Zeliščni sirupi in marmelade iz babičine kuhinje

Cvetovi, korenine in listi s travnikov so lahko odlično kulinarično doživetje! Za popestritev okusa in pisano življenje jih dodajte solatam. Namakajte jih v olju ali kisu, da bodo arome tudi pozimi razveseljevale vas in vašo družino. Še posebej priljubljene pa so marmelade, sokovi in sirupi, pripravljeni iz zelišč in zdravilnih rastlin. Poglejmo si nekaj receptov. Po želji lahko sladkor nadomestite s trsnim sladkorjem, medom ali javorovim sirupom.
	Poskrbite za ozimnico, pripravite marmelade in sirupe po starih receptih. (foto: Freepik.com)
Poskrbite za ozimnico, pripravite marmelade in sirupe po starih receptih. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zeliščni sirup
V zeliščnem sirupu lahko uporabite vsa zelišča z vašega vrta, iz katerih si običajno skuhate čaj. Naj bo melisa, meta, rožmarin, sivka, vrtnični listi, žajbelj, timijan … Iz kombinacije zelišč lahko pripravite sirup za pomiritev (sivka in melisa), za koncentracijo (rožmarin in meta) ali za višjo odpornost (žajbelj in timijan).

Priprava:
1 kilogram mešanice zelišč date v posodo, prelijete z vodo in rahlo vrete približno 30 minut. Precedite in dodate sladkor (na ½ litra tekočine dodate 350 g sladkorja). Sladkor raztopite in vrete približno 20 minut. Napolnite v čiste stekleničke. Sirup lahko za pitje razredčite z vodo ali ga uporabite kot preliv za pudinge, sladolede in razne jedi.

Metina marmelada
Metina marmelada je prijetna osvežitev, odličnega okusa in pomaga pri želodčnih težavah. Ste vedeli, da se meta imenuje po grški nimfi Menthe, Zeusovi ljubici? Ko je Hera odkrila, da jo njen mož vara, je ubogo Menthe spremenila v zel, ki jo lahko pohodimo. Pravijo, da tisti, ki zna našteti vse blagodejne učinke mete, ve, koliko rib plava v oceanu.

Priprava:
1 kg jabolk olupite in narežete na koščke. Date v posodo, prelijete s sokom dveh limon in kuhate, da se jabolka razpustijo. Vmešate 150 g svežih, drobno sesekljanih metinih listov in približno 700 g sladkorja. Znova kuhate, da se marmelada nekoliko zgosti. Shranite v čistih kozarčkih in postavite na hladno.

Marmelada iz jagod črnega bezga
Jagode črnega bezga pomagajo pri prehladih, gripi in vnetem grlu. Da bo ta marmelada pravi strah in trepet za morebitne jesenske prehlade, sem jagodam dodala ingver in cimet.

Priprava:
1 kilogram jagod prelijete s 100 ml vode in kuhate, da se iz jagod izloči sok. Pretlačite s paličnim mešalnikom. Dodate drobno sesekljano korenino ingverja, dve žlički cimeta in 250 g sladkorja. Kuhate približno 20 minut, da nastane gosta zmes. Shranite v kozarčkih.

Žele iz smrekovih iglic
Okusni žele pomaga pri kašlju. Z njim se lahko posladkajo tudi otroci!

Priprava:
Smrekove iglice prelijete z litrom vode (iglic naj bo čim več). Kuhate, da se iglice popolnoma zmehčajo, nato precedite. Sok smrekovih iglic zmešate z 800 g sladkorja in kuhate, da se obarva rdeče in nekoliko zgosti. Napolnite v kozarčke in shranite.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Po praznikih do zdrave telesne teže: najboljša živila za hujšanje v januarju

Po prazničnih pojedinah, sladkih dobrotah in obilici hr...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.