Zdrava ozimnica - brez konzervansov!

Najboljši način, da shranite razno zelenjavo iz vrta je, da jo vložite in naredite ozimnico. V prispevku boste našli najboljši način vlaganja, ki ne vsebuje konzervansov in ohranja zdrave lastnosti živil!
	Vložite domačo zelenjavo brez konzervansov. (foto: Freepik.com)
Vložite domačo zelenjavo brez konzervansov. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najbolj zdrav način priprave ozimnice je tisti, ki ne vsebuje konzervansov in ki ne uniči vseh zdravilnih snovi, ki jih ima zelenjava. Ta postopek vlaganja ne bo uničil vitaminov in mineralov, saj zelenjava ni izpostavljena visokim temperaturam. Recept se poslužuje naravnih in neškodljivih konzervansov, kot so sol, sladkor in kis. Ti omogočijo tudi, da ima zelenjava po fermentaciji še vedno enak okus in strukturo.

Klasičen način vlaganja zelenjave brez konzervansov lahko naredite na naslednji način:
Potrebujete kumarice, zeleni paradižnik, korenje, cvetačo, kolerabo, rdečo čebulo, redkvice, papriko in zelje. Od začimb pa potrebujete sol, poper v zrnju, lovorov list in kis (9 odstotkov alkohola).

Vso zelenjavo dobro operite, očistite in osušite, nato narežite na primerne kose. Nadevajte jih v steklene kozarce za vlaganje do vrha. Uporabite mešano zelenjavo, tisto, ki jo želite. nato čez vlijte skodelico kisa, dodajte žličko soli, žličko sladkorja, nekaj zrnc popra in lovorov list.

Nato v kozarce do vrha nalijte hladno vodo, dobro zaprite in jih postavite v večji lonec, v katerega nato nalijete do pokrovčkov kozarcev vodo. Postavite na štedilnik in segrevajte, da voda v loncu začne vreti. Nato zmanjšajte temperaturo, voda v loncu naj narahlo vre še deset minut.

Nato kozarce previdno vzemite iz lonca, s pokrovčki navzdol jih postavite na brisačo, dobro zavijte z brisačami, odejo in pustite stati čez noč.

Naslednjega dne vloženo zelenjavo zložite na hladno in temno mesto. Lahko jo uporabljate kot prilogo k jedem, k narezkom, namesto solate. Tako pripravljena zelenjava se vam ne bo pokvarila, postopek je zelo enostaven, tudi čez zimo boste imeli dovolj okusnih in zdravih živil!

 
Povzeto po lifepressmagazine.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.