Najbolj škodljiva živila so zelo pogosto v naši prehrani, je pokazala raziskava. Vseh se težko ubranimo, lahko pa poskušamo črtati vsaj nekatere in jih zamenjati z bolj zdravimi.
Strokovnjaki svarijo pred predelanimi mesnimi izdelki. Med najbolj škodljive štejejo hrenovke in razne klobase za kuhanje in pečenje. Prav tako v kategorijo nezdravih živil spadajo mesni narezki, paštete, mesni namazi. Vse to vsebuje mnogo barvil, ojačevalcev okusa, konzervansov in ostalih strupenih aditivov. Zmerno jejte tudi suhe salama, klobase, suho meso, pršut.
Tudi majoneza spada med živila, ki se jim je bolje kar ogniti. V njeno skupino lahko dodate še kečap in razne kupljene omake, ki jih koristite, ko pečete na žaru, ko jeste hamburger, pico itd. med že pripravljene omake sodijo tudi razni gotovi prelivi za solate. Vse to vsebuje polno konzervansov, kalorij in masti ter sladkorja in soli in nič kaj ugodno ne vpliva na vaše zdravje.
Ali ste vedeli, da žlica majoneze vsebuje kar 90 mg natrija, torej soli, 10 g masti in 90 kalorij?
Tudi margarina, ki je bila nekoč zelo pogosta na naših kuhinjskih mizah, spada v kategorijo nezdravih jedi. Vsebuje namreč trans-masti in hidrogenizirana olja in je zelo škodljiva za srce in ožilje. Povzroča lahko celo razvoj sladkorne bolezni in nekatere vrste raka. Zato jo ne kupujte, namesto nje uporabljajte maslo, ki je veliko bolj zdravo.
Četudi menite, da je hrana, ki vsebuje manj maščob, manj sladkorja in je na prodajnih policah označena kot neke vrste lahka hrana, zdrava, se motite. Takšna hrana res ne vsebuje toliko maščobe in sladkorjev, namesto tega pa vsebuje umetna sladila, umetne arome in razne dodatke, ki tem živilom naredijo okus. A zaradi tega niso nič manj škodljiva, morda še bolj.
Na seznam lahko dodamo še alkohol, cigarete, gazirane pijače, slane in sladke prigrizke ter zamrznjene in že pripravljene jedi.
Seveda se vsemu temu ne morete ogniti, je pa prav, da tovrstno hrano jeste čim manjkrat.