TEST: Nepakirana zelenjava je cenejša

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave Potrošnikov Zoom je v 31 živilskih trgovinah preveril, ali se Slovenci lahko izognemo odvečni embalaži ter kakšna je razlika v ceni med pakirano in nepakirano zelenjavo. V članku preverite rezultate!
Več kot tretjina sadja in zelenjave v slovenskih živilskih trgovinah je pakirana. (Foto: Potrošnikov Zoom)
Več kot tretjina sadja in zelenjave v slovenskih živilskih trgovinah je pakirana. (Foto: Potrošnikov Zoom)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V živilskih trgovinah je vedno več izdelkov pakiranih, kar velja tudi za sadje in zelenjavo, ki smo ju včasih kupovali povsem brez embalaže ali le v papirnati embalaži.

"Trgovci pogosto izpostavljajo ekološko ozaveščenost in skrb za okolje, toda ali so živilske trgovine res okolju prijazne? Ali se potrošniki lahko izognemo odvečni embalaži?" se sprašuje Nika Kremić na spletni strani Potrosnikovzoom.si, ki jo ustvarja Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave. 

Na portalu Potrosnikovzoom.si so zato v poletnih mesecih pri devetih največjih trgovcih v 31 trgovinah po Sloveniji preverili in ocenili koliko paradižnikov, korenja, kumar, paprik in jabolk je pakiranih.

 

Več kot tretjina pakirana, najbolj vzorne trgovine Kalček

Kot so pokazali rezultati ocenjevanja Potrošnikovega zooma, se pakirani zelenjavi in sadju najtežje izognemo v diskontih Hofer in Lidl, ki sta za delež pakiranega sadja in zelenjave prejela skupno oceno nezadovoljivo.

Pa vendar je tudi pri trgovcih Spar in Mercator več kot polovica tovrstnih pridelkov pakirana.

Malenkost bolje je pri E. Leclercu, kjer je problematična le ponudba pakiranega paradižnika in korenja.

"Z skupno oceno zelo dobro so lahko vsem trgovcem za vzor trgovine Kalček, ki ponujajo zgolj nepakirane pridelke," manj ekološko ozaveščene trgovce spodbujajo k odpravi embalaže v Potrošnikovem zoomu.

 

Najpogosteje pakirana paradižnik in korenje

Katera vrsta zelenjave pa je najpogosteje pakirana oziroma pri kateri se najlažje izognemo embalaži?

"Najlažje se embalaži izognemo pri nakupu kumar, saj kar pri petih trgovcih ponujajo zgolj nepakirane. Pa vendar imajo pri Lidlu z daleč največjim deležem pakiranih kumar (kar 77 odstotkov) še zelo veliko prostora za izboljšave.

V Lidlu, Hoferju, Mercatorju in Sparu je pakiranega paradižnika občutno več kot nepakiranega, zato ocena nezadovoljivo. Opazili smo, da so najpogosteje pakirane bolj drobne sorte, kot je češnjev paradižnik. Med njimi tudi lokalno pridelan paradižnik Lušt iz Slovenije, ki je v več kot polovici primerov pakiran," poročajo na Potrošnikovem zoomu.

Čeprav je korenje v primerjavi s paradižnikom manj občutljivo na poškodbe, se skupaj s Potrošnikovim zoomom sprašujemo, zakaj je delež te vrtnine v (plastični) embalaži daleč največji.

"V Hoferju in Eurospinu se embalaži ne moremo izogniti, saj imajo v ponudbi zgolj pakirano korenje. Tudi v drugih trgovinah - z izjemo Kalčka, kjer je na voljo izključno nepakirano korenje - je vsaj polovica korenja v ponudbi pakirana," poročajo na spletni strani Potrosnikovzoom.si. 

Podobno velja tudi za paprike - popolnoma brez embalaže so le v Kalčku in Eurospinu, medtem ko sta pri Hoferju in Lidlu pakirani kar dve tretjini ponudbe paprik.

 

Nepakirana zelenjava je cenejša

Kaj pa cena? Ima pakirana zelenjava enako ceno kot nepakirana oziroma katera se bolj splača?

"Nepakiran paradižnik je na splošno cenejši, a ker so ravno manjše sorte običajno pakirane, je prava primerjava težja. Smo pa ugotovili, da je lahko pakiran češnjev paradižnik vse do dvakrat dražji od nepakiranega," potrošnike opozarjajo na Potrošnikovem zoomu, kjer dodajajo: 

"Tudi pri papriki in kumarah so cenejše nepakirane izbire. Pri paprikah z izbiro nepakirane lahko prihranite tudi do dva evra na kilogram. Medtem ko je kilogram nepakiranega korenja le za nekaj centov ugodnejši od pakiranega."

 

Nasveti Potrošniškega zooma

Glede ne rezultate ocenjevanja Potrošniški zoom pri nakupu sadja in zelenjave svetuje naslednje:

1) Nepakirano. Če se le da, se izognite nakupu pakiranega sadja in zelenjave. Z nakupom nepakiranega sadja in zelenjave lahko namreč prihranite nekaj denarja, saj je običajno ugodnejše kot pakirano, prav tako pa se izognete odpadni embalaži, ki konča v zabojnikih.

Poleg tega se boste z nakupom nepakiranega sadja in zelenjave tudi lažje izognili zavržkom hrane, saj boste kupili točno toliko sadja in zelenjave kot ju potrebujete.

2) Vrečke za večkratno uporabo. Pri nakupu nepakiranega sadja in zelenjave se na vsak način izogibajte plastičnim vrečkam za enkratno uporabo in raje uporabite vrečko za večkratno uporabo. Ali pa pridelke preprosto zložite v voziček oziroma nakupovalno košaro in jih pred uporabo doma operite.

Tako se boste izognili odvečni embalaži, ki vpliva na okolje in v vašem gospodinjstvu ustvarja dodatne stroške. Če uporabljate biološko razgradljive vrečke bodite pozorni pri njihovem odlaganju, saj ne sodijo v zabojnike za embalažo, pač pa v rjave (bio) zabojnike.

3) Sezonsko in lokalno pri kmetu. Kupujte sezonsko in lokalno, najbolje neposredno pri kmetu v okolici. Lokalni pridelki zaradi krajših transportnih poti manj vplivajo na okolje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.