Na pomoč: Partnerju/ki ni do seksa!

Moji odnosi > Spolnost | piše: Helena Primic | 5.2.2024
Preverili smo, kateri so najpogostejši vzroki za to, da partnerju ni več do seksualnosti, in kako se lotiti reševanje te pomembne težave v partnerskem odnosu.
 	Največkrat je seksualna suša le zunanji odraz globoke krize v partnerskem odnosu. (Foto: Freepik.com)
Največkrat je seksualna suša le zunanji odraz globoke krize v partnerskem odnosu. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"Ne ljubiš me več!", "Saj vem, nisem ti več privlačen." in "Ali imaš koga drugega?" so najpogostejši odzivi, ko smo v partnerstvu zavrnjeni kot ljubimci.

Pa vendar je razlogov, zaradi katerih partnerju ni do seksa, veliko več in so pogosto povsem drugačni.

Kateri so tisti najpogostejši?

 

1) Primanjkljaj seksualnega ognja

Ko med partnerjema upade telesna privlačnost, gre za primanjkljaj seksualnega ognja, ki ga je s pravimi pristopi in razumevanjem pravega bistva seksualne privlačnosti mogoče razpihati in oživeti. Če je bistvo moškega osvajanje, jemanje in vdiranje, se ženski ogenj najbolj razživi, ko se ženska počuti dovolj varno, da se lahko daje in preda.

Pa vendar odgovornosti za to, da bo med partnerjema tudi v dolgoletnem razmerju še vedno gorel močan seksualni ogenj, ne smemo v celoti preložiti na partnerja oziroma to, ali je moški dovolj moški in ženska dovolj ženska.

Vsak partner mora pri sebi redno skrbeti za svoj seksualni ogenj tudi tako, da neguje tiste svoje predvsem duševne dele, ki mu omogočajo rast moške/ženske energije. Saj veste - moč moškega leži v njegovem srcu, moč ženske pa v maternici. Ali dobro in redno skrbita za sedež svoje moške/ženske energije?

 

2) Pravo bistvo seksualne suše: kriza v odnosu

Največkrat za to, da eden od partnerjev ali oba več ne čutita seksualne želje, ne tiči v tem, da je partner premalo privlačen, temveč je seksualna suša le zunanji odraz globoke krize v partnerskem odnosu.

Kako hrepeneti in se intimno zbližati s človekom, ki nas je globoko prizadel, ki mu več ne zaupamo, ob katerem se več ne počutimo varni in morda celo dvomimo v njegovo ljubezen?

Vsi ti občutki so v daljših partnerskih razmerjih povsem normalni, saj ljubezen ni zaljubljenost, ko v partnerju vidimo samo lepe lastnosti in se nam zdi dobesedno idealen. Tudi partnerji, ki se globoko ljubijo, se razočarajo, prizadenejo in tudi prestopijo meje drug drugega. Nenalašč ali v obrambi kdaj tudi nalašč.

Ljubezen torej tudi boli, pa če to hočemo ali ne. Kar seveda vpliva tudi na seksualno privlačnost oziroma željo po seksu. Prav zato se po globokem in iskrenem partnerskem pogovoru pogosto povsem spontano pojavi želja po intimnosti, saj partnerja ponovno čutimo bliže in tako lažje ponovno zahrepenimo po njem.

 

3) Nove potrebe, ki jih prinese osebnostna rast

"Ne razumem. Kako tega več ne maraš, če pa ti je točno to bilo včasih najbolj všeč?!" se včasih razburjajo zmedeni partnerji, ki ne razumejo, zakaj se partner v spolnosti nenadoma vede drugače. Gotovo ima drugega, zaključi veliko tako žensk kot moških. Seveda je tudi to lahko pravi odgovor, toda ne pa vedno.

