za to, da sem, kjer sem in da sem, to kar sem. Tukaj in zdaj. Zavem se, da je vse tako kot mora biti. Da sem del popolnega Univerzuma, v katerem ni napak in ni naključij. To me navdaja s sproščenostjo, notranjim mirom in radostjo. Kar vodi do naslednje koristi.

2.Manifestiranje prijetnih čustev

V umirjenem in sproščenem stanju, s pozornostjo usmerjeno na sedanji trenutek, v svoje misli lahko zelo hitro prikličem vse tisto, kar me navdaja z občutki radosti, miru, ljubezni, predvsem pa hvaležnosti. Hvaležnosti za vse, kar sem in za vse, kar imam. Ne le v materialnem pomenu besede, saj verjamem, da če smo hvaležni le za materialne dobrine, bomo precej nesrečni, ko bomo katero izmed njih izgubili. Ko razmišljam o vsem kar imam, razmišljam o sebi in o svojih sposobnostih, o lastnostih, ki jih pri sebi cenim. In ob tem se res težko počutim slabo. Poleg tega pa precej lažje opazim tudi lepoto v drobnih malenkostih, v naravi ipd. Lepoto, ki je bila dolgo časa zaradi obilice nemira v meni spregledana.

3.Sprostitev

Meditacija mi ponuja hiter in enostaven način za sproščanje celotnega telesa, pa tudi uma. Je kot mini dopust, ki mi je vedno na dosegu roke. Pa še brezplačen je. Energija sledi mislim in pogosto je za sprostitev dovolj že to, da pozornost za nekaj sekund usmerim na posamezen del telesa in si predstavljam, da z vsakim vdihom vdihujem mir in sproščenost in izdihujem napetosti iz telesa.

4.Povezava s svojim telesom

Meditacija mi omogoča odličen način za prepoznavanje občutkov v telesu. V vsej svoji miselni zatopljenosti pogosto pozabimo na telo in ne slišimo njegovih sporočil. Ne znamo razbrati, kaj v nekem trenutku pravzaprav potrebuje. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se počutili nelagodno in niste vedeli zakaj? Za trenutek se vam je zazdelo, da ste lačni, odšli ste do hladilnika in ugotovili, da pravzaprav niste. Mogoče žejni? Ne, tudi ne. S še vedno neprijetnim občutkom ste se usedli pred računalnik in brskali po internetu, a občutek je ostal. Kot da bi bili malo nervozni, a ne vedeli zakaj. Vzemite si trenutek in se vprašajte, kaj pravzaprav sploh potrebujete. Morda potrebujete malo gibanja, mogoče glasbe, možnost, da ste kreativni ali pa le nekajminutno poležavanje na spomladanskem soncu. Če povzamem: z meditacijo sem se naučila prisluhniti sebi in svojim potrebam. In verjamem, da se tega lahko nauči čisto vsak.

5.Povečanje koncentracije

Čeprav so se moji začetki meditacije začeli prav zaradi želje po povečanju koncentracije, mi meditacija prinaša veliko več. Kljub vsemu pa se je moja zbranost občutno izboljšala, kar delno pripisujem tudi temu, da sem se naučila poslušati svoje telo in ga upoštevati. Marsikatera misel, ki je bila prej namenjena ugibanju o tem, kaj mi v določenem trenutku manjka, je sedaj odveč. S tem pa je izginil tudi nemir, za katerega prej nisem vedela iz kje izhaja.

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek in njenem delu pa boste našli tukaj in tukaj.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Metka Klevišar: VEDNO MORA BITI NEKDO KRIV

Ko poslušam različne ljudi, ugotavljam, da mora biti za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.