POZOR: Ni vsak ovoj hrenovke užiten!

Hrenovke in njim podobne barjene (pasterizirane) klobase so lahko ovite v užiten ovoj, lahko so brez ovoja, ovoj pa je lahko tudi umeten in neužiten. In kako vedeti, katere so katere?
Na deklaraciji preverite, če je ovoj hrenovk užiten, saj mora biti po zakonu označeno, če so hrenovke ovite v umeten ovoj! (Foto: Arhiv)
Na deklaraciji preverite, če je ovoj hrenovk užiten, saj mora biti po zakonu označeno, če so hrenovke ovite v umeten ovoj! (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Se je tudi vam že zgodilo, da ste kupili hrenovke, iz katerih je po kuhanju odstopil ovoj, za katerega niste bili prepričani, če je užiten?

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) smo preverili, kdaj je ovoj hrenovke užiten in kdaj ne oziroma na kaj moramo biti posebej pozorni pri nakupu hrenovk ter drugih kloblas, ki so ovite v ovoj.

 

Če ovoj ni užiten, mora to biti označeno na embalaži!

Slovenci smo navajeni, da so hrenovke (iz rdečega mesa ali perutninske) in njim podobne barjene (pasterizirane) klobase ovite v užiten ovoj, lahko pa so tudi brez njega.

Toda, pozor: ovoj je lahko tudi umeten in neužiten!

"Pravilnik o kakovosti mesnih izdelkov in mesnih pripravkov (Uradni list RS, št. 58/17) pravi, da so mesni izdelki (tudi barjene klobase kot sta hrenovka ali kranjska klobasa) lahko v naravnem (iz prebavnega trakta klavnih živali) ali umetnem (kolagenske, plastične, kovinske) ovoju," pojasnjujejo na ZPS in dodajajo:

"Vendar pa Uredba EU o informiranju potrošnikov o živilih (Uredba 1169/2011) določa, da če ovoj za klobase ni užiten, mora to biti označeno."

Proizvajalec mora torej na deklaraciji med drugimi obveznimi navedbami navesti tudi to, da tak umetni ovoj ni primeren za zaužitje in ga je treba pred kuhanjem ali takoj po njem odstraniti.

 

Previdno: hrenovk v umetnem ovoju ne smete peči!

Hrenovk ali drugih barjenih klobas v umetnem, neužitnem ovoju prav tako ne smemo peči v pečici ali v ponvi, ker se ovoj lahko začne topiti in izločati zdravju škodljive snovi.

"Potrošnikom zato svetujemo, da pred nakupom prehranskega izdelka, ki ga ne poznajo, vedno preberejo deklaracijo živila in se tako seznanijo ne samo s sestavinami in hranilno vrednostjo, ampak tudi z vsemi opozorili o morebitnih nevarnostih, pa naj bodo to alergeni ali neužitne ovojnine hrenovk," svetujejo na spletni strani ZPS.

Morda te zanima tudi:

Zdrava prehrana: 10 univerzalnih zlatih pravil

Ne glede na to, ali ste vsejedec, vegetarijanec ali veg...

Zakaj je rafinirano kuhinjsko sol dobro zamenjati za himalajsko?

V slovenskih kuhinjah in na prodajnih policah najpogost...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Hrana za bolj čiste in pretočne žile

Preverite, katera hrana je tista, s pomočjo katere so ž...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Shujševalni recept: Začinjeni losos po maroško

Tale okusna ribja jed vam bo pomagala pri hujšanju, pol...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.