Najboljša skutina potica iz ajdove moke

V prednovoletnih dneh presenetite svoje domače z najboljšo skutino potico iz ajdove moke. Recept je preprost, potica pa zelo okusna! Specite jo.
Skutina potica z ajdovo moko. (foto: Fala)
Skutina potica z ajdovo moko. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za testo potrebujemo: 1 kocka kvasa Fala za sladka testa, 1 dl mleka, 35 dag bele moke, 20 dag ajdove moke, ¼ l mleka, 2 rumenjaka, 5 dag sladkorja, 7 dag masla, 1 žlička soli, nekaj kapljic ruma.

Za nadev potrebujemo : 1kg skute, 10 dag sladkorja, 10 dag kisle smetane, približno 5 dag piškotnih/kruhovih drobtin, limonina lupinica, 10 dag rozin, 2 beljaka.

Rozine namočimo za nadev.
¼ l mleka zavremo in z njim poparimo ajdovo moko ter ohladimo. V 1 dl sladkanega mleka raztopimo kvas Fala za sladka testa in ga prilijemo k presejani beli moki, dodamo ohlajeno poparjeno ajdovo moko, rumenjake, sladkor, rum in sol, ki ne sme priti v stik s kvasom. Zamešamo v gladko kvašeno testo, najprej na nižji, proti koncu na visoki hitrosti. Med mešanjem počasi dodajamo na lističe narezano maslo ali margarino. Ko se sestavine lepo povežejo med seboj in je testo gladke strukture, ga postavimo na toplo, da vzhaja približno eno uro.

Vzhajano testo stresemo in posode in ga pognetemo ter pustimo par minut, da se spočije.

Med počivanjem pripravimo nadev: v skuto vmešamo sladkor, kislo smetano in drobtine.

Potem testo razvaljamo v obliko pravokotnika, premažemo z beljakom s pomočjo čopiča in preko beljaka z nadevom iz skute. Po potrebi še malo potresemo z rozinami in drobtinicami, da ne bi bil nadev preveč moker in bi se med izhlapevanjem vode v nadevu med peko ustvarile luknje med testom in nadevom. Trdo zvijemo v zvitek, prestavimo v pekač, premažemo s jajcem, prešpikamo z vilicami ali zobotrebcem na več mestih in damo ponovno vzhajat za približno 20 minut.

Vzhajano potico postavimo v vročo pečico in pečemo 10 minut pri 220 oC, nato pa še 30 minut (ali več, odvisno od debeline zavitka), da se lepo obarva – po potrebi jo prekrijemo z Alu-folijo, da bi se skorjica ne zapekla preveč. Če nismo prepričani, ali je potica pečena, preverimo z dolgo iglo – po sledeh na igli, bomo videli, ali je tudi v notranjosti pečena.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.