Razmišljate o upokojitvi? Počakajte

Moj čas > Finance | piše: M. L. | 27.11.2019
Po novem letu nas spet čakajo spremembe pri upokojitvi, te so naklonjene moškim, saj se bo zanje zvišal odmerni odstotek. Preverite, kakšne spremembe prihajajo po novem letu.
Pogoji za upokojitev bodo po novem letu boljši. (foto: freeimages.com)
Pogoji za upokojitev bodo po novem letu boljši. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V začetku tega tedna je Odbor DZ za delo z osmimi glasovi za in brez glasu proti podprl dopolnjeni predlog pokojninske novele. Sprejel je več kot 30 dopolnil poslanskih skupin koalicije, vsa druga dopolnila pa zavrnil.

Zavrnili pa so med drugim predloge DeSUS, SAB in NSi, da bi se prehodno obdobje za zvišanje odmernega odstotka za moške za 40 let pokojninske dobe na 63,5 odstotka skrajšalo. Vlada je namreč predlagala, da bi trajalo do 1. januarja 2025, te dni poročajo slovenski mediji.

Več delovno aktivnih starejših
V razpravi o predlogu novele pokojninskega zakona se je Aljaž Kovačič iz LMŠ strinjal s prizadevanjem vlade kot predlagatelja, da doseže več delovno aktivnih v starostni skupini od 55 do 64 let. Po njegovem opozorilu je delovno aktivnih v tej skupini namreč le 35 odstotkov, kar eden najnižjih deležev v EU.

Prispevki na plače v Sloveniji niso previsoki
Pri DeSUSu so izpostavili, da prispevki na plače v Sloveniji niso visoki. Med državami, kjer so višji, je denimo Avstrija. Sicer pa so pozvali k dialogu. Ministrstvo za delo, družino, sociale zadeve in enake možnosti naj prisluhne različnim pogledom in predlogom, pozivajo.

Dvojni status upokojenca
NSi predlaga ureditev dvojnega statusa, po katerem bi upravičenec prva tri leta v delovnem razmerju po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov. Iva Dimic meni, da bi moralo biti pri odločitvi delavca za takšno možnost potrebno tudi mnenje delodajalca. Nihče si s svojim delom ni pridobil pravice do avtomatičnega nadaljevanja dela po izpolnitvi upokojitvenih pogojev, je dejala.

Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o urejanju trga dela
Obravnava zakonskih novel je bila v skladu s terminskim programom dela DZ predvidena v decembru, a so v koaliciji opozorili, da morata oba zakona začeti veljati in se uporabljati s 1. januarjem 2020. Da bi bila predloga pravočasno sprejeta, so zahtevali sklic izredne seje DZ, ki bo v petek, poročajo slovenski mediji.

Pri moških postopno višji odmerni odstotek
Predlog pokojninske novele sicer pri moških postopno zvišuje odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe na 63,5 odstotka, medtem ko za ženske taka odmera že velja. Prehodno obdobje za zvišanje odmernega odstotka za moške bo po predlogu trajalo do 1. januarja 2025.

Višja pokojnina za vsakega otroka, a le za tri otroke
Pokojnina upravičenke oz. upravičenca pa se bo po predlogu za vsakega otroka povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Ob tem bodo imeli poslanci med drugim na mizi dopolnilo Levice, po katerem bi se minimalna pokojnina zvišala na 613 evrov, kolikor znašajo minimalni življenjski stroški.

Višje denarno nadomestilo za brezposelnost
Z novelo zakona o urejanju trga dela pa se zvišuje najnižje denarno nadomestilo za brezposelnost in ga izenačuje z osnovnim zneskom minimalnega dohodka. Na drugi strani pa predvideva podaljšanje zavarovalne dobe za priznanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti z veljavnih devet na 10 mesecev v zadnjih 24 mesecih, še poročajo slovenski mediji.

Morda te zanima tudi:

Tedni vseživljenjskega učenja – priložnost za nov začetek

Med 4. septembrom in 9. oktobrom različni prireditelji ...

Vseživljenjsko učenje mora postati vrednota

Od 4. septembra do 9. oktobra 2020 v Sloveniji poteka 2...

Nepravilno shranjeno zdravilo lahko škoduje zdravju

Splošno pravilo za shranjevanje zdravil je, da se jih d...

Recite znanju DA

Zdaj je čas za vpis na Univerzo za tretje življenjsko o...

Vlada RS: Z novim letom višja pokojnina za nekatere upokojence

Predlog zakona, ki ga je podprla Vlada RS bo imel vpliv...

KOLUMNA U3ŽO: Danes je človek odvisen od svoje razvitosti

Informacijska družba prinaša velike spremembe, ne le v ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.