Previdno z mesom, lahko je zdravju škodljivo!

Zelo pomembno je, da ga pravilno hranite in pripravljate. V nasprotnem je lahko zelo zdravju škodljivo. Preberite nekaj osnovnih navodil in se jih držite!
Meso je potrebno dobro zapeči. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Meso je potrebno dobro zapeči. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Meso je živilo, ki ga veliko ljudi uporablja vsak dan. A kljub temu mnogi ne vedo, kako je potrebno pravilno delati z njim, ga kupovati, shranjevati, prati itd.

Kupovanje mesa
Ko kupujete meso, morate biti pazljivi. Strokovnjaki svetujejo, da ne kupujete mesa, ki je pakiran tako, da ga ne morete dobro videti in povonjati. Če mesa ne morete povonjati, ne morete vedeti, ali je sveže. prav tako bodite pazljivi, da če kupujete meso v embalaži, je ta nepoškodovana. Poškodovana embalaža lahko povzroči, da meso napadejo bakterije, ki so lahko človeku nevarne. Meso je zato najboljše kupovati pri lokalnemu mesarju, ki ga poznate in za katerega ste lahko prepričani, da ima sveže izdelke.

Pranje mesa
Mnogo ljudi ima to navado, da meso pred termično obdelavo še operejo. Tega nikar ne počnite. Dokazano je namreč, da se lahko na tak način širijo nevarne bakterije po kuhinjskih površinah, po vas samih. S pranjem mesa ne boste dosegli ničesar, saj bakterije tudi potem na njemu še ostajajo.

Zamrzovanje mesa
Pravilno je potrebno meso zamrzovati tako, da svežega zavijete v vrečke, ki so namenjene zamrzovanju in iz njih iztisnete zrak. Tako boste preprečili, da bi se meso hitreje kvarilo. Če boste mesu, ki ga zamrzujete, odstranili še maščobo in kožo, mu boste tako še podaljšali rok trajanja. Če meso enkrat odmrznete, ga ne smete ponovno zamrzniti, na tak način namreč pripomorete, da se ustvarjajo zelo škodljive bakterije. Strokovnjaki opozarjajo še, da mesa ne hranite v zamrzovalniku več kot šest mesecev.

Odmrzovanje mesa
Zelo pomembno je tudi, da meso pravilno odmrznete. Tega nikoli ne počnite na sobni temperaturi, saj se tako ustvarjajo nevarne bakterije, tudi salmonela. Najboljši način, da ga odmrznete je, da ga pravočasno odložite v hladilnik in počakate, da se počasi odmrzne.

Mariniranje mesa
Tudi mariniranje mesa lahko povzroči, da se na njem razmnožujejo bakterije. Zato to naredite hitro, ko je enkrat meso v marinadi, ga postavite nazaj v hladilnik, kjer naj počaka do pečenja. Marinirano meso hranite v steklenih posodah, te se veliko lažje operejo.

Pečenje in kuhanje mesa
Edini način, da se ognete bakterijam, ki so lahko škodljive za zdravje, je, da meso vedno dobro skuhate ali spečete. Četudi vam je ljubši okus manj zapečenega mesa, je bolje, da ga kuhate ali pečete nekoliko dlje. Dobro pečeno meso ne more vsebovati bakterij, ki so lahko za zdravje škodljive.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.