Srebrna nit opozarja: Poletna vročina in skrb za starejše

Aktualno > Ostalo | piše: Srebrna nit | 26.8.2024
V Srebrni niti - Združenju za dostojno starost vse poletje spremljamo razmere, povezane s hudo vročino in potrebno skrbjo za starejše. Glede na to, da so se v začetku poletja z opozorili oglasili nekateri zavodi (NIJZ, zdravstveni zavodi,…), ki naj bi skrbeli za zdravje prebivalstva, se nismo oglašali. A ta opozorila so bila redka, sploh pa ne ponavljajoča se, kar bi v tako hudih razmerah pričakovali.
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Posebej spremljamo poročanje o situaciji v domovih starejših, kjer so bivalne razmere v tej vročini ponekod povsem nevzdržne (npr. www. Preverili smo temperature v DSO: v sobah že zjutraj 28 °Celzija - Preiskovalno.si).

Tako nam sporočajo tudi nekateri svojci stanovalcev. Ob tem pa v domovih živi le slabih štiri odstotke starejših, vsi drugi so po svojih domovih, stanovanjih, marsikje… In mnogi v povsem neprimernih bivalnih pogojih, kamor javnost nima vpogleda. Do nas pridejo le informacije o posamičnih hudih primerih. Zato bi bilo nujno tako za starejše kot njihove bližnje, če jih imajo, da bi ključni odgovorni (npr. NIJZ, Ministrstvo za zdravje, drugi), stalno opozarjali, da bi tekla permanentna kampanja ozaveščanja in pomoči v času vročine. Nenazadnje bi bili te informacije in opozorila koristni tudi za vse druge prebivalce, posebej za ranljive skupine, npr. otroke, ljudi s kroničnimi obolenji, osebe z oviranostmi idr.

Srebrna nit je zadnjih letih večkrat opozarjala ne neurejeno prezračevanje (odzračevanje) v domovih starejših, še posebej v času poletne vročine in obdobju epidemije Covid – 19. Minister Mesec je takoj po nastopu funkcije, ko še ni bilo Ministrstva za solidarno prihodnost, povabil Srebrno nit na obisk v dva domova starejših v Belo Krajino in takrat obljubil, da bo v kratkem objavljen javni razpis - namensko - za ureditev prezračevanja v domovih starejših. Ko razpisa ni bilo, so nam na naše vprašanje pojasnili, da večina domov to problematiko ureja sama v okviru projektov iz sredstev REACTA  in NOO, kar velja tudi za vsie nove domove.

Domovi so torej tisti, ki bi morali pripraviti projekte in konkurirati za sredstva, ki pa jih mora v večini zagotoviti ministrstvo. Ob tem pa se agonija obvladovanja vročine v domovih nadaljuje. Po podatkih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije iz leta 2022 je prezračevanje v celoti ustrezno urejeno le v polovici vseh domov. Na Ministrstvu za solidarno prihodnost konkretnih podatkov o klimatizaciji v posameznih zavodih nimajo, odgovornost prenašajo na zavode same. Prav tako ministrstvo ne izvaja nobenega nadzora nad ustreznostjo oskrbe v času vročine, izgovarjajo se na inšpekcijske službe, a znano je, da je za domove starejših za vso državo zadolžen samo en inšpektor!

Zato apeliramo na vse socialnovarstvene zavode, ki še nimajo urejenih razmer za primerno bivanje in počutje stanovalcev (in zaposlenih), ne le poletnih, tudi skozi vse leto (odzračevanje pozimi, saj covid še ni rekel zadnje besede, bitka z virusi se bo nadaljevala), naj nemudoma najdejo sredstva, na voljo so tudi evropska, da se zadeve uredijo. Ministrstvo za solidarno prihodnost mora prevzeti odgovornost za te razmere, nenazadnje ljudje za bivanje v domovih plačujejo zelo visoke zneske.

