Ali veste, da rastlinska smetana ne obstaja?

Moje zdravje > Prehrana | piše: ZPS/M. L. | 9.5.2017
Rastlinska smetana ne obstaja, zato je označevanje in predstavljanje izdelka s tem imenom protizakonito in zavajajoče.
Rastlinska smetana ne obstaja. (foto: pexels.com)
Rastlinska smetana ne obstaja. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pojasnili, da rastlinska smetana ne obstaja. Prejeli so namreč sledeče vprašanje:

"Na trgovskih policah je kopica izdelkov pod imenom rastlinska smetana, ki pa to sploh niso, saj marsikateri vsebuje tudi mlečne beljakovine.
Zaradi zdravstvenih razlogov ne smem uživati mleka in mlečnih izdelkov in zaradi tega zavajajočega imena sem že imela težave. Sama sem se zdaj iz previdnosti že navadila, da vedno preberem deklaracije na izdelkih, vendar pa jih marsikateri verjetno ne. Težave imam tudi v slaščičarni, kjer so mi že zatrdili, da so vse sestavine tortice rastlinskega izvora in naj ne skrbim. V resnici pa je bila pripravljena s smetano, ki vsebuje mlečne beljakovine. Naziv rastlinska smetana se mi zdi zavajajoč, saj nekateri izdelki poleg mlečnih beljakovin vsebujejo tudi posneto mleko v prahu. Kaj o tem menite vi?"


Na ZPS pojasnjujejo:
Rastlinska smetana ne obstaja, zato je označevanje in predstavljanje izdelka s tem imenom protizakonito in zavajajoče. Smetana je vedno le mlečni izdelek, pridobljen iz mleka, mleko pa je lahko samo izloček mlečne žleze katere koli živali.

Na trgu je kar nekaj izdelkov, ki jih lahko stepamo, kot to lahko storimo s smetano. Ti izdelki so narejeni iz vode, olj in različnih dodatkov (med dodatki pa sta lahko tudi mlečni ali sirotkin prah), ki omogočijo stepanje oziroma uporabo na podoben način, kot uporabljamo mlečni izdelek (smetano). Take izdelke lahko poimenujemo le z opisom, kot je to na primer pri izdelku, ki ga izdelujejo Pomurske mlekarne: `rastlinska krema za stepanje´.

Ker so lahko rastlinske kreme ali omake narejene z dodanimi mlečnimi beljakovinami, morajo potrošniki, ki so občutljivi na mlečno beljakovino ali pa laktozo, vedno prebrati seznam sestavin izdelka. V restavracijah in gostinskih obratih pa mora biti potrošniku na voljo jasno označen (na primer v jedilnem listu) seznam alergenih snovi v obroku, pa tudi natakarji oziroma osebje mora biti seznanjeno z alergeni v vsaki jedi, da lahko potrošniku pravilno svetujejo.
Morda te zanima tudi:

Ali veste: Katera živila pomagajo pri hujšanju in ali mednje spada lubenica?

Nekateri trdijo, da je lubenica odlična za pomoč pri hu...

Najboljši domači jagodni sladoled po receptu Jamieja Oliverja

V prispevku boste našli recept za jagodni sladoled, ki ...

Zeleni čistilci telesa: Pripravite jih čim večkrat!

Tako divji kot tudi gojeni šparglji so odlični izbira z...

Velikonočne dobrote: Pinca in pirhi

Kuharica Emilija Pavlič v prispevku razkriva svoj recep...

Prepoznajmo sporočila svojih čustev – preprosta vaja

O pomembnosti prepoznavanja sporočil, ki se skrivajo za...

Misel za 3. julij

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.