Vabljeni V ZOO Ljubljana na praznovanje Svetovnega dne živali

Konec tedna, v petek, 4. oktobra, bodo tudi v ZOO Ljubljana praznovali Svetovni dan živali. Ta vikend se tako v živalskem vrtu obeta pestro in zabavno dogajanje. Vabljeni.
4. oktobra vsako leto praznujemo Svetovni dan živali.
4. oktobra vsako leto praznujemo Svetovni dan živali.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ta dan, 4. oktober, je bil prvič razglašen že leta 1925 z namenom zavzemanja za boljše ravnanje z živalmi in njihovo dobro počutje tako v naravi kot v živalskih vrtovih.

V ZOO Ljubljana skrbijo za približno 500 živali in 119 živalskih vrst, med katerimi so mnoge najbolj ogrožene na svetu. V ZOO Ljubljana poudarijo, da za dobrobitjo vseh teh številnih živali stojijo večinoma neopazni in srčni strokovnjaki, ki skrbijo, da je vsaka žival – od najmanjše žuželke do najmogočnejše slonice – deležna najboljše možne oskrbe.

Prav zato so se letos odločili, da ob prazniku živali praznujejo tudi »dan oskrbnikov«, ki je tudi sicer v svetu poznan kot Mednarodni dan oskrbnikov in se ravno tako praznuje 4. oktobra vsako leto.

Med vikendom (4. do 6. oktober 2024) bo zato v ZOO Ljubljana potekal pester program, na katerem boste obiskovalci dobili vpogled v delo nekaterih služb v živalskem vrtu, ki skrbijo za dobrobit živali. Pripravili so srečanja z oskrbniki živali, s kuratorko za živali, nutricistko in z veterinarjem. Potekale bodo tudi naravovarstvene in ekološke dogodivščine, popestritve za živali ter nočni sprehod po vrtu, na katerih bo poudarek na ogroženih vrstah! V ZOO povejo, da se boste lahko sprehodili tudi po ogradi gepardov!

Svetovni dan živali je sicer vsakoletni dogodek, posvečen vsem živalskim vrstam, s katerimi si delimo planet in smo neizogibno povezani. Dan je namenjen spodbujanju zavedanja o pomembnosti varstva vseh živali, vključno z domačimi, divjinskimi in ogroženimi vrstami ter njihovimi življenjskimi okolji. Obeležje tega dneva spodbuja k odgovorni oskrbi hišnih ljubljenčkov ter opozarja na potrebe živali, ki so odvisne od ljudi. Ob tako pomembnem dnevu živali velja omeniti, da ima Živalski vrt Ljubljana zelo pomembno vlogo pri soustvarjanju zelo obsežne svetovne baze podatkov o več kot 22.000 živalskih vrstah. Kot član globalne neprofitne organizacije Species360 Živalski vrt Ljubljana skupaj z ostalimi živalskimi vrtovi, akvariji, parki itd. vsakodnevno zbira in obdeluje podatke o posameznih živalih in živalskih skupinah, za katere skrbi. Ti podatki so zabeleženi v sistemu za upravljanje zooloških informacij Species360 (Zoological Information Management System) (ZIMS), ustanovljenem pred 50 leti, in so največji vir podatkov o živalskih vrstah na svetu. Živalski vrt Ljubljana je od leta 1999 do danes v ZIMS Species360 posredoval podatke o več kot 3.190 živalih in 321 vrstah, podvrstah in pasmah.

Strokovnjaki 365 dni v letu

Vsakodnevno si za dobro počutje naših živali v živalskih vrtovih prizadevajo predani in sočutni strokovnjaki, ki 365 dni v letu skrbijo, da je vsaka žival vsakodnevno deležna najboljše možne oskrbe. Ker se po svetu na Svetovni dan živali istočasno praznuje tudi Mednarodni dan oskrbnikov v živalskih vrtovih, so se tudi v ZOO Ljubljana odločili, da na ta dan oz. vikend iz »zakulisja« povabijo oskrbnike, obiskovalce pa v zakulisje na skupno praznovanje.. Oskrbniki in drugi strokovnjaki v ZOO Ljubljana dnevno spremljajo počutje živali in njihovo telesno kondicijo, zdravje, jim za psihično zdravje pripravljajo razne popestritve, treninge, vodijo različne evidence in dokumentacije ter sodelujejo v izobraževalnih programih. Vsako žival izjemno dobro poznajo, zato hitro opazijo spremembe v njenem vedenju, poznajo njeno specifično govorico in zato najlažje ocenijo njeno počutje. Biti tankočuten strokovnjak za vsestransko oskrbo živali je vseživljenjski proces učenja. Tak poklic zahteva stalno izobraževanje, pridobivanje kakovostnih temeljnih znanj in kompetenc, ki jih je treba nato nenehno izpopolnjevati tudi v tujini.

»Ponosni smo, da smo del mednarodne ekipe, katere delo pozitivno vpliva na dobro počutje živali in ohranjanje divjinskih živali. Predani ohranjanju in dobremu počutju živali vestno beležimo podatke o naših živalih, s čimer zagotavljamo najboljšo oskrbo zanje ter prispevamo k upravljanju populacij vrst in njihovemu ohranjanju. Z nadaljnjim deljenjem našega znanja in izkušenj lahko naredimo še večje korake pri varovanju biotske raznovrstnosti našega planeta,« je povedala kuratorka Živalskega vrta Ljubljana Špela Štrus, ki skrbi za sproten vnos podatkov o naših živalih v svetovno bazo podatkov Species360.

Pestro dogajanje v ZOO Ljubljana med vikendom

Ste se kdaj vprašali, kako se skrbi za šimpanza ali trenira morskega leva?

V soboto boste imeli priložnost srečati oskrbnike ZOO Ljubljana, jim zastaviti tudi kakšno vprašanje in odkriti zanimive vpoglede v njihovo delo. Lahko si boste ogledali, kako živali sprejmejo različne popestritve, ki jim jih pripravijo oskrbniki. Ta dan bo mogoče z nutricistko živalskega vrta pokukati tudi v jedilnik različnih živalskih vrst, izvedeti, kako veterinar pregleda velike zveri ter celo pokukati v ogrado gepardov. Ves vikend je na voljo tudi izobraževalni program »Kako postati naravovarstvenik« ter ogled popestritev za živali, v petek pa tudi nočni sprehod po živalskem vrtu.

Udeležba na izobraževalnih delavnicah je brezplačna, plačate le vstopnino v živalski vrt po veljavnem ceniku.

Več o programu TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Svetovni dan živali Živalski vrt ZOO Ljubljana
Morda te zanima tudi:

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Numerološka napoved: Oktober je čas uvida v leto 2025!

Oktober je čas vpogleda v leto, ki prihaja. Nekako nam ...

Vabilo na 1. posvet Foruma F3ŽO

Ali smo kot družba dovolj odgovorni, da zagotovimo star...

Pridružite se velikanom vožnje

Se spomnite, kako ste opravljali vozniški izpit in svoj...

Univerza za tretje življenjsko obdobje odpira vrata novim študentom

Pridružite se učeči se skupnosti starejših študentov na...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (19.8. - 25.8. 2024)?

Stopamo v teden poln raznih preobrazb in nepredvidljivi...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (12.8. - 18.8. 2024)?

Če ste navajeni postavljati želje drugih pred svoje, bo...

Prvega oktobra obeležujemo Mednarodni dan starejših

Prvega oktobra je dan, ki je bil razglašen za praznovan...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.