Najbrž se tudi vam zgodi, da kako jajce poči, se ne pobarva lepo ali pa ga zelo težko olupite. S pomočjo teh nasvetov, pa se to ne bo več dogajalo!
Velikost pirhov
Naredite čim bolj pestre pirhe. Izbirajte različne velikosti kokošjih jajčk in če imate možnost, dodajte še prepeličja jajčka, gosja … prav prepeličja jajca veljajo za zelo močna. Pri kuhanju vam lupina le teh zagotovo ne bo počila. Ker so že naravna tako čudovitih vzorcev, vam jih nekaj sploh ni potrebno pobarvati. Čudovito bodo okrasila vašo košaro s pirhi.
Starejša jajčka
Če ste jajca, ki jih boste spremenili v pirhe kupili že pred nekaj dnevi, ste naredili zelo dobro potezo. Jajca, ki so stara vsaj nekaj dni, se namreč veliko lažje lupijo od svežih. Da pa ta ne bodo prestara, pa naredite trik, s katerim boste izločili vsa tista, ki niso več dobra za uporabo. V korito ali posodo natočite vodo, vanjo potopite jajca. Tista, ki priplavajo na vrh, niso več užitna in jih raje zavrzite.
Najbolj idealna jajčka za pirhe so stara nekje od sedem do 10 dni.
Kako jih kuhati?
Največkrat jajčka kuhamo tako, da jih polijemo s hladno vodo, postavimo na štedilnik in ko zavrejo, pustimo še približno 15 minut vreti. Nato odcedimo. Kuharski mojstri pa svetujejo nekoliko drugače. Manj bodo pokala, če jih boste prelili s hladno vodo, postavili na štedilnik, ko bodo zavrela, pa odstavili, pokrili in jih pustili v vroči vodi še 15 minut. Nato odcedite in prelijte s hladno vodo.
Kako jih barvati?
Če se boste odločili za naravna barvila, boste jajčka kuhali kar v njih. Takšna barvila so rdeči ali rjavi listi čebule, rdeča pesa, teran, zeleni čaj, kurkuma …
Če pa jih boste barvali v barvah, ki ste jih kupili,potem se držite navodil, ki so zapisana na barvah. Še najbolje se vam bodo pobarvala jajčka, ki so še zelo vroča. Tudi barva se bo lepše prijela, če jo boste razmešali v vroči vodi. Za lepši lesk pa lahko uporabite nekaj kapljic oljčnega olja ali pa košček slanine. Z maščobo natrite jajčka in jih obrišite. Svetila se bodo.