Decembrski recept: dedek Mraz

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 27.12.2017
Vas je že obiskal dedek Mraz? Da bo lažje našel pot do vas, specite pecivo, ki se ga bodo razveselili vaši vnuki!
Dedek Mraz (foto: Fala)
Dedek Mraz (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:
½ kocke kvasa Fala
1 dl mleka
50 dag moke
10 dag sladke smetane
5 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
2 jajci
3 žlice olja
pomarančna lupinica

Okras:
1 jajce za premaz
rozine
termo-stabilen sladkor ali sladkorni biserčki

Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, ga prilijemo k moki, dodamo smetano, sladkor, jajci, sol, pomarančno lupinico in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo po kapljicah še olje. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Ko postane testo gladko, ga damo na toplo vzhajati, posodo pokrijemo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na pet delov in pustimo počivati nekaj minut. Zatem vsak kos razvaljamo in oblikujemo glavo Dedka mraza. Obraz povečamo za dolžino brade in višino kape. Na spodnjem delu podaljšanega obraza in ob strani testo razrežemo s škarjami na trakove, vsakega pa potem večkrat obrnemo okrog svoje osi, da dobimo kodrasto brado in lase, ki gledajo izpod kape. Iz ostankov testa oblikujemo še brke, nos in cofek kape. Cel obraz premažemo s stepenim jajcem, na mesto za oči vtisnemo dve rozini in iz sladkorčkov posujemo rob ter cofek kape.

Možice damo za 20 minut vzhajati na toplo, potem pa jih prestavimo v pečico in pečemo pri 175 °C približno 30 minut, da se lepo obarvajo.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recepti za zdrava kosila: Vegetarijanski burger z lečo

Tokrat si privoščite za prebavila in organizem lažjo in...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Alkalna dieta: reši vas lahko raka, visokega pritiska, osteoporoze in odvečnih kg

Strokovnjaki, ki zagovarjajo alkalno dieto trdijo, da l...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Ljubljanska vinska pot – že 15. junija!

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.