Če mislite, da pravilno jeste solato, se motite!

Po prebranem boste presenečeni, saj zagotovo solate ne jeste pravilno. A glede na to, kako zelo zdrava je, bi jo morali!
Ali jeste solato pravilno? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Ali jeste solato pravilno? (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Že v stari Perziji je bila solata zelo cenjena jed. Verjeli so, da pripomore k boljšemu in bolj mirnemu spancu. Stari Grki in Rimljani so že poznali njene dragocene lastnosti in jo pogosto imeli na svojem jedilniku.

Grški zdravnik in oče medicine Hipokrat je zeleni solati pripisoval mnogo zdravilnih lastnosti. Poznana je bila kot »trava modrecev«.

Danes vemo, da je zelena solata zelo zdrava jed, bogata je z vitamini A, C, E, B1, B2, B3, B6 in minerali, kot so fosfor, kalcij, magnezij, železo in baker.

Jo znate jesti pravilno?
Ali ste vedeli, da bolj ko so listi solate zeleni, bolj so zdravi? Mnogi izmed nas pri čiščenju solate zavržemo najbolj hranljive liste, to so zunanji listi solate, ki so najtemnejši in zato tudi najbolj zdravi. Solato najraje pripravljamo iz sredice, iz mladih in svetlih listov. A ti listi vsebujejo enkrat manj hranilnih snovi, kot zunanji.

Pomembno je tudi, da zeleno solato naberemo tik pred uporabo. Če dolgo časa stoji, če jo hranimo v hladilniku, izgubi hranljivo vrednost. Prav tako ni priporočljivo, da jo med čiščenjem režemo z nožem, saj izgublja vitamine. Bolje je, da jo natrgamo kar z rokami. In še ena stvar uničuje vitamine ter minerale, to je pranje solate. Operite cele liste pod tekočo vodo, šele nato jih natrgajte. Nikar pa je ne namakajte v vodi dolgo časa, s tem načinom v njej ostane zelo malo hranljivih snovi.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

4 živila, ki bodo poskrbela za dobro delovanje jeter

Jetra so pomemben organ, saj razgrajujejo škodljive sno...

3 nenavadne zdravilne rastline, ki lajšajo simptome menopavze (iz raziskave)

Vročinski oblivi, potenje, razdražljivost, spremembe ra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.