Prelisičite praznične (pre)grehe ...

Moje zdravje > Bolezni | piše: Helena Primic | 23.12.2023
Namesto, da se obremenjujete z občutki krivde za vsako decembrsko pregreho, raje preverite preproste trike, s katerimi boste podprli svoj prebavni sistem in mu tako olajšali prebavo vseh prazničnih dobrot.
Z decembrsko savno boste poskrbeli za tri muhe na en mah: si vzeli čas zase, se globoko sprostili ter pospešili potenje in izločanje strupov. (Foto: Freepik.com)
Z decembrsko savno boste poskrbeli za tri muhe na en mah: si vzeli čas zase, se globoko sprostili ter pospešili potenje in izločanje strupov. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Božične sladice, kuhano vino in druge alkoholne pijače, praznične pogostitve in »težke« večerje … čeprav naše brbončice uživajo, se med prazniki velikokrat pojavijo različne prebavne težave – od črvičenja v črevesju in bolečin v želodcu do napihnjenosti in vetrov.

Če se težko odpoveste prazničnim decembrskim pregreham, smo za vas pripravili nekaj preprostih trikov, s katerimi boste podprli svoj prebavni sistem in mu tako olajšali prebavo vseh dobrot, ki jih ponujajo decembrske trgovske police ter praznično pogrnjene mize.

 

1) Povečajte vnos kakovostnih probiotikov

Če med prazniki uživamo večjo količino hrane, ki ruši zdravo ravnovesje črevesne biote, je seveda prvi logični korak, da v tem času povečamo vnos probiotikov, ki bodo poskrbeli za zdravo ravnotežje dobrih in slabih mikroorganizmov v črevesju.

Za praznične pregrehe ne bo dovolj probiotični jogurt ali kefir na dan, temveč je smiselno, da si priskrbite probiotično prehransko dopolnilo ali zdravilo s preverjenimi sevi probiotičnih bakterij, ki naj bi jih zaužili vsaj milijardo na dan; še bolje pa je deset milijard.

 

2) Ne pozabite na dovolj popite vode, četudi niste žejni!

Več hrane, ki povzroča razrast slabih bakterij v črevesju, pomeni tudi večjo zakisanost telesa, zato je v prazničnih dneh še toliko bolj pomembno, da ste pozorni na dovoljšno količino popite vode. In ne pozabite: sok in čaj nista voda, čeprav vsebujeta vodo, zato tudi v telesu ne delujeta enako blagodejno kot voda.

Če torej že »grešite«, naj bo upravičena »kazen« dodaten kozarec vode za vsak grešni obrok. Tako boste telesu pomagali, da lažje odplakne vse strupe, ki ste jih vnesli z nezdravo hrano oziroma so jih ustvarile slabe bakterije v vašem črevesju. Preprečili pa boste tudi morebitno zaprtje, ki se rado pojavi prav v decembrskih dneh.

 

3) Poskrbite za dobro pojedino tudi za dobre mikroorganizme

Če s sladkarijami, alkoholom in »težko« hrano hranite slabe bakterije v črevesju, poskrbite za »dobro pojedino« tudi za dobre mikroorganizme, ki obožujejo prebiotike.

Zato bodite decembra pozorni na to, da poleg prazničnih dobrot zaužijete tudi dovolj sveže zelenjave in sadja oziroma zdravih obrokov, ki bodo kot protiutež pomagali poskrbeti za uravnoteženo črevesno bioto.

Z zdravimi obroki boste poskrbeli tudi za vnos nujno potrebnih mikrohranil, ki jih nezdrava hrana ne vsebuje oziroma jih celo odganja iz telesa. Če boste na jedilnik umestili še kakšno superhranilo (alge, chia semena, pšenično travo, maco …), vam bo telo zagotovo hvaležno, kar se bo pokazalo tudi v boljši prebavi kljub prazničnim pregreham.

 

4) Privoščite si savno in masažo črevesja

Črevesje so naši drugi možgani, zato nanje pozitivno vplivamo z vsemi dejavnostmi, ki nas sproščajo in razveseljujejo. Če si boste decembra privoščili obisk savne, boste poskrbeli za tri muhe na en mah: si vzeli čas zase in tako napolnili svoje baterije (kar je v ponorelem decembru zelo koristna reč), se globoko sprostili in tako sprostili tudi svoje druge možgane oziroma črevesje ter pospešili potenje in izločanje strupov ter tako izničili negativne posledice uživanja prazničnih pregreh.

Ob tem je zelo priporočljiva tudi masaža črevesja, ki ne le aktivira samo delovanje črevesja, temveč tudi vpliva na spremembo v izmenjavi snovi v organizmu. Redna vsakodnevna masaža črevesja bi naj tudi topila maščobo na trebuhu, kar je samo še dodaten razlog zanjo.

 

5) V decembrskih pregrehah uživajte počasi in polno prisotni

Tudi, če zdravo hrano pojemo prehitro in v prevelikih količinah, nam lahko škodi. Zato ne glede na to, kaj jeste – pa naj bo to zdrav obrok ali nezdrava sladica –, bodite pozorni, da uživate počasi in polno prisotni, saj boste tako poskrbeli tudi za zmernost.

Če namreč jemo prehitro, veliko prej »preslišimo« občutek, da smo polni, in se tako ustavimo šele takrat, ko je že prepozno oziroma imamo občutek, da nam bo trebuh počil.

Zato je vsekakor bolje, kot da se ves december obremenjujete s tem, kako ste ponovno podlegli skušnjavi in iz občutkov krivde na hitro zbašete vase nesramno dobro praznično dobroto, da si v tem prazničnem mesecu dovolite grešiti, vendar le pod pogojem, da grešite z občutkom, torej počasi in prisotni.

Sami pri sebi preverite, kakšna je tista prava dnevna doza, ki ne bo vplivala na vašo težo in zdravstveno stanje, ter si potem brez slabe vesti privoščite dobroto, ki vas je »povabila« ta december.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.