Projekt CrossCare 2.0.: Oskrba starejših in odziv na staranje prebivalstva

V okviru preteklega 23. Festivala za tretje življenjsko obdobje je potekala tudi predstavitev projekta Interreg “CrossCare 2.0”. Namen in cilj projekta je vzpostavitev novega čezmejnega modela za celostno oskrbo starejših. Več o projektu v prispevku.
Predstavitev CrossCare 2.0. projekta na Festivalu za tretje življenjsko obdobje (Foto: Klara Babnik)
Predstavitev CrossCare 2.0. projekta na Festivalu za tretje življenjsko obdobje (Foto: Klara Babnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poslanstvo projekta CrossCare 2.0 je individualna obravnava starejšega, ter povezovanje organizacij v skupnostne mreže, ki omogočajo boljše sodelovanje izvajalcev na področju dolgotrajne oskrbe in posledično kakovostnejše storitve za starejše.

Staranje prebivalstva je danes vse večji izziv

Slovenija Furlanija - Julijska krajina in Benečija se skupaj soočajo z izzivom staranja prebivalstva na čezmejnem območju. S tem namenom se je 15 partnerjev združilo za krepitev sodelovanja in upravljanja javno-zasebnih procesov odločanja med institucijami in ključnimi izvajalci socialnih in zdravstvenih storitev za starejše na programskem območju.

Projekt "CrossCare 2.0. - Integrirane in skupne strategije za kapitalizacijo modela CrossCare" je sofinanciran z več kot 529 tisoč evri iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), enega glavnih finančnih instrumentov kohezijske politike EU, in je vključen v program Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027 s skupnim proračunom več kot 662 tisoč evrov.

CrossCare 2.0 sicer vodi Cooperativa sociale Itaca kot vodilni partner, partnerstvo pa sestavlja 15 lokalnih organov in organizacij. Partnerjev prve stopnje je šest: poleg vodilnega Itaca še Aps ITIS, Ipab Residenza per Anziani Giuseppe Francescon, DEOS celostna oskrba starostnikov d.o.o., Dom starejših občanov Grosuplje in Azienda speciale Don Moschetta. Pridruženi partnerji so: Azienda sanitaria Friuli Occidentale, Azienda unità locale Socio Sanitaria 4 Veneto Orientale, Občina Portogruaro, Občina Sacile, Federsanità ANCI Friuli Venezia Giulia, Socialna služba občin Livenza Cansiglio Cavallo, Združenje koncesionarjev domov za starejše, Zavod Aktivna Starost so.p. in Azienda sanitaria universitaria Giuliano Isontina.

S projektom se želi vzpostaviti ustrezen odziv na pojav staranja prebivalstva

Projekt CrossCare 2.0 bo skupno trajal 18 mesecev in se bo končal 31. marca 2025. Gre za projekt kapitalizacije modela, ki je bil razvit v okviru prejšnjega projekta CrossCare. Cilj je vzpostaviti ustrezen odziv na pojav staranja prebivalstva, ki predstavlja skupni izziv za programsko območje in bo srednjeročno pomembno vplival na zdravstvene politike in politike socialne vključenosti v Furlaniji Julijski krajini, Benečiji in Sloveniji.

Znotraj CrossCare® projekta se bodo akterji osredotočili na oblikovanje paktov s skupnostjo, ki so končni rezultat procesa vključevanja skupnosti. Oblikovali bodo sporazum o mreži, ki ga bo upravljala javna uprava in v katerega bi se dejavno vključili vsi lokalni organi in organizacije vsakega vključenega območja, ki bodo pokazali svojo pripravljenost za dostopnost starejšemu prebivalstvu in sodelovanje pri zagotavljanju skupne oskrbe šibkejših. V teritorialnem kontekstu bodo pakti omogočili nadaljnjo aktivacijo socialnih mrež ter krepitev in formalizacijo že obstoječih sodelovanj.

Ciljna skupina so starejši od 65 let

Ciljna skupina vključena v poskus predstavlja "sivi pas" prebivalstva, starejšega od 65 let, ki ga socialne in zdravstvene službe še niso zajele. So krhki in ranljivi in z nudenjem ciljno usmerjenih dejavnostih pomoči želimo preprečevati zgodnjo institucionalizacijo in podaljšati bivanja na domu. Pilotni ukrepi bodo opredeljeni z ugotavljanjem potreb in želja starejšega prebivalstva s pomočjo vprašalnikov na šestih ozemljih.

V pilotno študijo bo vključenih 55 oseb, starejših od 65 let, v slabotnem stanju. Vodja oskrbe bo zbiral prošnje za pomoč od posameznih upravičencev in njihovih družinskih članov, opredelil prilagojen načrt oskrbe na domu in nadaljeval z aktiviranjem sistema lokalnih socialnih omrežij. Postopek eksperimentiranja bo spremljalo stalno ocenjevanje, ki ga bo izvajala fundacija Zancan, na podlagi katerega bo pripravljeno končno poročilo.

Med pričakovanimi rezultati je krepitev kompetenc partnerjev, javne uprave in vključenih strokovnjakov

Ti se bodo udeležili skupnih usposabljanj o „terapevtskem loku in polarni shemi“, „validaciji“ in metodi “Gentle care“ na vseh lokacijah projekta.

Pričakuje se tudi utrditev modela CrossCare in čezmejnega sodelovanja z izvajanjem paktov Skupnosti za inovativen pristop k oskrbi starejših; izboljšanje storitev za aktivno staranje z izvajanjem strategij skupnosti s pilotnimi izkušnjami modela CrossCare 2.0 med Furlanijo Julijsko krajino, Benečijo in Slovenijo.

O programu: CrossCare 2.0. se sicer izvaja v okviru programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki je evropski program čezmejnega sodelovanja. S financiranjem projektov sodelovanja med italijanskimi in slovenskimi partnerji program bogati čezmejno območje s skupnimi ukrepi in naložbami za izboljšanje kakovosti življenja prebivalstva, hkrati pa varuje in spodbuja kulturno in naravno dediščino. Več informacij: www.ita-slo.eu.

Več informacij: www.ita-slo.eu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

CrossCare 2.0.
Morda te zanima tudi:

Bliža se 23. Festival za tretje življenjsko obdobje (vstop prost)

Počasi se približujemo datumu, ko bo odprl vrata največ...

Vabilo na 1. posvet Foruma F3ŽO

Ali smo kot družba dovolj odgovorni, da zagotovimo star...

"Osebna rast je naša dolžnost. Če se ustavimo, začnemo nazadovati."

Ta propad se dogaja najprej na psihičnem nivoju, kasnej...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Numerološka napoved: Oktober je čas uvida v leto 2025!

Oktober je čas vpogleda v leto, ki prihaja. Nekako nam ...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Pretirana uporaba mobilnega telefona povzroča težave s srcem

Če še ne veste, je to sedaj potrdila obsežna študija: p...

Brezplačni mini spletni tečaj "Domača lekarna s kuhinjskega pulta" z dr. Tino Mele

Na praktično naravnanem brezplačnem mini tečaju "Domača...

Ob svetovnem dnevu samomora: »Spreminjajmo razumevanje samomora«

Svetovni dan preprečevanja samomora vsako leto obeležuj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.