Mehanizem nastanka sindroma razdražljivega črevesja sicer ni natančno poznan, znano pa je, da ga lahko sprožijo številni vzroki. Težave so pogostejše pri ženskah, še posebej med menstruacijo, ter pri tistih, ki pijejo premalo vode in/ali zaužijejo preveč soli. Čeprav je sindrom razdražljivega črevesa lahko zelo neprijeten in izjemno pogost – ima ga med 10 in 15 odstotkov ljudi v razvitem svetu, pa ne povzroča resnih okvar na črevesju.
Nova študija, objavljena v BMJ pa kaže, da imamo rešitev, ki je hkrati tudi vzrok težav, pravzaprav pred nosom: vitamin D. Raziskava, ki je trajala 12 tednov, je pokazala, da ima kar 82 odstotkov ljudi s sindromom razdražljivega črevesja pomanjkanje vitamina D. Tudi pri tistih, ki so redno uživali probiotike, se je stanje poslabšalo, ko niso imeli dovolj vitamina D.
Kako torej poskrbeti za naša razdražljiva prebavila?
Prvič, s primerno prehrano in drugič, s tem da gremo na sonce. Mastne ribe (tuna, losos, skuša), jajca, cela zrna, šampinjoni so poleg sonca najboljši naravni viri vitamina D.
“Vitamin D je edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede samo, in sicer z izpostavljenostjo kože sončnim žarkom. Dovolj je že pet minut na dan,” pojasnjuje dermatologinja Marina Peredo.
Povzeto po: British Medical Journal
Kliknite TUKAJ in izvedeli boste, kako lahko hitro odpravite zaprtost!