Alergije na hrano so vse pogostejše

Pojavljanje alergijskih bolezni ali preobčutljivosti na hrano je v zadnjih letih močno naraslo. Vzroki za to so v spremenjenem načinu prehranjevanja, uvajanja eksotične in gensko spremenjene hrane, zaradi vse večjega števila kemikalij in aditivov.
Alergije na hrano so vse pogostejše. (foto: www.sxc.hu)
Alergije na hrano so vse pogostejše. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V razvitem svetu je porast alergijskih bolezni višji zaradi višjega življenjskega standarda in boljših higienskih razmer. Okužbe dojenčkov so bistveno redkejše, posledica česar je upočasnjeno dozorevanje imunskega sistema. Zadnja leta so zime toplejše, zaradi česar se veča količina in raznolikost cvetnega prahu. Nevaren je tudi tobačni dim, saj se v družinah kadilcev alergije razvijejo znatno prej in v večji meri kot v družinah nekadilcev. Pomanjkljivo naravno zračenje in višje temperature v bivalnih prostorih pospešujejo razvoj pršic, uporaba klimatskih naprav pa pojavljanje plesni in njihovih alergogenih delcev. V stanovanjih pa imamo ljudje tudi vse več domačih živali.

Zakaj so danes alergije na hrano vse pogostejše? Predvsem zaradi spremenjenega načina prehranjevanja, uvajanja eksotične hrane, povečane uporabe alergogene hrane in gensko spremenjene hrane, uživamo industrijsko pripravljeno hrano z dodanimi aditivi, pri gnojenju in skladiščenju hrane se uporablja vrsta kemikalij ...

Kakšne negativne učinke ima lahko hrana na naše telo? Neugodni učinki hrane na telo so lahko toksični ali netoksični. Pri toksičnem učinku hrane na telo pride do zastrupitve s hrano zaradi okužbe le-te z mikroorganizmi, medtem ko med netoksične učinke hrane na telo uvrščamo alergijo in intoleranco.

Alergija na hrano je imunsko posredovana reakcija, medtem ko je intoleranca na hrano neprenašanje hrane - neimunsko posredovana reakcija.

Alergija na hrano predstavlja vsako neugodno reakcijo na sicer neškodljivo hrano ali njeno sestavino, ki izzove imunski sistem. Snovi, ki povzročajo ta izziv, so alergeni. Alergen je sestavina živila, ki pri osebah, alergičnih na hrano, spodbudi imunski sistem k izdelovanju protiteles. Reakcija med alergenom in protitelesom spodbudi celice k sproščanju biološko aktivnih snovi, aminov, npr. histamin. Amini povzročajo reakcije v telesu, kot so otekline, rdečico, srbenje, prebavne motnje. Alergija na hrano je bolezen. Če je oseba alergična na določeno hrano, je nikakor ne sme zaužiti.

Intoleranca na hrano pa predstavlja reakcije v telesu, pri katerih ne prihaja do odziva imunskega sistema, vendar pa so lahko znaki enaki kot pri alergiji na hrano. Intoleranca je pogosta motnja. Oseba, ki ima intoleranco, na to hrano ni alergična. Primeri: laktozna intoleranca, intoleranca na konzervanse, arome, barvila, intoleranca na naravne sestavine v hrani, npr. biogeni amini v vinu, školjkah, kislem zelju, siru, klobasah, ...

Najpogostejši povzročitelji alergij ali intolerance na hrano so: kravje mleko, jajca, posebej beljak, ribe, oreščki, čokolada, arašidi, paradižnik, soja, gluten.

Alergijo ali intoleranco lahko povzroči katerakoli hrana, zato je potrebno dieto prilagoditi vsakemu posamezniku. Pri bolniku, pri katerem obstaja sum alergije ali intolerance na živila in ima negativne laboratorijske izvide, uvedemo eliminacijsko ali hipoalergijsko dieto. Eliminacijska dieta je manj stroga od hipoalergijske diete, saj je dovoljeno uživanje glutena ter mleka in mlečnih izdelkov.

Ko pri bolniku ugotovijo, na katero hrano je alergičen, le-ta dobi seznam dovoljenih in prepovedanih živil, ki jih je potrebno iz jedilnika strogo izločiti. Na splošno velja, da hrana ne sme biti močno začinjena, pražena ali ocvrta, ker draži prebavila.

Hrana ne sme vsebovati konzervansov, umetnih barvil, umetnih arom, umetnih sladil, lecitina, svinjine, mesnih izdelkov, jušnih koncentratov, ostrih začimb, mešanic začimb, čokolade, kakava, lupinastega sadja.

Hrano pripravljamo povsem ločeno od ostalih jedi. Pri pripravi hrane in izboru živil moramo biti posebej pozorni, da živila ne vsebujejo skritih alergenov, zato je zelo pomembno, da natančno preberemo deklaracijo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

Recepti: Juha iz kopriv in ocvrte koprive

Surova kopriva ima neprijeten okus, a če jo skuhamo, im...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.