Velikonočne dobrote: Pinca in pirhi

Kuharica Emilija Pavlič v prispevku razkriva svoj recept za ekološko pobarvane pirhe in velikonočno pecivo pinco. Preberite recepta in ju preizkusite tudi vi!
	Pobarvajte pirhe z naravnimi barvili. (foto: Freepik.com)
Pobarvajte pirhe z naravnimi barvili. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Barvanje pirhov na ekološki način
»Že od otroštva naprej v naši družini barvamo pirhe le v čebulnih olupkih.
Odkar nimam čebule iz domačih semen, barva olupkov ni več tako izrazita. Zato v vodo dodam kar precej kavnega nadomestka: frank, proja, divka ali knajp


Na jajček položite list detelje, regrata ali koromača, na gosto ovijte s sukancem, dajte v košček najlonske nogavice in tesno zavežite. Jajca kuhajte približno 10 minut, nato jih pustite v čebulnih olupkih še toliko časa, da se voda pohladi. Nato jih odvijte, posušite in namažite z oljčnim oljem ter postavite v hladilnik.
 
PREBERITE TUDI: Naredite sami: Preprost trik za čudovite pisane pirhe

Velikonočno pecivo - pinca
Na primorskem so v navadi le rahla peciva, brez krem in težkih nadevov.
Za veliko noč gospodinje spečejo pinco, ki jo naredijo in finega kvašenega testa, z veliko jajc in masla. Pecivo ima značilni vonj po janežu.

Potrebujete 1 kg moke, 20 dag sladkorja v prahu, žlička soli, približno 3 dl pasteriziranega mleka, 12 dag masla, 8 rumenjakov, 2 celi jajci, žlička soli, malo nasekljanega janeža, 3 vanilije, malo naribanega neškropljenega limoninega olupka; za kvasno omako: pol dl mlačnega mleka, 4 dag svežega kvasa; za premaz pekača: košček masla, za premaz pince: 1 jajce.

Moko in sladkor v prahu večkrat presejete, solite, zalijete s toplim mlekom, v katerem ste raztopili maslo. Premešajte, dodajte jajca, janež, vanilijo, limono in kvasno omako. Zamesite rahlo testo. Med vzhajanjem ga s kuhalnico ali s toplo dlanjo večkrat obrnete. Ker se testo med vzhajanjem gosti, na koncu dodate le toliko moke, da oblikujete štiri hlebčke. Položite jih na pekač, ki ste ga namazali z maslom in vsakega pokrijte z toplim loncem. Ko so do polovice vzhajani, jih s škarjami trikrat do dna uščipnete od sredine navzven in postavite v hladno pečico. Pečete približno 20 minut pri 170 oC. Ko pince malo porumenijo, jih premažete s stepenim jajcem in pečete še približno 20 minut.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Prepoznajte in odpravite težave z zamaščenimi jetri

Zamaščena jetra postajajo vse pogostejša zdravstvena te...

Štiri zdrave navade za dokazano krepitev odpornosti pozimi

Zima je lahko za starejše ljudi zahtevno obdobje, saj s...

Zakaj je vitamin D pozimi še posebej priporočljiv za starejše

Zima je čas, ko mnogi ljudje zaradi manjše izpostavljen...

Naravne rešitve za boljše počutje v zimskih mesecih

Sezonska afektivna motnja, znana tudi kot sezonska depr...

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Izšla je januarska revija Vzajemnost 2025

Stare hiše so bile zdrave, saj so znali naši predniki s...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.