Tako kot je vsem poznano, je med eno izmed najstarejših in zelo zdravilnih živil. Z njim lahko bistveno izboljšamo zdravje, okrepimo imunski sistem in se zaščitimo pred številnimi boleznimi. Še posebej se priporoča njegovo uživanje v jesenskem in zimskem času, ko nas obkroža več virusov in bakterij.
Če pa med pomešamo z bučo, dobimo zelo zdravilen ljudski recept, ki pozitivno učinkuje na naše celo telo. Nekateri trdijo celo, da lahko s pomočjo bučnega medu lajšamo težave z ledvičnimi kamni ali se znebimo peska na žolču. Vsekakor je vredno preizkusiti ta zdravi recept.
Bučni med lahko pripravimo na dva načina:
Prvi recept
Potrebujemo svežo hokaido bučo in enako količino kvalitetnega cvetličnega medu. Bučo olupimo, nato pa zmeljemo z semeni vred. Zmes, ki smo jo dobili, dobro zmešamo z medom in jo damo v steklen kozarec. Zapremo in postavimo na hladno ter temno mesto. Pustimo deset dni, v tem času večkrat premešamo.
PREBERITE TUDI: NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)
Enajsti dan pa vsebino kozarca precedimo skozi gazo, tekočino natočimo v steklenico, ostanek pa zavržemo. Sok, ki smo ga dobili, pijemo po 50 ml trikrat na dan pol ure pred jedjo.
Ta ljudski recept se uporablja za zdravljenje in krepitev jeter, za pomoč, da se telo hitreje okrepi po težki bolezni ali po jemanju zdravil.
Drugi recept
Potrebujemo srednje veliko hokaido bučo, odrežemo ji vrh in jo izdolbemo, nato pa napolnimo s cvetličnim medom. Pokrijemo z odrezanim vrhom in postavimo na temno in hladno mesto. Pustimo deset dni, nato pa tekočino prelijemo v steklenico in pijemo po eno žličko trikrat na dan pol ure pred obrokom. Kura traja dvajset dni.
S tem ljudskim receptom lahko čistimo črevesje, odpravljamo strupe iz telesa in si izboljšamo imunsko odpornost
Prav tako pa buča v kombinaciji z medom pomaga proti nespečnosti, krepi zdravje prostate, zmanjšuje stres, zdravi anemijo, krepi srce in ožilje, odpravlja odvečno vodo iz telesa in pomaga pri hujšanju.
PREBERITE TUDI: Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)