Fala priporoča: Pšenični kruh s pirino moko in semeni

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 27.4.2018
Radi sami pečete kruh? Želite preizkusiti nekoliko drugačen in zelo okusen recept? Tukaj je.
Pšenični kruh s pirino moko. (foto: Fala)
Pšenični kruh s pirino moko. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prva faza:
500 g bele moke
200 g polnozrnate pirine moke
4,8 dl vode

Druga faza:
1/3 kocke kvasa Fala
30 g kislega testa Fala
0,7 dl vode
4 žlice semen kvinoje
1 žlice semen lana
1 žlička melase
2 mali žlički soli

Kruh lahko spečemo iz vseh navedenih sestavin po običajnem postopku kot smo vajeni, le moki dodamo tudi suho kislo testo Fala. Lahko pa s podaljšanim postopkom priprave vplivamo na boljši okus in aromo kruha, ki je tudi lažje prebavljiv:

1. Korak
V posodi premešamo vodo z mešanico obeh mok, vendar le toliko, da ni več proste vode. Pustimo pokrito s folijo vsaj dve uri, najbolje čez noč.

2. Korak
Po dolgem počitku v posodo nadrobimo kvas Fala, dodamo kislo testo Fala in melaso ali sladkor ter dobro premešamo, nato dodamo sol in mešamo deset minut na visoki hitrosti. Čisto na koncu vmešamo semena; ko so enakomerno razporejena, dodamo še vodo in premešamo le toliko, da se ta vmeša v testo. Testo pustimo na hladnem vzhajati vsaj tri ure. Vzhajano testo stresemo na pult, ga razdelimo na dva dela in oblikujemo hlebčka. Položimo ju v pehar in damo vzhajati. Kruh pustimo na toplem ali pa prestavimo na hladno (lahko tudi v hladilnik). Pazimo, kdaj bo kruh primerno vzhajal glede na temperaturo prostora (na hladnem lahko tudi dve uri ali več). Če ga pustimo dlje vzhajati, je precej bolj aromatičen in okusen.

Kruh je primeren za v pečico, ko se volumen skoraj podvoji, ob pritisku prsta v testo pa se testo počasi vrne na prvotno mesto. Pehar obrnemo, v kruh zarežemo vzorec in ga prestavimo v vročo pečico. Manjši hlebček pečemo deset minut na 240 °C, nato še dvajset minut na 180 °C. Če pečemo v posodi, ga pečemo s pokrovom 20 minut pri 240 °C, nato še deset minut odkritega pri 190 °C.

Podrobna navodila o postopku priprave kruha s kislim testom: www.kruhinpotica.com

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sa...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.