Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Moji odnosi > Psihologija | piše: K.M. | 4.6.2024
Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za različne bolezni. A najnovejše raziskave kažejo, da je pogosto uživanje ocvrte hrane, še posebej ocvrtega krompirja (pomfrit), lahko povezano s povečanim tveganjem za razvoj depresije in anksioznosti.
Ocvrta hrana naj bi povzročala depresijo in anksioznost. (Foto: Freepik.com)
Ocvrta hrana naj bi povzročala depresijo in anksioznost. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Strokovnjaki sicer dodajajo, da je pri teh ugotovitvah potrebno biti previden.

Ta najnovejša trditev je ugotovitev iz študije, ki je bila nedavno objavljena v v znanstveni publikaciji (ang. Proceedings of the National Academy of Science). Študija je preučevala povezavo med uživanjem ocvrte hrane in tveganjem za razvoj anksioznosti in depresije. O njej piše spletni vir Health.com.

Raziskovalci so ugotovili, da pogosto uživanje ocvrte hrane, zlasti uživanje ocvrtega krompirja, zares povečuje tveganje za nastanek depresije in anksioznosti. Če pogosto uživamo tovrstno hrano naj bi se tveganje za aksioznost povečalo za 12% in tveganje za depresijo za 7%. Po podatkih študije naj bi bili najbolj na udaru moški in mlajši potrošniki, poročajo raziskovalci.

PREBERITE TUDI: BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Po mnenju avtorjev študije je akrilamid, kemični stranski produkt, ki nastane pri kuhanju hrane pri visokih temperaturah s cvrtjem, praženjem ali pečenjem, vzrok za povezanost med ocvrto hrano in anksioznostjo in depresijo.

Ocvrta hrana in duševno zdravje

Ocvrta hrana se pogosto znajde na jedilniku predvsem v zahodnem svetu in je pogosto vzrok za zdravstvene težave, debelost, bolezni srca in raka.

Manj znan pa je podatek, da ocvrta hrana lahko vpliva tudi na duševno zdravje. To so odkrili raziskovalci iz univerze Zhejiang na Kitajskem že pred časom.

Raziskovalci so tako preučili podatke 140.728 ljudi. Spremljali so jih približno 11 let in ugotovili, da je bilo skupno 8.294 udeležencev s simptomi tesnobe in 12.735 udeležencev s simptomi depresije pri ljudeh, ki so pogosto uživali ocvrto hrano. V primerjavi z ljudmi, ki niso uživali ocvrte hrane, so ljudje, ki so redno uživali ocvrto hrano pogosto tudi kadili. Največ je bilo moških, predvsem mlajših. Jedci ocvrte hrane so imeli tudi višji indeks telesne mase, nižji dohodek in stopnjo izobrazbe, manj so uživali vitaminske dodatke.

Razlog naj bi bil tudi v tem primeru akrilamid, čeprav zanesljivih študij na ljudeh še ni. So pa bile opravljene študije na ribah, ki so jih izpostavili omenjeni kemikaliji in ribe so res čez čas začele kazati znake tesnobe.

Dobro je vedeti, da je akrilamid že veljal za rakotvorno snov (povzročitelja raka), a je nekaj let kasneje Strokovni odbor Združene organizacije za prehrano in kmetijstvo/Svetovne zdravstvene organizacije zaključil, da je ima le-ta zgolj oznako "zaskrbljenost za zdravje ljudi".

Nova raziskava sicer nakazuje, da lahko dolgotrajna izpostavljenost akrilamidu pri ljudeh povzroča vnetni odziv v možganih in hrbtenjači, kar lahko povzroči anksioznost in depresiji podobno vedenje.

PREBERITE TUDI: Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

VIR: https://www.health.com/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ocvrta hrana in depresija Anksioznost Pomfrit
Morda te zanima tudi:

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Recepti babic in dedkov: sirup iz čebule in medu proti prehladu

V spodnjem prispevku boste našli različne ideje in rece...

Proti prehladom: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Ne samo ingver in limona, obstaja še eno močno super živilo, ki se bori proti prehladu

Prihajajo hladnejši dnevi in z njimi obdobje prehladnih...

Prelisičite praznične (pre)grehe ...

Namesto, da se obremenjujete z občutki krivde za vsako ...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.