1) Med
Med je naravno živilo, deluje antibakterijsko in je antibiotik. Poznali so ga že mnogo prej, preden so razvili sintetični antibiotik. Nekoč so ga uporabljali za zdravljenje različnih bolezni. Tudi danes je med poznan kot naravni antibiotik, z njim lahko celite rane, izboljšate imunsko odpornost organizma, lajšate bolezni dihal, blažite opekline, čistite zobe in se znebite ustnih bakterij. Zdravilno deluje tudi na črevesje. A zelo pomembno je, da izberete pravi med - nesegret oziroma surov.
Kako izbrati pravega, najdete TUKAJ.
2) Česen
Že v časih, ko je bil Egipt na vrhuncu svojih moči, je faraon dajal svojim delavcem česen, da so lažje prenesli napore ob grajenju piramid. Glavna sestavina česna je alicin, ta deluje antibakterijsko in antiglivično in je eden najmočnejših antioksidantov. Strokovnjaki so ugotovili, da alicin uničuje mnoge bakterije, med njimi tudi takšne, ki so odporne proti sintetičnim antibiotikom. Najbolj zdrav je surov česen. A pomembno je, da izberete pravega.
Kako izbrati pravi česen, najdete TUKAJ.
3) Cimet
Cimet je tako močan, da lahko ubije bakterije, ki se nahajajo v bolnišnicah. Prav tako ima takšno moč, da ubije bakterije, ki jih sintetični antibiotiki ne zmorejo. Uspešno deluje tudi proti bakteriji E.koli.
4) Nageljnove žbice
Še dandanes se nageljnove žbice uporablja kot ustna antiseptična in dezinfekcijska vodica. Če vas boli zob, nekaj časa žvečite nageljnove žbice in bolečina bo popustila. V zobozdravstvu se uporablja za lajšanje bolečin olje iz nageljnovih žbic.
5) Origano
Obstaja več kot 40 vrst origana, najbolj zdravo pa je olje origana, ki vsebuje več kot 90 odstotkov zdravilne sestavine karvakrol. Stari Grki so olje origana uporabljali za zdravljenje ran, ugrizov kač in za lajšanje bolezni dihal. Deluje tudi pri zdravljenju infekcij.