Zeliščni sirupi in marmelade iz babičine kuhinje

Cvetovi, korenine in listi s travnikov so lahko odlično kulinarično doživetje! Za popestritev okusa in pisano življenje jih dodajte solatam. Namakajte jih v olju ali kisu, da bodo arome tudi pozimi razveseljevale vas in vašo družino. Še posebej priljubljene pa so marmelade, sokovi in sirupi, pripravljeni iz zelišč in zdravilnih rastlin. Poglejmo si nekaj receptov. Po želji lahko sladkor nadomestite s trsnim sladkorjem, medom ali javorovim sirupom.
	Poskrbite za ozimnico, pripravite marmelade in sirupe po starih receptih. (foto: Freepik.com)
Poskrbite za ozimnico, pripravite marmelade in sirupe po starih receptih. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zeliščni sirup
V zeliščnem sirupu lahko uporabite vsa zelišča z vašega vrta, iz katerih si običajno skuhate čaj. Naj bo melisa, meta, rožmarin, sivka, vrtnični listi, žajbelj, timijan … Iz kombinacije zelišč lahko pripravite sirup za pomiritev (sivka in melisa), za koncentracijo (rožmarin in meta) ali za višjo odpornost (žajbelj in timijan).

Priprava:
1 kilogram mešanice zelišč date v posodo, prelijete z vodo in rahlo vrete približno 30 minut. Precedite in dodate sladkor (na ½ litra tekočine dodate 350 g sladkorja). Sladkor raztopite in vrete približno 20 minut. Napolnite v čiste stekleničke. Sirup lahko za pitje razredčite z vodo ali ga uporabite kot preliv za pudinge, sladolede in razne jedi.

Metina marmelada
Metina marmelada je prijetna osvežitev, odličnega okusa in pomaga pri želodčnih težavah. Ste vedeli, da se meta imenuje po grški nimfi Menthe, Zeusovi ljubici? Ko je Hera odkrila, da jo njen mož vara, je ubogo Menthe spremenila v zel, ki jo lahko pohodimo. Pravijo, da tisti, ki zna našteti vse blagodejne učinke mete, ve, koliko rib plava v oceanu.

Priprava:
1 kg jabolk olupite in narežete na koščke. Date v posodo, prelijete s sokom dveh limon in kuhate, da se jabolka razpustijo. Vmešate 150 g svežih, drobno sesekljanih metinih listov in približno 700 g sladkorja. Znova kuhate, da se marmelada nekoliko zgosti. Shranite v čistih kozarčkih in postavite na hladno.

Marmelada iz jagod črnega bezga
Jagode črnega bezga pomagajo pri prehladih, gripi in vnetem grlu. Da bo ta marmelada pravi strah in trepet za morebitne jesenske prehlade, sem jagodam dodala ingver in cimet.

Priprava:
1 kilogram jagod prelijete s 100 ml vode in kuhate, da se iz jagod izloči sok. Pretlačite s paličnim mešalnikom. Dodate drobno sesekljano korenino ingverja, dve žlički cimeta in 250 g sladkorja. Kuhate približno 20 minut, da nastane gosta zmes. Shranite v kozarčkih.

Žele iz smrekovih iglic
Okusni žele pomaga pri kašlju. Z njim se lahko posladkajo tudi otroci!

Priprava:
Smrekove iglice prelijete z litrom vode (iglic naj bo čim več). Kuhate, da se iglice popolnoma zmehčajo, nato precedite. Sok smrekovih iglic zmešate z 800 g sladkorja in kuhate, da se obarva rdeče in nekoliko zgosti. Napolnite v kozarčke in shranite.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.