Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet balkanske kulinarike in se naučili, kako pripraviti domači ajvar. Ajvar je priljubljen namaz, pripravljen iz rdeče paprike in česna, ki ga lahko uporabimo kot prilogo, dodatek k jedem ali pa ga preprosto namažemo na kruh.
Domač ajvar (Foto: Karmen Valant)
Domač ajvar (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Danes je ajvar priljubljen po celem Balkanu in ga poznajo tudi širše po svetu kot okusen in zdrav namaz.

Sestavine za domači ajvar:

3 kg rdeče paprike (najbolje vrste kapija ali rdeči rog)
1 kg jajčevcev
5-6 strokov česna
200 ml sončničnega olja
3 žlice soli (po okusu)
3 žlice sladkorja (po okusu)
100 ml kisa (neobvezno)
1-2 sveža čilija (po želji za pikantnost)

PREBERITE TUDI: Kako naredimo domač jabolčni kis (za manjše gospodinjstvo)?

Podroben recept za domači ajvar po korakih

Najprej temeljito operite rdeče paprike in jajčevce. Paprike očistite semen in narežite na polovice. Jajčevce prav tako narežite na polovice.

Pečico segrejte na 220°C. Paprike in jajčevce razporedite na pekač obložen s papirjem za peko. Pecite jih približno 30-40 minut, dokler ne postanejo mehki in se kožica paprik začne mehurčkati in črniti. Med pečenjem paprike obrnite, da se enakomerno spečejo.

Pečeno zelenjavo preložite v veliko posodo in jo pokrijte s pokrovom ali kuhinjsko krpo, da se ustvari para. To bo olajšalo lupljenje. Po približno 20 minutah olupite paprike in jajčevce ter odstranite peclje in semena.

Pečeno in olupljeno zelenjavo zmeljite v mlinčku za meso ali mešalniku, dokler ne dobite homogene mase. Če želite bolj grobo teksturo, uporabite mlinček za meso, za gladko teksturo pa mešalnik.

V velikem loncu segrejte sončnično olje. Dodajte zmleto zelenjavo in jo na zmernem ognju kuhajte približno 2-3 ure, dokler ajvar ne doseže želene gostote. Med kuhanjem ajvar redno mešajte, da preprečite, da bi se prijel na dno lonca. 

Proti koncu kuhanja dodajte sesekljan česen, sol, sladkor, kis in po želji sesekljan čili za pikantnost. Po okusu prilagodite začimbe.

Ajvar kuhajte še približno 15-20 minut, da se okusi dobro premešajo.

PREBERITE TUDIRecept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Sterilizirajte kozarce in pokrove. Vroč ajvar nalijte v sterilizirane kozarce, pri čemer pazite, da ne ostane zračni prostor. Kozarce tesno zaprite in jih postavite v vrelo vodo za približno 10 minut, da se ustvarijo vakuum in podaljša obstojnost. Nato jih previdno odstranite iz vode in ohladite na sobno temperaturo.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ajvar Balkanske jedi Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Pecivo, ki se prileže med tednom po kosilu, med praznik...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.