Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradicionalno slovensko kosilo. Pečena rebrca postrežemo s praženim krompirjem, ali krompirjem pečenem v pečici. Rebrca lahko spečemo tudi na žaru, najbolj preprosto pa je, če jih spečemo v pečici.
Svinjska rebrca (Foto: Karmen Valant)
Svinjska rebrca (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Svinjska rebrca pečena v pečici morajo biti zunaj lepo zapečena in znotraj sočna. Poleg navadne svinjske pečenke in mrežne pečenke, so najbolj priljubljena svinjska rebrca. Postrežemo jih lahko z različnimi prilogami, najbolj se k svinjskemu mesu poda pražen krompir, pire krompir ali dušen riž.

Seveda pri tradicionalnem slovenskem kosilu ne sme manjkati goveja juha, velika skleda solate in za povrh še kos dobrega peciva. Za popolna pečena rebrca ne potrebujemo veliko začimb, dovolj je sol, poper, malo timijana in česna v prahu.

Meso začinimo že zvečer, natremo ga soljo, malo popra, dodamo timijan in česen v prahu. Nato meso premažemo z malo olivnega olja in ga zavijemo v folijo. Če bomo pekli rebra s kožo, potem jo nekajkrat po vrhu zarežemo.

PREBERITE TUDI: Kako pripraviti najbolj okusne piščančje jedi na žlico?

Recept za svinjska rebrca pečena v pečici:

1 kg svinjskih rebrc
2 korenčka
nekaj koščkov repe
1 čebula
3 žlice svinjske masti
1 kozarec rdečega vina
sol in poper
malo timijana
mleti česen

Svinjska rebra, ki smo jih že prejšnji dan začinili, postavimo v pekač in jih prelijemo z vročo svinjsko mastjo. Če ne maramo svinjske masti, potem v pekač prilijemo samo kozarček rdečega vina in malo vode.  Na rebra položimo dva narezana korenčka, nekaj koščkov repe in čebulo, ki jo narežemo na štiri dele. 

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in počasi pečemo dve uri. Vmes rebra polivamo s tekočino, ki se je nabrala v pekaču. Mešanica stopljene svinjske masti in rdečega vina bo dala rebrom odličen okus. Ko so rebra pečena, jih še nekaj časa pustimo v pečici.

Postrežemo jih s praženim krompirjem ali dušenim rižem. Odlične so tudi s krompirjem, ki ga prav tako spečemo v pečici, lahko skupaj z rebrci. Krompir lahko spečemo tudi v vrečki za pečenje, prej ga začinimo in dodamo na večje kose narezano čebulo.

Kot predjed ponudimo govejo juho z zdrobovimi žličniki, lahko tudi kokošjo juho z domačimi rezanci. Za povrh pa lahko presenetimo s kosom sveže pečene orehove potice.

PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Svinjska rebrca Kosilo Recept
Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je jedilnik za enostavno in okusno kosilo

Jedilnik za kosilo! Dobra enostavna kosila lahko pripra...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.