Ambrozija: Kako se alergije lotiti na naraven način?

Moje zdravje > Bolezni | piše: Helena Primic | 22.8.2021
Ste vedeli, da olje črne kumine blažilno vpliva na vse simptome alergij, olajšuje dihanje in pozitivno vpliva na dihala, s svojim antibiotičnim delovanjem pa preprečuje razvoj sekundarnih bakterijskih vnetij, ki se pogosto pojavljajo ob alergijah? Več v članku.
Pri alergiji na ambrozijo si lahko pomagate s številnimi naravnimi pomočniki. (Foto: Freepik.com)
Pri alergiji na ambrozijo si lahko pomagate s številnimi naravnimi pomočniki. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"Smo v glavni sezoni cvetnega prahu pelina in ambrozije. V Primorju bo obremenitev z alergenim cvetnim prahom nizka, obremenitev s sporami plesni bo povsod visoka," poročajo na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Poletne nizke obremenitve s cvetnim prahom trav se bodo nadaljevale, tako da bodo v zraku cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in večje količine kopriv, alergenost katerih je nizka in redko vpliva na zdravje.

Več težav za tiste, ki imate alergijo na ambrozijo, vas čaka v Primorju, kjer bo obremenitev z alergenim cvetnim prahom v splošnem sicer nizka, toda prisotna bodo zrna pelina, ambrozije, trav, trpotca, metlikovk in konopljevk, nekoliko več bo cvetnega prahu koprivovk (kopriva in krišina).

"Na vseh merilnih postajah smo zaznali visoke obremenitve s sporami plesni. Pogosti alergeni rodovi so Cladosporium, Alternaria, Epicocum, Stemphyllium in druge spore, ki se pojavljajo v lepem vremenu. Obremenitev se poveča pri žetvi, košnji in drugih opravilih na poljih," opozarjajo v nacionalnem laboratoriju.

In kako se težav ob alergiji na ambrozijo in cvetni prah drugih alergenih rastlin lotiti na povsem naraven način - brez antihistaminikov in kortikosteroidov?

 

Olje črne kumine

Olje črne kumine (Nigella sativa) je bilo v starem Egiptu poznano kot univerzalno zdravilo. To, kar so vedeli že Egipčani, so potrdile tudi številne znanstvene študije, zaradi katerih se olje črne kumine danes priporoča tako v preventivi kot pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav.

Zaradi njegovega protivnetnega, imunomudulacijskega in antihistaminskega delovanja je olje črne kumine med prvimi na seznamu snovi za blažitev in preventivno delovanje pri alergijskih težavah.

Olje črne kumine namreč blažilno vpliva na vse simptome alergij, olajšuje dihanje in pozitivno vpliva na dihala, s svojim antibiotičnim delovanjem pa preprečuje razvoj sekundarnih bakterijskih vnetij, ki se pogosto pojavljajo ob alergijah.

Odrasli trikrat na dan po obroku popijte 20-30 kapljic olja črne kumine, ki je primerno tudi za otroke, vendar šele po tretjem letu starosti.

 

Naravni antihistaminik - kvercetin

V boju proti alergijam se odlično obnese tudi flavonoid in naravni antihistaminik kvercetin, ki ublaži alergijske simptome, priporočljivo pa ga je dodajati skupaj z vitamini C, E in B12 ter mineraloma cinkom in kalcijem.

Ta odličen antioksidant najdemo v jagodičastem sadju, vijolični čebuli, jabolkah in črnem čaju.

Številne raziskave so dokazale njegovo protialergijsko in protivnetno delovanje, ameriška študija univerze v Bostonu pa je dokazala, da kvercetin uspešno blokira histamin in druge snovi, ki jih povezujemo z alergijami.

Priporočena dnevna doza za odrasle je med 200 in 400 miligrami trikrat na dan, primeren pa naj bi bil le za odrasle.

 

Idealen sopotnik pri alergijah - kopriva

Čeprav v koprivah največkrat vidimo le plevel oziroma jih nabiramo le, ko iščemo pomočnika za razstrupljanje, gre za rastlino, ki zmore tudi preprečiti aktivnost histamina in učinkuje protivnetno.

Študija, ki je bila objavljena v časopisu Planta Medica, je pokazala, da dnevna doza okrog 600 miligramov ekstrakta koprive ublaži simptome senenega nahoda pri okrog 58 odstotkov alergikov, medtem ko jih je kar 48 odstotkov izjavilo, da se je kopriva izkazala za učinkovitejšo od zdravil na recept.

Koprive lahko dodate v smuti, jih vmešate v katero od jedi ali pripravite koprivin čaj, ki ga v času največje koncentracije cvetnega prahu vsak dan popijte pet skodelic.

Koprivin čaj pripravite tako, da dve do tri jušne žlice nadzemnih delov koprive prelijete s pol litra vroče vode, pustite da čaj stoji eno uro, nato pa ga precedite.

 

Številni naravni pomočniki pri alergijah

Narava pa skriva še kar nekaj »zdravilcev«, ki pomagajo preganjati alergije. Svetlinovo in laneno olje zaradi esencialnih maščobnih kislin, ki jih vsebujeta, delujeta protivnetno in blažita simptome alergij, če ju uživamo dlje časa.

Listi črnega ribeza v obliki čaja ali tinkture regulirajo pretiran odziv imunskega sistema, alergijske simptome pa zmanjšujeta tudi repuh (v obliki ekstrakta) in ehinaceja.

Hidrolat rimske kamilice blaži rdečico in srbež oči, medtem ko inhalacija eteričnih olj rožmarina in poprove mete izboljša prehodnost zgornjih dihalnih poti.

V času povečane koncentracije alergena je priporočljivo usta in nos izpirati s čajem iz kadulje, nosnice pa mazati z olivnim oljem.

 

Ima alergijo na ambrozijo ali kateri drug cvetni prah vaš vnukec? Tukaj lahko preverite, kako lahko vnuku pomagate krepiti imunski sistem, da bo znakov alergije na cvetni prah čim manj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

4 živila, ki pomagajo znižati visok krvni tlak

Nekatera živila vsebujejo snevi, ki še posebno blagodej...

BEZEG – zdravilni vplivi, nabiranje in domača uporaba

Črni bezeg (Sambucus nigra) raste v obliki visokega grm...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Celulit: Nikoli ni prepozno, da se ga znebite!

Preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki ji...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.