Najboljši nasveti za velikonočne pirhe

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: K.Z. | 25.3.2024
Ko kuhamo jajca, še posebej za veliko noč, je pomembno, da so ta pravšnja, da ne pokajo, se lepo pobarvajo in se brez težav olupijo. Z nekaj nasveti bo to opravilo enostavno in brez težav!
	Naredite najlepše pirhe. (foto: Freepik.com)
Naredite najlepše pirhe. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najbrž se tudi vam zgodi, da kako jajce poči, se ne pobarva lepo ali pa ga zelo težko olupite. S pomočjo teh nasvetov, pa se to ne bo več dogajalo!

Velikost pirhov
Naredite čim bolj pestre pirhe. Izbirajte različne velikosti kokošjih jajčk in če imate možnost, dodajte še prepeličja jajčka, gosja … prav prepeličja jajca veljajo za zelo močna. Pri kuhanju vam lupina le teh zagotovo ne bo počila. Ker so že naravna tako čudovitih vzorcev, vam jih nekaj sploh ni potrebno pobarvati. Čudovito bodo okrasila vašo košaro s pirhi.

Starejša jajčka
Če ste jajca, ki jih boste spremenili v pirhe kupili že pred nekaj dnevi, ste naredili zelo dobro potezo. Jajca, ki so stara vsaj nekaj dni, se namreč veliko lažje lupijo od svežih. Da pa ta ne bodo prestara, pa naredite trik, s katerim boste izločili vsa tista, ki niso več dobra za uporabo. V korito ali posodo natočite vodo, vanjo potopite jajca. Tista, ki priplavajo na vrh, niso več užitna in jih raje zavrzite.
Najbolj idealna jajčka za pirhe so stara nekje od sedem do 10 dni.

Kako jih kuhati?
Največkrat jajčka kuhamo tako, da jih polijemo s hladno vodo, postavimo na štedilnik in ko zavrejo, pustimo še približno 15 minut vreti. Nato odcedimo. Kuharski mojstri pa svetujejo nekoliko drugače. Manj bodo pokala, če jih boste prelili s hladno vodo, postavili na štedilnik, ko bodo zavrela, pa odstavili, pokrili in jih pustili v vroči vodi še 15 minut. Nato odcedite in prelijte s hladno vodo.

Kako jih barvati?
Če se boste odločili za naravna barvila, boste jajčka kuhali kar v njih. Takšna barvila so rdeči ali rjavi listi čebule, rdeča pesa, teran, zeleni čaj, kurkuma …
Če pa jih boste barvali v barvah, ki ste jih kupili,potem se držite navodil, ki so zapisana na barvah. Še najbolje se vam bodo pobarvala jajčka, ki so še zelo vroča. Tudi barva se bo lepše prijela, če jo boste razmešali v vroči vodi. Za lepši lesk pa lahko uporabite nekaj kapljic oljčnega olja ali pa košček slanine. Z maščobo natrite jajčka in jih obrišite. Svetila se bodo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.