Vozniške sposobnosti starejših: Koliko boste odšteli za podaljšanje izpita?

Moje finance > Denar | piše: M. B. | 20.11.2017
Vozniki, ki dopolnijo 70 let, v skladu z novelo zakona o varnosti cestnega prometa potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja zdravniško potrdilo, da so telesno in duševno zmožni za vožnjo motornega vozila.
Vozniki, ki dopolnijo 70 let, v skladu z novelo zakona o varnosti cestnega prometa potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja zdravniško potrdilo, da so telesno in duševno zmožni za vožnjo motornega vozila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Vozniki, ki dopolnijo 70 let, v skladu z novelo zakona o varnosti cestnega prometa potrebujejo za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja zdravniško potrdilo, da so telesno in duševno zmožni za vožnjo motornega vozila. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri tem so obravnavani kot ostali, ki za podaljšanje dovoljenja potrebujejo zdravniški pregled, pojasnjuje vlada v odgovoru na pisno poslansko vprašanje Jožeta Tanka (SDS) glede obveznosti preverjanja vozniških sposobnosti voznikov, starejših od 80 let. Kot je vlada še zapisala v sporočilu za javnost, zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varnosti cestnega prometa sledi evropski direktivi o vozniških dovoljenjih.

Razlogi za predložitev zdravniškega potrdila so naslednji: prometna varnost je odvisna tudi od telesne in duševne zmožnosti posameznega udeleženca cestnega prometa. Staranje zelo spremeni zmožnost osebe za varno vožnjo, predvsem poslabšanje vidne funkcije (poslabša se ostrina vida, zoži se vidno polje in podobno) in sluha, pri starejših se podaljša tudi čas zaznave, do sprememb prihaja tudi na področju višjih živčnih funkcij. Ob tem so bolezni in degenerativne spremembe v starosti bistveno pogostejše kot v drugih starostnih obdobjih, na varno vožnjo pa ne vplivajo samo bolezni same, temveč pogosto tudi zdravila, predpisana za zdravljenje teh bolezni ali lajšanje težav. Ocenjuje se, da je okrog 20 % starostnikov zdravih, od 30 % do 50 % bolnih, ki še zmorejo fizično in psihično opravljati svojo družbeno vlogo, okrog 10 % težko bolnih, od 10 % do 15 % pa jih potrebuje stalno pomoč pri vsakodnevnih osebnih opravilih. To je tudi razlog, zakaj se države odločajo, da se po določeni starosti telesna in duševna zmožnost voznikov za nadaljnjo varno udeležbo v cestnem prometu redno preverja.

Pravilnik o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil, izdan na podlagi določb Zakona o voznikih, starejše voznike obravnava enako kot vse ostale, ki potrebujejo zdravniški pregled za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Specialist medicine dela, prometa in športa v okviru pregleda in na podlagi zdravstvene dokumentacije, ki jo o vozniku vodi izbrani zdravnik, ter opravljenega kliničnega pregleda voznika – vključno s pregledom ustreznih vidnih funkcij – ugotovi, ali je posameznik sposoben za vožnjo. Če gre za voznike s kroničnimi boleznimi, upošteva tudi že obstoječe izvide specialistov. Pravilnik predpisuje, kako se točkovno ovrednoti tak pregled, kar je osnova za izračun cene pregleda. To pomeni, da pri starejšem vozniku, pri katerem je za presojo zmožnosti za vožnjo dovolj en sam pregled, strošek tega pregleda ne more presegati okvirov, ki jih za izračun cene storitve predpisuje pravilnik, še pojasnjuje vlada v sporočilu za javnost.

Kdaj je potrebno opraviti dodatne preglede?
Če specialist medicine dela, prometa in športa na podlagi ugotovitev iz opisanega pregleda, dokumentacije in kliničnega pregleda voznika ne more presoditi o nadaljnji zmožnosti za vožnjo, lahko zahteva še druge preglede, opravi druge preiskave ali zahteva opravo praktičnega preizkusa vožnje, in sicer z namenom, da zbere dovolj informacij za presojo telesne in duševne zmožnosti za varno vožnjo osebe. Tudi za te preiskave je v pravilniku predpisan način izračuna cene, izvajalec zdravstvene dejavnosti pa mora vse zahtevane dodatne preglede oziroma preiskave v zdravstveni dokumentaciji pisno obrazložiti (obrazložiti, zakaj se je pri osebi odločil za dodatne preglede ali preiskave).

Dodatni pregledi pri psihologu ali pri okulistu (pa tudi vsi ostali dodatni pregledi ali preiskave) torej niso kot obvezni predpisani za vse voznike, ampak so namenjeni tistim voznikom, pri katerih specialist medicine dela, prometa in športa na podlagi predpisanega pregleda, zdravstvene dokumentacije ali kliničnega pregleda ne more razjasniti, ali je voznik še naprej zmožen za varno vožnjo.

Gre za dodatne preglede in preiskave, namenjene tistim starejšim voznikom, katerih omejitve za vožnjo so kompleksnejše in jih je več ter le na takšen način lahko dokažejo, da so še zmožni za varno udeležbo v prometu.

Opisani sistem omogoča, da čim več oseb, tako starejših kot tudi tistih z večjimi zdravstvenimi težavami, lahko še naprej vozi motorno vozilo. To lahko zelo izboljša kvaliteto njihovega življenja, hkrati pa ohranja dovolj visok nivo varnosti vseh udeležencev v prometu, še pojasnjuje vlada v sporočilu za javnost.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Metka Klevišar: ŠELE SEDAJ JE IZVEDEL, DA JE ZEMLJA PLOŠČATA

Googlu lahko postaviš katerokoli vprašanje in dobiš odg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.