Tako kot se z leti spreminja naš okus za hrano in modo ter se spreminjajo tudi naša prepričanja in vrednote, velja tudi za seksualnost. Tudi, ko gre za spolnost, partnerji dozorevamo in se spreminjamo tako glede seksualnih želja kot potreb in fantazij. V resnici je nerealno pričakovati, da se bo partner v spolnosti vedel enako pri 40-ih kot se je pri 20-ih.

Zato se ne ustrašite sprememb pri partnerju, četudi vam jih morda na začetku kaže tako, da zavrača seks, temveč jih začnite radovedno raziskovati. Dokler so seveda v skladu z vašimi intimnimi željami in potrebami.

Dober ljubimec ne bo namreč nikoli od vas zahteval, da počnete nekaj, pri čemer se vi ne počutite dobro oziroma si tega ne želite!

 

4) Telesni izraz vseplošne osebnostne krize

To, da si partner nenadoma več ne želi seksa, je lahko povsem neodvisno od vas in kakovosti vajinega partnerskega odnosa, temveč le odraz njegove vsesplošne osebnostne krize. Krize, zaradi katere dvomi v prav vse in se mu svet - tudi seksualen - dobesedno podira pred očmi.

V resnici je v takšnem obdobju, ko se moramo povsem odtrgati od drugih, da se lahko ponovno najdemo, celo koristno, da smo seksualno vzdržni. Kot menihi, ki se na račun globokih meditacij za vse življenje odpovejo seksualnim užitkom.

Če si torej partner več ne želi seksa, nikar takoj ne pomislite na to, da ste za takšno stanje krivi vi oziroma kriza v vajinem odnosu, temveč upoštevajte, da je to v bistvu njegova težava oziroma izziv, ki ga mora na koncu vendarle premagati povsem sam. Sam ugotoviti, kaj si v spolnosti sploh želi in kako to doseči.

Če se bosta s partnerjem uspela o tem odkrito in neprizadeto pogovarjati, sta za vajino seksualnost naredila več kot z divjim seksom.

 

5) Zdravila, bolezen in premalo chi-ja

Ko govorimo o vzrokih za zmanjšano željo po seksu, pa nikakor ne smemo pozabiti, da na libido močno vplivajo določena zdravila, bolezni in hormonska stanja.

Za to, da nenadoma več ne čutimo želje po spolnosti, so torej lahko krivi povsem telesni vzroki. Včasih je dovolj že to, da imamo moten pretok energije, zaradi česar tudi spolna energija ne more prosto teči po telesu.

Pri tem pa ne pozabite, da je za gorečo seksulnost potrebna strastna življenjska energija, ki se kaže v našem odnosu do vsega, kar počnemo. Zato negujte svojo življenjsko energijo chi, shakti ali eros tudi tako, da v svoje življenje vnesete čim več trenutkov, ko nekaj počnete s strastjo. To je lahko vrtnarjenje, ples, kuhanje, redno gibanje ...

Poskrbite, da boste v teh dejavnostih, ki v vašem telesu prebudijo vse sokove, prisotni z vsemi telesnimi celicami, srcem in dušo! Če bo takšnih trenutkov veliko, se bo ta energija samodejno prenesla tudi na vaš odnos do spolnosti.

PREBERITE TUDI: NAGRADNA IGRA! VIKEND PAKET ZA 2 V IZOLI: Sodelujte v nagradni igri na našem Facebook profilu. Za sodelovanje KLIKNITE TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

7 zdravstvenih razlogov ZA uživanje v seksu

Seks ni samo v užitek, ampak znanstveno dokazano izbolj...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Osebnostna rast: Kako se pogovarjate sami s sabo?

Odnos do samega sebe in vse notranje dialoge je veliko ...

Težave s spanjem: 5 najpogostejših vzrokov in rešitev

Težave s spanjem so lahko tudi znak katere od bolezni, ...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Test: Se tudi vaša srčna črta na obeh dlaneh ujema?

Dajte skupaj dlani, rahlo jih upognite in preverite, če...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.