Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet balkanske kulinarike in se naučili, kako pripraviti domači ajvar. Ajvar je priljubljen namaz, pripravljen iz rdeče paprike in česna, ki ga lahko uporabimo kot prilogo, dodatek k jedem ali pa ga preprosto namažemo na kruh.
Domač ajvar (Foto: Karmen Valant)
Domač ajvar (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Danes je ajvar priljubljen po celem Balkanu in ga poznajo tudi širše po svetu kot okusen in zdrav namaz.

Sestavine za domači ajvar:

3 kg rdeče paprike (najbolje vrste kapija ali rdeči rog)
1 kg jajčevcev
5-6 strokov česna
200 ml sončničnega olja
3 žlice soli (po okusu)
3 žlice sladkorja (po okusu)
100 ml kisa (neobvezno)
1-2 sveža čilija (po želji za pikantnost)

PREBERITE TUDI: Kako naredimo domač jabolčni kis (za manjše gospodinjstvo)?

Podroben recept za domači ajvar po korakih

Najprej temeljito operite rdeče paprike in jajčevce. Paprike očistite semen in narežite na polovice. Jajčevce prav tako narežite na polovice.

Pečico segrejte na 220°C. Paprike in jajčevce razporedite na pekač obložen s papirjem za peko. Pecite jih približno 30-40 minut, dokler ne postanejo mehki in se kožica paprik začne mehurčkati in črniti. Med pečenjem paprike obrnite, da se enakomerno spečejo.

Pečeno zelenjavo preložite v veliko posodo in jo pokrijte s pokrovom ali kuhinjsko krpo, da se ustvari para. To bo olajšalo lupljenje. Po približno 20 minutah olupite paprike in jajčevce ter odstranite peclje in semena.

Pečeno in olupljeno zelenjavo zmeljite v mlinčku za meso ali mešalniku, dokler ne dobite homogene mase. Če želite bolj grobo teksturo, uporabite mlinček za meso, za gladko teksturo pa mešalnik.

V velikem loncu segrejte sončnično olje. Dodajte zmleto zelenjavo in jo na zmernem ognju kuhajte približno 2-3 ure, dokler ajvar ne doseže želene gostote. Med kuhanjem ajvar redno mešajte, da preprečite, da bi se prijel na dno lonca. 

Proti koncu kuhanja dodajte sesekljan česen, sol, sladkor, kis in po želji sesekljan čili za pikantnost. Po okusu prilagodite začimbe.

Ajvar kuhajte še približno 15-20 minut, da se okusi dobro premešajo.

PREBERITE TUDIRecept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Sterilizirajte kozarce in pokrove. Vroč ajvar nalijte v sterilizirane kozarce, pri čemer pazite, da ne ostane zračni prostor. Kozarce tesno zaprite in jih postavite v vrelo vodo za približno 10 minut, da se ustvarijo vakuum in podaljša obstojnost. Nato jih previdno odstranite iz vode in ohladite na sobno temperaturo.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ajvar Balkanske jedi Recepti jedi
Morda te zanima tudi:

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okus...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Naredimo sami: 4 ideje za božično ustvarjanje skupaj z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.