Spremembe: Višje nadomestilo za brezposelnost, a za starejše ga bo manj

Moj dom in denar > Finance | piše: M. L. | 14.3.2019
Ministrstvo za delo hkrati s spremembami pri pokojninah predlaga tudi spremembe pri pravici do nadomestila za brezposelnost in ukinitev dodatka za delovno aktivnost pri brezposelnih prejemnikih denarne socialne pomoči.
Najnižje nadomestilo za brezposelnost se bo zvišalo. (foto: pexels.com)
Najnižje nadomestilo za brezposelnost se bo zvišalo. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Po predlogu novele zakona o urejanju trga dela - ki bo del paketa, ki vključuje še spremembe pri upokojevanju in pri socialnovarstvenih prejemkih - se bo najnižje nadomestilo za brezposelnost zvišalo s 350 evrov bruto (275 evrov neto) na okoli 530 evrov bruto (392 evrov neto), s čimer bi to nadomestilo izenačili z osnovnim zneskom minimalnega dohodka za samsko osebo.

Minimalno nadomestilo trenutno prejema okoli 300 oseb in ministrstvo za delo ocenjuje, da bo učinek zvišanja okoli tri milijone evrov.

Minimalna zavarovalna doba po novem 12 mesecev
Spremembe načrtujejo pri minimalni zavarovalni dobi. Medtem ko je sedaj oseba do nadomestila za brezposelnost upravičena, če je bila zavarovana vsaj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih, bi po novem to zavarovalno dobo podaljšali na 12 mesecev. Kot je včeraj dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, želijo s tem preprečiti zlorabe, ko delodajalci delavca zaposlijo za devet mesecev, nato ga (npr. v gradbeništvu prek zime ali v izobraževanju prek počitnic) odpustijo, da prejema nadomestilo, nato pa ga znova zaposlijo za devet mesecev.

Najdaljše obdobje prejemanja nadomestila po novem 19 mesecev
Za podaljšanje delovne aktivnosti je predlagano, da bi bila najdaljše obdobje prejemanja nadomestila 19 mesecev, in sicer tudi za starejše od 55 let, ki imajo vsaj 25 let zavarovalne dobe (ti lahko sedaj nadomestilo prejemajo 25 mesecev). "Ugotavljamo, da delodajalci umaknejo delavca na zavod na čakanje, ta delavec gre pa potem neposredno v pokoj," je dejala ministrica.

Podaljšanje potrebne zavarovalne dobe z devetih na 12 mesecev in skrajšanje obdobje prejemanja nadomestila za starejše od 55 let s 25 na 19 mesecev bo po ocenah ministrstva izdatke zmanjšalo za od 10 do 15 milijonov evrov.

Brezposelni pod drobnogledom
Za večjo aktivacijo brezposelnih so predvidene spremembe glede sankcij za tiste, ki kršijo obveznosti. Postopno sankcioniranje (izbris iz evidence brezposelnih po drugi kršitvi) je kot sedaj predvideno za lažje kršitve. Po novem pa bi bila brezposelna oseba v primeru težje kršitve - kot je odklonitev vključitve v program aktivne politike zaposlovanja ali odklonitev ustrezne zaposlitve - iz evidence izločena ob prvi kršitvi.

Za tujce zahtevano znanje slovenskega jezika
Obetajo se tudi spremembe za tujce, in sicer bo za vpis v evidenco brezposelnih za državljane tretjih držav zahtevano osnovno znanje slovenskega jezika (nivo A2). S tem jim želijo povečati zaposlitvene možnosti, je dejala ministrica.

Ukinitev dodatka za delovno aktivnost
Ministrstvo v predlogu novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih načrtuje ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Kot pravijo, želijo s tem zmanjšati past tveganja neaktivnosti pri brezposelnih upravičencih do denarne socialne pomoči.

Dodatek za delovno aktivnost je bil sprejet leta 2012 zaradi gospodarske krize in nizke višine denarne socialne pomoči, ki je tedaj znašala 230 evrov. Namenjen je spodbujanju k delu ali ohranjanju motivacije za delo in je tako del denarne socialne pomoči.

Osebe, ki ga prejemajo zdaj, so med drugim zaposleni, osebe, ki opravljajo samostojno dejavnost, in vključeni v ukrepe aktivne politike zaposlovanja s ciljem, da se zaposlijo. Prav tako ga prejemajo tisti, ki so sklenili pisni dogovor o prostovoljskem delu po zakonu, ki ureja prostovoljstvo, ter vključeni v zaposlitveno rehabilitacijo.

Dodatek zdaj želijo ukiniti, ker se je osnovni znesek minimalnega dohodka lani zvišal na 392,75 evra. Poleg tega naj bi povečali motivacijo za delo oziroma zmanjšali tveganje za past neaktivnosti.

Zaradi dviga osnovnega zneska minimalnega dohodka na 392,75 evra se je dvignil cenzus za pridobitev denarne socialne pomoči, vse to pa s prejemanjem dodatka ruši eno temeljnih načel za dodeljevanje denarne socialne pomoči. To načelo namreč določa, da upravičenec do denarne socialne pomoči ne more biti v ugodnejšem socialnem položaju od tiste osebe, ki si sredstva za preživetje zagotavlja z delom ali na podlagi pravic iz dela, je pojasnila ministrica.

Cenzus za denarno socialno pomoč skupaj z dodatkom sedaj po njenih besedah dosega že 88,91 odstotka minimalne plače.

Cenzus, ki predstavlja mejo preživetja za štiričlansko družino in znaša 1080,06 evra, pa ostaja nespremenjen tudi v prihodnje. Ukinja se le dodatek za delovno aktivnost, ki je ta znesek lahko zvišal tudi do 1382,48 evra.

Ukinitev dodatka za delovno aktivnost želijo na ministrstvu ublažiti s predlogom, da prejemek za brezposelne v okviru aktivne politike zaposlovanja ne vpliva na denarno socialno pomoč, poročajo slovenski mediji.

Morda te zanima tudi:

Porok: Veste, kaj vse prinaša ta odločitev?

Ne glede na to, ali razmišljate o tem, da bi nekoga pro...

Neenakost in nepravičnost pokojninskega sistema: Se obetajo spremembe na bolje?

Sindikat upokojencev Slovenije je na vlado naslovil odp...

Letni dodatek za upokojence: Koliko ga boste prejeli in kaj vas utegne zanimati

Tudi letos bodo upokojenci dobili letni dodatek. Ta bo ...

Skupščina potrdila: Pokojnine bodo nižje za skoraj tretjino

Skladu zmanjkuje denarja, da bi lahko še naprej izplače...

Misel za 16. julij

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

MODERNA BABI PIŠE: Skromnost, prevzetnost in prepolni hladilniki

Zdaj sem se pa odločila, da je tega dovolj! Zmeraj, ko ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.