Zeliščni sirupi in marmelade iz babičine kuhinje

Cvetovi, korenine in listi s travnikov so lahko odlično kulinarično doživetje! Za popestritev okusa in pisano življenje jih dodajte solatam. Namakajte jih v olju ali kisu, da bodo arome tudi pozimi razveseljevale vas in vašo družino. Še posebej priljubljene pa so marmelade, sokovi in sirupi, pripravljeni iz zelišč in zdravilnih rastlin. Poglejmo si nekaj receptov. Po želji lahko sladkor nadomestite s trsnim sladkorjem, medom ali javorovim sirupom.
Poskrbite za ozimnico, pripravite marmelade in sirupe po starih receptih. (foto: www.sxc.hu)
Poskrbite za ozimnico, pripravite marmelade in sirupe po starih receptih. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zeliščni sirup
V zeliščnem sirupu lahko uporabite vsa zelišča z vašega vrta, iz katerih si običajno skuhate čaj. Naj bo melisa, meta, rožmarin, sivka, vrtnični listi, žajbelj, timijan … Iz kombinacije zelišč lahko pripravite sirup za pomiritev (sivka in melisa), za koncentracijo (rožmarin in meta) ali za višjo odpornost (žajbelj in timijan).

Priprava:
1 kilogram mešanice zelišč date v posodo, prelijete z vodo in rahlo vrete približno 30 minut. Precedite in dodate sladkor (na ½ litra tekočine dodate 350 g sladkorja). Sladkor raztopite in vrete približno 20 minut. Napolnite v čiste stekleničke. Sirup lahko za pitje razredčite z vodo ali ga uporabite kot preliv za pudinge, sladolede in razne jedi.

Metina marmelada
Metina marmelada je prijetna osvežitev, odličnega okusa in pomaga pri želodčnih težavah. Ste vedeli, da se meta imenuje po grški nimfi Menthe, Zeusovi ljubici? Ko je Hera odkrila, da jo njen mož vara, je ubogo Menthe spremenila v zel, ki jo lahko pohodimo. Pravijo, da tisti, ki zna našteti vse blagodejne učinke mete, ve, koliko rib plava v oceanu.

Priprava:
1 kg jabolk olupite in narežete na koščke. Date v posodo, prelijete s sokom dveh limon in kuhate, da se jabolka razpustijo. Vmešate 150 g svežih, drobno sesekljanih metinih listov in približno 700 g sladkorja. Znova kuhate, da se marmelada nekoliko zgosti. Shranite v čistih kozarčkih in postavite na hladno.

Marmelada iz jagod črnega bezga
Jagode črnega bezga pomagajo pri prehladih, gripi in vnetem grlu. Da bo ta marmelada pravi strah in trepet za morebitne jesenske prehlade, sem jagodam dodala ingver in cimet.

Priprava:
1 kilogram jagod prelijete s 100 ml vode in kuhate, da se iz jagod izloči sok. Pretlačite s paličnim mešalnikom. Dodate drobno sesekljano korenino ingverja, dve žlički cimeta in 250 g sladkorja. Kuhate približno 20 minut, da nastane gosta zmes. Shranite v kozarčkih.

Žele iz smrekovih iglic
Okusni žele pomaga pri kašlju. Z njim se lahko posladkajo tudi otroci!

Priprava:
Smrekove iglice prelijete z litrom vode (iglic naj bo čim več). Kuhate, da se iglice popolnoma zmehčajo, nato precedite. Sok smrekovih iglic zmešate z 800 g sladkorja in kuhate, da se obarva rdeče in nekoliko zgosti. Napolnite v kozarčke in shranite.
Morda te zanima tudi:

To lahko storite z začimbami, ki jim je potekel rok uporabe

Če uživate v kuhanji in radi pripravljate bogate ter ok...

Ali je namakanje sadja v sodo bikarbono res učinkovito pri odstranjevanju pesticidov?

Nekateri trdijo, da namakanje sadja v sodi bikarboni za...

Sklenite premirje z glivico kandido

Preverite, kako se preveč razširjene kandide lotiti bre...

Shujševalni recept: Začinjeni losos po maroško

Tale okusna ribja jed vam bo pomagala pri hujšanju, pol...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

Genialen trik, ki ga morate preizkusiti!

V kuhinji zagotovo pridejo prav triki in nasveti, s kat...

Trik: Olupite jajce v nekaj sekundah!

Bliža se velikonočna pojedina, spet bomo lupili pirhe. ...

Zdravilne goji jagode v naši kuhinji

Goji jagode krepijo imunski sistem ter preprečujejo raz...

Tedenski numeroskop: Ego ni nujno slab

Kaj mi sebi dovolimo početi, morda celo nekomu škodovat...

Ta kuhinjska sestavina naj bi bila skrivnost do zdravih las

Glasbena zvezdnica je na družabnih omrežji delila nenav...

Tedenski numeroskop: Kako komuniciramo?

Izražamo se na različne načine, zato se včasih tudi nap...

Naj Fala Kruh 2022: Fala Slonček vabi k peki kruha

Letos bomo ponovno izbirali najboljši kruh v treh kateg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2022 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.