Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonočnih jedi. Glavne dobrote so seveda prekajena šunka, klobase, trdo kuhana jajca, nariban hren in seveda orehova potica. Za Veliko noč pa seveda lahko spečemo tudi različna peciva, ki se jih bodo najbolj razveselili otroci.
Velikonočno pecivo (Foto: Karmen Valant)
Velikonočno pecivo (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo lahko letos pripravimo malo drugače. Seveda bomo spekli orehovo potico, a predvsem za naše najmlajše pripravimo veselo pecivo v obliki velikonočnih likov. To so velikonočni zajčki, piščančki in ovčke, ki jih bomo dodali velikonočni dekoraciji.

Za Veliko noč bomo seveda pobarvali tudi pirhe, pri nas so priljubljeni pirhi pobarvani z čebulnimi olupki, ali pa jih pobarvamo v teranu ali z raznimi zelišči. 

Velikonočni zajček
Velikonočni zajček iz preprostega testa, uporabimo za dekoracijo. Okrasimo jih z rozinami, ko pa so pečeni, jim na trebušček postavimo pobarvana jajčka. 

Za pripravo velikonočnega zajčka, potrebujemo naslednje sestavine:

500 gramov moke
15 gramov kvasa
lonček mlačnega mleka
5 žlic sladkorja
3 rumenjake
100 gramov margarine
1 žlica sladkorja v prahu
6 pirhov
12 rozin

PREBERITE TUDI: Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Najprej pripravimo kvasec. Zmešamo zdrobljen kvas, žličko sladkorja, žličko moke in tri mleka. Pokrijemo in počakamo da se naredi kvasec. Moko presejemo, naredimo jamico in dodamo kvasec, preostalo mlačno mleko, sladkor, margarino in sladkor. Zamesimo testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro. 

Ko je testo vzhajano, ga še enkrat pregnetimo in ga nato razdelimo na šest delov. Iz vsakega dela testa oblikujemo zajčka. Naredimo trup, glavo, noge, roke, nos in velika ušesa. Za oči zajčku dodamo rozine, v trebušček pa mu dodamo kuhan in okrašen pirh. 

Pripravimo pekač, ga namastimo in obložimo s papirjem za peko. Zajčki naj pred peko počivajo še 15 minut. Pečico segrejmo na 180 stopinj C, zajčke pečemo 20 minut. Ko so pečeni, jih nekoliko ohladimo in nato posujemo s sladkorjem v prahu. 

Velikonočna jajčka z mandlji
Velikonočna jajčka so nepogrešljiva Velikonočna dekoracija. Najbolj poznani so barvani pirhi, pripravimo lahko tudi veliko vazo pomladnih vej in nanje obesimo dekorativna jajčka, ali pa jih položimo v košarico, v katero damo slamo. Poleg pa lahko pripravimo pecivo v obliki jajčk, ki jih okrasimo z Velikonočnimi motivi. 

Za pripravo velikonočnega peciva, potrebujemo naslednje sestavine:

150 gramov masla
100 gramov arašidovega masla
200 gramov sladkorja v prahu
100 gramov drobno mletih mandljev
100 gramov čokoladne kuverture
100 gramov bele kuverture
za glazuro: 1 beljak
100 gramov sladkorja v prahu
1 žlica limoninega soka
različne živilske barve (rumeno, rdečo, modro)

PREBERITE TUDI: Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Masko najprej zmehčamo in ga penasto umešamo s sladkorjem v prahu in arašidovim maslom. Nato dodamo mlete mandlje in dobro premešamo, da dobimo gosto maso. Iz mase naredimo dvajset kroglic, jih sploščimo v obliko jajca in jih za dve uri postavimo v hladilnik.

Medtem ko je masa v hladilniku, pripravimo glazuro in maso za okrasitev. Nad vročo vodno kopeljo najprej stopimo čokoladno kuverturo in vanjo potopimo polovico jajčk. Odlagamo jih na rešetko, da se odcedijo in nato jih takoj prestavimo na papir za peko in počakamo, da se čokolada strdi. Nato stopimo še belo kuverturo in vanjo potopimo preostanek jajčk, ki smo jih oblikovali iz mase. 

Pripravimo glazuro iz beljaka, sladkorja v prahu in limoninega soka. Vse sestavine stepemo, tako da dobimo gladko maso. Tako pripravljeno glazuro razdelimo na več delov. Vsakemu delu glazure posebej dodamo živilsko barvo. Po želji glazuro obarvamo rumeno, rdeče ali modro, en del glazure pa pustimo bele barve. Glazure damo v vrečke za okraševanje tort in z različnimi barvami okrasimo jajčka z Velikonočnimi motivi. Počakamo da se glazura strdi in jajčka lahko postrežemo. 

Velikonočna ovčka
Za majhne velikonočne ovčke iz preprostega skutnega testa, potrebujemo naslednje sestavine:

250 gramov margarine
100 gramov belega sladkorja
1 vaniljev sladkor
malo naribane limonine lupinice
3 jajca
450 gramov bele moke
1/2 pecilnega praška
250 gramov skute (pasirane)
pol lončka mleka
100 gramov kandiranega sadja
rozine, med
sladkorna cvetlice

PREBERITE TUDI: Naravna barvila za najlepše pirhe

Maslo zmehčamo in ga penasto umešamo s sladkorjem, ki smo mu dodali vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Rumenjake ločimo od beljakov in iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake postopoma dodajamo k sladkorju z maslom, na koncu še previdno vmešamo trd beljakov sneg. Postopoma primešamo polovico moke, ki smo jo presejali in ji dodali polovico zavitka pecilnega preška.

Dodamo še pasirano skuto in preostanek moke. Šele sedaj prilijemo mleko in dodamo majhne koške kandiranega sadja. Vse sestavine še enkrat premešamo, da dobimo precej gosto testo.

Pripravimo modelčke v obliki ovčke in jih namastimo z maslom. V vsak modelček posebej nadevamo testo in jih pečemo približno 45 do 50 minut pri temperaturi 160 stopinj C. Ko so ovčke pečene, jih pustimo v modelčku, da se malo ohladijo, nato jih zvrnemo na rešetko.

Ko so ovčke popolnoma ohlajene, jim prilepimo rozine za očke, pomagamo si z malo medu, ki deluje kot lepilo. Za dekoracijo ovčkam okoli vratu zavežimo pentljico, okoli nje pa razporedimo sladkorne cvetlice. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Velikonočno pecivo Velika noč Recepti
Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Brez šunke si Velike noči ne predstavljamo, vendar ima ...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.