Decembrski recept: dedek Mraz

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 27.12.2017
Vas je že obiskal dedek Mraz? Da bo lažje našel pot do vas, specite pecivo, ki se ga bodo razveselili vaši vnuki!
Dedek Mraz (foto: Fala)
Dedek Mraz (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:
½ kocke kvasa Fala
1 dl mleka
50 dag moke
10 dag sladke smetane
5 dag sladkorja
1 vanilin sladkor
2 jajci
3 žlice olja
pomarančna lupinica

Okras:
1 jajce za premaz
rozine
termo-stabilen sladkor ali sladkorni biserčki

Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, ga prilijemo k moki, dodamo smetano, sladkor, jajci, sol, pomarančno lupinico in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo po kapljicah še olje. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Ko postane testo gladko, ga damo na toplo vzhajati, posodo pokrijemo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na pet delov in pustimo počivati nekaj minut. Zatem vsak kos razvaljamo in oblikujemo glavo Dedka mraza. Obraz povečamo za dolžino brade in višino kape. Na spodnjem delu podaljšanega obraza in ob strani testo razrežemo s škarjami na trakove, vsakega pa potem večkrat obrnemo okrog svoje osi, da dobimo kodrasto brado in lase, ki gledajo izpod kape. Iz ostankov testa oblikujemo še brke, nos in cofek kape. Cel obraz premažemo s stepenim jajcem, na mesto za oči vtisnemo dve rozini in iz sladkorčkov posujemo rob ter cofek kape.

Možice damo za 20 minut vzhajati na toplo, potem pa jih prestavimo v pečico in pečemo pri 175 °C približno 30 minut, da se lepo obarvajo.

 

 

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Kruhovi cmoki

Vam ostaja kruh ali žemlje? Iz njih lahko pripravite ze...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati

Iz Jožičine kuhinje prihaja tokrat enostaven recept za ...

Iz Jožičine kuhinje: Tatarski biftek

Razmišljate, da bi se sami lotili priprave bifteka? V p...

Praznični recept: Ajdova potica z rožiči, jabolki in hruškami

V prispecku vas čaka okusen in enostaven recept za ajdo...

Praznični recept: Mlečni vrtanek

Okusen in preprost nasvet boste našli v prispevku.

Iz Jožičine kuhinje: Enostavna tortica, ki se topi v ustih

Namig za slaščico, ki jo lahko postrežete po kosilu med...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.