Ali veste, da rastlinska smetana ne obstaja?

Rastlinska smetana ne obstaja, zato je označevanje in predstavljanje izdelka s tem imenom protizakonito in zavajajoče.
Rastlinska smetana ne obstaja. (foto: pexels.com)
Rastlinska smetana ne obstaja. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pojasnili, da rastlinska smetana ne obstaja. Prejeli so namreč sledeče vprašanje:

"Na trgovskih policah je kopica izdelkov pod imenom rastlinska smetana, ki pa to sploh niso, saj marsikateri vsebuje tudi mlečne beljakovine.
Zaradi zdravstvenih razlogov ne smem uživati mleka in mlečnih izdelkov in zaradi tega zavajajočega imena sem že imela težave. Sama sem se zdaj iz previdnosti že navadila, da vedno preberem deklaracije na izdelkih, vendar pa jih marsikateri verjetno ne. Težave imam tudi v slaščičarni, kjer so mi že zatrdili, da so vse sestavine tortice rastlinskega izvora in naj ne skrbim. V resnici pa je bila pripravljena s smetano, ki vsebuje mlečne beljakovine. Naziv rastlinska smetana se mi zdi zavajajoč, saj nekateri izdelki poleg mlečnih beljakovin vsebujejo tudi posneto mleko v prahu. Kaj o tem menite vi?"


Na ZPS pojasnjujejo:
Rastlinska smetana ne obstaja, zato je označevanje in predstavljanje izdelka s tem imenom protizakonito in zavajajoče. Smetana je vedno le mlečni izdelek, pridobljen iz mleka, mleko pa je lahko samo izloček mlečne žleze katere koli živali.

Na trgu je kar nekaj izdelkov, ki jih lahko stepamo, kot to lahko storimo s smetano. Ti izdelki so narejeni iz vode, olj in različnih dodatkov (med dodatki pa sta lahko tudi mlečni ali sirotkin prah), ki omogočijo stepanje oziroma uporabo na podoben način, kot uporabljamo mlečni izdelek (smetano). Take izdelke lahko poimenujemo le z opisom, kot je to na primer pri izdelku, ki ga izdelujejo Pomurske mlekarne: `rastlinska krema za stepanje´.

Ker so lahko rastlinske kreme ali omake narejene z dodanimi mlečnimi beljakovinami, morajo potrošniki, ki so občutljivi na mlečno beljakovino ali pa laktozo, vedno prebrati seznam sestavin izdelka. V restavracijah in gostinskih obratih pa mora biti potrošniku na voljo jasno označen (na primer v jedilnem listu) seznam alergenih snovi v obroku, pa tudi natakarji oziroma osebje mora biti seznanjeno z alergeni v vsaki jedi, da lahko potrošniku pravilno svetujejo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Poskrbite za svoje srce

Ali kdaj pomislite, kaj se dogaja v številnih žilicah i...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Špageti s paradižnikovo omako

Kaj smo najrajši jedli, ko smo bili osnovnošolci, dijak...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Palačinke z namazom iz...

Palačinke, palačinke... Tukaj je recept za slastne pala...

Iz Jožičine kuhinje: Bučkin narastek

Ljubitelji bučk boste enostavno navdušeni nad tem recep...

Poznate kanadski zlati koren? Ubija viruse in bakterije, uravna holesterol …

Ste že slišali za rastlino kanadski zlati koren? Gre za...

Tako lahko povsem naravno znižate holesterol

Povišan holesterol predstavlja tveganje za razvoj hujši...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlic...

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.