Problemi, ki jih zaznamo v Srebrni niti v poletnih dneh v domovih starejših ali nam jih zaupajo svojci in drugi, so vezani tudi na premalo higienske obravnave, zlasti pogostnost tuširanja v vročih dneh, in premalo skrbi za vnos tekočine. Resda se stanovalcem dostavlja tekočina tudi v sobe, se pa ne prepriča, ali lahko tudi dejansko pijejo (iz različnih vzrokov); in ponekod pred peto uro popoldne že pospravijo posode. Starejši na splošno premalo pijejo, ne čutijo žeje ali pa sami tega ne zmorejo (npr. kozarec/lonček ni na dosegu). Kljub pomanjkanju kadra menimo, da bi bilo potrebno voditi tekočinsko bilanco (vnesene in izločene tekočine) ves dan, saj gre za eno vitalnih telesnih funkcij.

Zavedamo se, da moramo vsi prispevati k odgovornemu obnašanju v času vročine in zato apeliramo na vse starejše (in njihove bližnje), da se vedejo temperaturam in svojemu (zdravstvenemu) stanju primerno, se ne izpostavljajo po nepotrebnem hudi vročini, skrbijo za primerno hidracijo, ob upoštevanju svojih, tudi tekočinskih, omejitev. Voda bi morala biti na voljo povsod in spodbujanje pitja te življenjsko nujne tekočine je izjemno pomembno.

Ob tem želimo opozoriti tudi na osamljenost starejših, saj je poletni čas še posebej težak za mnoge, ko jih zaradi dopustov zapustijo svojci ali skrbniki, nekateri tudi za dalj časa, ob tem pa so starejši prepuščeni sami sebi. Ne tako redki tudi brez urejenih osnovnih življenjskih zadev, kot so oskrba s hrano, pijačo, hlajenjem prostorov, higieno. Če kdaj, so v tem času obiski patronažnih medicinskih sester še toliko bolj potrebni. Enako tudi sosedska pomoč in socialne mreže, ki žal vedno bolj usihajo.

Pozivamo Ministrstvo za solidarno prihodnost, da nemudoma začne voditi evidenco stanja v vseh domovih starejših v državi, posebej bivalnih pogojev med hudo poletno vročino (hlajenje prostorov) in možnosti preprečevanja virusnih in drugih okužb, zlasti respiratornih, v zimskem času, na katerega se je treba pripraviti zdaj (prezračevanje/odzračevanje sob) in ne, ko bodo okužbe in njihove posledice že tu.

Pozivamo Ministrstvo za zdravje in NIJZ, da nemudoma pristopita k bolj intenzivni javni kampanji ozaveščanja starejših in drugih ranljivih skupin v zvezi s poletno vročino, o samozaščitnem vedenju, dobri hidraciji, kar lahko izdatno prispeva k preprečevanju zdravstvenih zapletov, vse tja do nepotrebnih smrti, ki jih takšne razmere prinašajo.

Društvo Srebrna nit – Združenje za dostojno starost

Mag. Irena Žagar, predsednica

Darinka Klemenc, avtorica besedila

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Srebrna nit Vročina in starejši Vročinski udar
Morda te zanima tudi:

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Je igra z vnuki naporna? Ta pripomoček bo odpravil napor in vam vrnil energijo

S staranjem postaja skrb za zdravje in dobro počutje vs...

Pretirana uporaba mobilnega telefona povzroča težave s srcem

Če še ne veste, je to sedaj potrdila obsežna študija: p...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Brezplačni mini spletni tečaj "Domača lekarna s kuhinjskega pulta" z dr. Tino Mele

Na praktično naravnanem brezplačnem mini tečaju "Domača...

"Osebna rast je naša dolžnost. Če se ustavimo, začnemo nazadovati."

Ta propad se dogaja najprej na psihičnem nivoju, kasnej...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kako se izogniti pešanju spomina? Nevrologi izpostavljajo ti 2 stvari

Ameriški zdravniki - nevrologi so dognali, kako lahko s...

TELOVADBA: Vaje za izboljšanje simptomov karpalnega kanala (video)

Sindrom karpalnega kanala povzroča neprijetno mravljinč...

Pripomoček, ki krepi srce, ožilje, mišice, izboljša gibljivost in koordinacijo

V današnjem svetu, kjer je zdrav življenjski slog vse b...

Individualizem je družbena rana. Bomo obstali ali propadli?

Država se razkraja, razkraja pa se tudi družba kot celo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.