Velikonočne dobrote: Pinca in pirhi

Kuharica Emilija Pavlič v prispevku razkriva svoj recept za ekološko pobarvane pirhe in velikonočno pecivo pinco. Preberite recepta in ju preizkusite tudi vi!
Pobarvajte pirhe z naravnimi barvili. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Pobarvajte pirhe z naravnimi barvili. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Barvanje pirhov na ekološki način
»Že od otroštva naprej v naši družini barvamo pirhe le v čebulnih olupkih.
Odkar nimam čebule iz domačih semen, barva olupkov ni več tako izrazita. Zato v vodo dodam kar precej kavnega nadomestka: frank, proja, divka ali knajp


Na jajček položite list detelje, regrata ali koromača, na gosto ovijte s sukancem, dajte v košček najlonske nogavice in tesno zavežite. Jajca kuhajte približno 10 minut, nato jih pustite v čebulnih olupkih še toliko časa, da se voda pohladi. Nato jih odvijte, posušite in namažite z oljčnim oljem ter postavite v hladilnik.

Velikonočno pecivo - pinca
Na primorskem so v navadi le rahla peciva, brez krem in težkih nadevov.
Za veliko noč gospodinje spečejo pinco, ki jo naredijo in finega kvašenega testa, z veliko jajc in masla. Pecivo ima značilni vonj po janežu.

Potrebujete 1 kg moke, 20 dag sladkorja v prahu, žlička soli, približno 3 dl pasteriziranega mleka, 12 dag masla, 8 rumenjakov, 2 celi jajci, žlička soli, malo nasekljanega janeža, 3 vanilije, malo naribanega neškropljenega limoninega olupka; za kvasno omako: pol dl mlačnega mleka, 4 dag svežega kvasa; za premaz pekača: košček masla, za premaz pince: 1 jajce.

Moko in sladkor v prahu večkrat presejete, solite, zalijete s toplim mlekom, v katerem ste raztopili maslo. Premešajte, dodajte jajca, janež, vanilijo, limono in kvasno omako. Zamesite rahlo testo. Med vzhajanjem ga s kuhalnico ali s toplo dlanjo večkrat obrnete. Ker se testo med vzhajanjem gosti, na koncu dodate le toliko moke, da oblikujete štiri hlebčke. Položite jih na pekač, ki ste ga namazali z maslom in vsakega pokrijte z toplim loncem. Ko so do polovice vzhajani, jih s škarjami trikrat do dna uščipnete od sredine navzven in postavite v hladno pečico. Pečete približno 20 minut pri 170 oC. Ko pince malo porumenijo, jih premažete s stepenim jajcem in pečete še približno 20 minut.
Morda te zanima tudi:

Najboljši domači jagodni sladoled po receptu Jamieja Oliverja

V prispevku boste našli recept za jagodni sladoled, ki ...

Preprosti rituali, ki vam bodo zvečer pomagali zaspati

Se tudi vi zvečer težko umirite in zaspite? Vas muči ne...

3 jutranji rituali, ki vam bodo spremenili življenje

Bi radi spremenili svoje življenje na bolje? Bi radi im...

Naravni nasveti, s katerimi boste polepšali lase

Če imate tudi vi težave s suhimi, poškodovani lasmi, če...

Lončnice čistijo zrak in oddajajo pozitivno energijo

Ne le, da so lončnice zelo lep okras v vsakem domu, so ...

Trik: Tako koristna je aluminijasta folija

Ko pomislimo na aluminijasto folijo, pomislimo na hrano...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.