Čustveno prehranjevanje: Kako se ga rešiti?

Čustveno prehranjevanje se omenja precej redko, kar je nenavadno glede na to, kako pogosto se z njim srečujemo v praksi, nekateri celo vsakodnevno. Gre za hranjenje, katere namen ni potešiti fizične potrebe po hrani in omogočiti pridobivanje energije za vsakodnevno delovanje, temveč za hranjenje, ki ublaži psihično stisko in pritiske vsakdanjika.
Čustveno prehranjevanje je zelo pogosto. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Čustveno prehranjevanje je zelo pogosto. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tisti, ki odkrivajo, da dostikrat občutijo nekakšno »psihično lakoto«, katero potešijo s hrano, največkrat navajajo, da se to zgodi v bolj stresnih obdobjih ter ob občutkih žalosti, razočaranja, jeze, strahu, osamljenosti ali zdolgočasenosti. Z namenom, da utišajo ali potlačijo določeno neprijetno čustvo, največkrat posežejo po nezdravi hrani, sladkarijah ali »junk foodu«. Neprijetno čustvo pa se umakne le začasno, kmalu se vrne, zahteva novo »čustveno malico«, večkrat pa ga spremlja še en neprijeten občutek – občutek krivde zaradi avtomatskega poseganja po večji količini nezdrave hrane.

Obstaja kar nekaj namigov, ki izdajajo, da gre za čustveno in ne za fizično lakoto: čustvena lakota se pojavi nenadno, je zelo močna in mora biti zadovoljena takoj, ne občuti se fizično, torej v želodcu, gre bolj za nekakšno hrepenenje, neredko po specifični (najpogosteje nezdravi) hrani. Pogosto se zdi, da nad količino hrane, ki jo pojemo zaradi čustvene lakote, nekako nimamo kontrole, lahko se ustavimo šele, ko začutimo močno bolečino v želodcu, takšno prehranjevanje pa vodi v težke občutke sramu, krivde in obžalovanja, ki se pojavijo po koncu takšnega »obreda«.

Mnogi se svoje navade, da se prehranjujejo čustveno, niti ne zavedajo ali mislijo, da imajo zgolj prešibko voljo, da bi s tem prenehali. Nedvomno je za vse spremembe potrebna volja, oziroma motivacija, pri čustvenem prehranjevanju pa je osnovnega in hkrati ključnega pomena, da najprej ugotovimo razloge zanj. Pogosto gre za nepredelane travmatične izkušnje, zamere, nezadovoljstvo v medosebnih odnosih, strah pred prihodnostjo, težave na delovnem mestu, finančne težave ter tudi za depresijo ali anksiozne motnje. Na čustveno prehranjevanje lahko torej gledamo kot na simptom in ne kot na osnovno težavo. V skladu s tem je pomembno, da se posvetimo osnovni težavi ter njenemu odpravljanju. Pogosto je ključnega pomena, da se naučimo izražati neprijetna čustva, ko se pojavijo in na primeren način, ki nam ne škoduje pač pa doprinese k večjemu zadovoljstvu na določenem področju.

Čustveno prehranjevanje ne vključuje le hranjenja, povezanega z neprijetnimi občutki, temveč tudi hranjenje z namenom nagrajevanja. Težko bi našli praznovanje, osebno ali kakršnokoli drugo, ki ne bi vključevalo tudi hrane. Ob posebnih priložnostih seveda ni sporno, da pojemo malo več ali, da ob posebnih dneh jemo tudi drugačno hrano, kot sicer. Tisti, katerim lahko prehranjevanje »za nagrado« začne povzročati težave, so najverjetneje prinesli takšen vzorec že iz otroštva. Morda je bila hrana nekakšen vzgojni ukrep, z dodatki se je nagrajevalo, z odvzemom kaznovalo, takšnih globoko zakoreninjenih čustvenih vzorcev, pa se je težko znebiti tudi v odraslem obdobju.

Kako prepoznati čustveno prehranjevanje, kateri so vzroki zanj in kako ga lahko postopoma opustite, lahko raziščete s pomočjo programa »Psihodieta«, o katerem si lahko več preberete tukaj ter se odločite za vključitev v naslednjo skupino, ki bo s srečanji pričela 1.10.2015. Program vodi Alja Fabjan, certificirana integrativna psihoterapevtka.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.