Svinjska rebrca pečena v pečici morajo biti zunaj lepo zapečena in znotraj sočna. Poleg navadne svinjske pečenke in mrežne pečenke, so najbolj priljubljena svinjska rebrca. Postrežemo jih lahko z različnimi prilogami, najbolj se k svinjskemu mesu poda pražen krompir, pire krompir ali dušen riž.
Seveda pri tradicionalnem slovenskem kosilu ne sme manjkati goveja juha, velika skleda solate in za povrh še kos dobrega peciva. Za popolna pečena rebrca ne potrebujemo veliko začimb, dovolj je sol, poper, malo timijana in česna v prahu.
Meso začinimo že zvečer, natremo ga soljo, malo popra, dodamo timijan in česen v prahu. Nato meso premažemo z malo olivnega olja in ga zavijemo v folijo. Če bomo pekli rebra s kožo, potem jo nekajkrat po vrhu zarežemo.
PREBERITE TUDI: Kako pripraviti najbolj okusne piščančje jedi na žlico?
Recept za svinjska rebrca pečena v pečici:
1 kg svinjskih rebrc
2 korenčka
nekaj koščkov repe
1 čebula
3 žlice svinjske masti
1 kozarec rdečega vina
sol in poper
malo timijana
mleti česen
Svinjska rebra, ki smo jih že prejšnji dan začinili, postavimo v pekač in jih prelijemo z vročo svinjsko mastjo. Če ne maramo svinjske masti, potem v pekač prilijemo samo kozarček rdečega vina in malo vode. Na rebra položimo dva narezana korenčka, nekaj koščkov repe in čebulo, ki jo narežemo na štiri dele.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in počasi pečemo dve uri. Vmes rebra polivamo s tekočino, ki se je nabrala v pekaču. Mešanica stopljene svinjske masti in rdečega vina bo dala rebrom odličen okus. Ko so rebra pečena, jih še nekaj časa pustimo v pečici.
Postrežemo jih s praženim krompirjem ali dušenim rižem. Odlične so tudi s krompirjem, ki ga prav tako spečemo v pečici, lahko skupaj z rebrci. Krompir lahko spečemo tudi v vrečki za pečenje, prej ga začinimo in dodamo na večje kose narezano čebulo.
Kot predjed ponudimo govejo juho z zdrobovimi žličniki, lahko tudi kokošjo juho z domačimi rezanci. Za povrh pa lahko presenetimo s kosom sveže pečene orehove potice.
PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.