Najboljša skutina potica iz ajdove moke

V prednovoletnih dneh presenetite svoje domače z najboljšo skutino potico iz ajdove moke. Recept je preprost, potica pa zelo okusna! Specite jo.
Skutina potica z ajdovo moko. (foto: Fala)
Skutina potica z ajdovo moko. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za testo potrebujemo: 1 kocka kvasa Fala za sladka testa, 1 dl mleka, 35 dag bele moke, 20 dag ajdove moke, ¼ l mleka, 2 rumenjaka, 5 dag sladkorja, 7 dag masla, 1 žlička soli, nekaj kapljic ruma.

Za nadev potrebujemo : 1kg skute, 10 dag sladkorja, 10 dag kisle smetane, približno 5 dag piškotnih/kruhovih drobtin, limonina lupinica, 10 dag rozin, 2 beljaka.

Rozine namočimo za nadev.
¼ l mleka zavremo in z njim poparimo ajdovo moko ter ohladimo. V 1 dl sladkanega mleka raztopimo kvas Fala za sladka testa in ga prilijemo k presejani beli moki, dodamo ohlajeno poparjeno ajdovo moko, rumenjake, sladkor, rum in sol, ki ne sme priti v stik s kvasom. Zamešamo v gladko kvašeno testo, najprej na nižji, proti koncu na visoki hitrosti. Med mešanjem počasi dodajamo na lističe narezano maslo ali margarino. Ko se sestavine lepo povežejo med seboj in je testo gladke strukture, ga postavimo na toplo, da vzhaja približno eno uro.

Vzhajano testo stresemo in posode in ga pognetemo ter pustimo par minut, da se spočije.

Med počivanjem pripravimo nadev: v skuto vmešamo sladkor, kislo smetano in drobtine.

Potem testo razvaljamo v obliko pravokotnika, premažemo z beljakom s pomočjo čopiča in preko beljaka z nadevom iz skute. Po potrebi še malo potresemo z rozinami in drobtinicami, da ne bi bil nadev preveč moker in bi se med izhlapevanjem vode v nadevu med peko ustvarile luknje med testom in nadevom. Trdo zvijemo v zvitek, prestavimo v pekač, premažemo s jajcem, prešpikamo z vilicami ali zobotrebcem na več mestih in damo ponovno vzhajat za približno 20 minut.

Vzhajano potico postavimo v vročo pečico in pečemo 10 minut pri 220 oC, nato pa še 30 minut (ali več, odvisno od debeline zavitka), da se lepo obarva – po potrebi jo prekrijemo z Alu-folijo, da bi se skorjica ne zapekla preveč. Če nismo prepričani, ali je potica pečena, preverimo z dolgo iglo – po sledeh na igli, bomo videli, ali je tudi v notranjosti pečena.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.