KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi najbližjimi, bi rada delila z vami recept dveh namazov oziroma omak za pomakanje. Kadar pričakujem družbo največkrat pripravim razne namaze in sicer ker so hitro narejeni in tudi zato, ker ji lahko kombiniramo z več vrstami hrane.
Tudi decembra so lahko na mizi zdravi namazi. (foto: Tina Teršek)
Tudi decembra so lahko na mizi zdravi namazi. (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Veganski lečin humus:
sestavine:
1 pločevinka rjave ekološke leče (ali 250g suhe rdeče leče, ki jo skuhamo v 500ml vode ali po navodilih priloženih na embalaži, rdeče zato, ker je prej skuhana) – če vam leča ne odgovarja jo lahko zamenjate tudi z enako količino čičerike
2 velika stoka česna
1 žlica arašidovega masla (če so oreščki vprašljivi pa 1 žlico tahinija(sezamove paste))
10 ml limoninega sveže iztisnjenega soka (ali po okusu)
½ žličke mlete rdeče sladke paprike v prahu
¼ žličke mlete kumine v prahu
¼ žličke kurkume
mleti poper po okusu
sol po okusu

Sladokusci lahko dodajo še:
ščep mletega cejlonskega cimeta v prahu
¼ žličke kajanskega popra v prahu(ali po okusu), še bolje svež čili

Če ste izbrali suho lečo, jo najprej skuhajte in ohladite. Nato v ponvi popečete oba neolupljena stoka česna, brez olja. Toliko, da zadiši in se na zunaj rahlo popeče. Nato ga olupite in ga skupaj z vsemi ostalimi sestavinami zmeljite v sesekljalniku. Če je namaz pregost mu po žličkah dodajte malo vode. Biti mora kremast in ravno prav gost. Predevajte ga v posodo in ga hladite vsaj pol ure preden ga boste postregli. Preden ga postrežete ga lahko okrasite s kajanskim poprom ali sesekljanim čilijem, lahko ga pokapljate tudi s hladno stiskanim olivnim oljem.

Presni avokadov namaz ali omaka:
1 avokado
1 česnov stok
sveže iztisnjen sok ½ limone
limonina lupinica ½ limone
1 majhna šalotka
sol po okusu
poper po okusu
nekaj sesekljanih listkov svežega peteršilja

Vse sestavine kremasto zmeljemo v sesekljalniku. Predevamo v posodo in hladimo vsaj pol ure. Okrasite s sveže narezanim peteršiljem ali sončničnimi semeni ali po želji.

Oba namaza se odlično podata k na palčke narezanemu svežemu korenju, bučkam, zeleni ali papriki. Lahko pa se ga namaže na domač kruh, ki bo sigurno dodal še več občutka domačnosti…ali pa ga kupimo pri kakšni od ženic na tržnici, ki so vanj vložile svoje znanje in trud. Dobro se podata tudi k raznim krekerjem ali koruznemu čipsu…kombinacij je toliko kot je okusov.

Stročnice vsebujejo veliko vlaknin, ki dobro vplivajo na naš srčno žilni sistem in prebavo, so odličen vir beljakovin in mineralov, prav tako vsebujejo tudi ogljikove hidrate, velika prednost pa je tudi, da imajo nizek glikemični indeks in nam dajo občutke sitosti.

Še to: sama posegam po ekoloških sestavinah ker se, ne samo po sami kvaliteti, razlikujejo tudi po intenzivnosti okusov.
 
Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.