Med decembrskimi prazniki se radi pregrešimo, pečemo in nasploh uživamo veliko sladkega. Avtorici svetovno znane spletne strani Pinchofnom.com, ki sta kasneje izdali knjigo Šcepec njama, takole pišeta o tem receptu: »S tem receptom se je vse začelo! Nastal je, ko smo poskušali iz malo bolj zdravih sestavin pripraviti nekaj, kar bi utešilo bolestno željo po sladkem. Da bi posrečeno zamisel delili s sotrpini, sva začeli pisati blog - vse ostalo je zgodovina, kot se reče. Recept je še vedno med najbolj priljubljenimi, in čeprav je preprost, sva nanj nadvse ponosni. Je pa tudi izredno okusen.«
Vsekakor recept, ki ga je treba nujno dodati k ostalim pregrešnim in visokokaloričnim silvestrskim jedem!
Za 4 osebe potrebujete:
- 24 srednje velikih jagod
- 120 gramov skute (najbolje bo, če bo ekološkega izvora in vsaj nepasterizirana, še bolje pa bo, če bo tudi nehomogenizirana)
- 25 gramov sirnega namaza (velja enako kot za skuto)
- 50 gramov (oziroma po okusu) čim bolj naravnega sladila v prahu
- 1/2 žličke vanilijeve esence (ponovno ekološkega izvora)
- 1 dietni oziroma čim bolj zdrav navaden piškot brez prelivov in polnil, ki ga zdrobite
Priprava:
Priprava teh sladkih grižljajev vam bo vzela le deset minut in potrebno ne bo prav nič kuhanja in pečenja.
1) Najprej vsem jagodam odstranite peclje in stržene ter jih dobro očistite. Nato z majhnim ostrim nožem v vsako jagodo v stržen po pecljem zarežite stožčasto odprtino, da naredite prostor za nadev.
2) V skledi gladko zmešajte skuto, sirni namaz, sladilo in vanilijevo esenco.
3) Majhno vrečko za zamrzovanje napolnite s skutnim nadevom, ki ga stisnite v en vogal vrečke. Vrečko zgoraj zatisnite in odstrižite vrh vogala, kjer je skutni nadev. Pazite, da bo luknjica zares majhna, da boste lahko iztiskali nadev v majhne luknjice v jagodah.
4) Nadevajte vse jagode in jih posujte s piškotnimi drobtinami.
5) Do serviranja jagode hranite v hladilniku. Če se le da, ne več kot eno uro, saj bodo sicer spustile sok.