Strokovnjaki sicer dodajajo, da je pri teh ugotovitvah potrebno biti previden.
Ta najnovejša trditev je ugotovitev iz študije, ki je bila nedavno objavljena v v znanstveni publikaciji (ang. Proceedings of the National Academy of Science). Študija je preučevala povezavo med uživanjem ocvrte hrane in tveganjem za razvoj anksioznosti in depresije. O njej piše spletni vir Health.com.
Raziskovalci so ugotovili, da pogosto uživanje ocvrte hrane, zlasti uživanje ocvrtega krompirja, zares povečuje tveganje za nastanek depresije in anksioznosti. Če pogosto uživamo tovrstno hrano naj bi se tveganje za aksioznost povečalo za 12% in tveganje za depresijo za 7%. Po podatkih študije naj bi bili najbolj na udaru moški in mlajši potrošniki, poročajo raziskovalci.
PREBERITE TUDI: BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...
Po mnenju avtorjev študije je akrilamid, kemični stranski produkt, ki nastane pri kuhanju hrane pri visokih temperaturah s cvrtjem, praženjem ali pečenjem, vzrok za povezanost med ocvrto hrano in anksioznostjo in depresijo.
Ocvrta hrana in duševno zdravje
Ocvrta hrana se pogosto znajde na jedilniku predvsem v zahodnem svetu in je pogosto vzrok za zdravstvene težave, debelost, bolezni srca in raka.
Manj znan pa je podatek, da ocvrta hrana lahko vpliva tudi na duševno zdravje. To so odkrili raziskovalci iz univerze Zhejiang na Kitajskem že pred časom.
Raziskovalci so tako preučili podatke 140.728 ljudi. Spremljali so jih približno 11 let in ugotovili, da je bilo skupno 8.294 udeležencev s simptomi tesnobe in 12.735 udeležencev s simptomi depresije pri ljudeh, ki so pogosto uživali ocvrto hrano. V primerjavi z ljudmi, ki niso uživali ocvrte hrane, so ljudje, ki so redno uživali ocvrto hrano pogosto tudi kadili. Največ je bilo moških, predvsem mlajših. Jedci ocvrte hrane so imeli tudi višji indeks telesne mase, nižji dohodek in stopnjo izobrazbe, manj so uživali vitaminske dodatke.
Razlog naj bi bil tudi v tem primeru akrilamid, čeprav zanesljivih študij na ljudeh še ni. So pa bile opravljene študije na ribah, ki so jih izpostavili omenjeni kemikaliji in ribe so res čez čas začele kazati znake tesnobe.
Dobro je vedeti, da je akrilamid že veljal za rakotvorno snov (povzročitelja raka), a je nekaj let kasneje Strokovni odbor Združene organizacije za prehrano in kmetijstvo/Svetovne zdravstvene organizacije zaključil, da je ima le-ta zgolj oznako "zaskrbljenost za zdravje ljudi".
Nova raziskava sicer nakazuje, da lahko dolgotrajna izpostavljenost akrilamidu pri ljudeh povzroča vnetni odziv v možganih in hrbtenjači, kar lahko povzroči anksioznost in depresiji podobno vedenje.
PREBERITE TUDI: Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak
VIR: https://www.health.com/