Fala priporoča: Pšenični kruh s pirino moko in semeni

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 27.4.2018
Radi sami pečete kruh? Želite preizkusiti nekoliko drugačen in zelo okusen recept? Tukaj je.
Pšenični kruh s pirino moko. (foto: Fala)
Pšenični kruh s pirino moko. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prva faza:
500 g bele moke
200 g polnozrnate pirine moke
4,8 dl vode

Druga faza:
1/3 kocke kvasa Fala
30 g kislega testa Fala
0,7 dl vode
4 žlice semen kvinoje
1 žlice semen lana
1 žlička melase
2 mali žlički soli

Kruh lahko spečemo iz vseh navedenih sestavin po običajnem postopku kot smo vajeni, le moki dodamo tudi suho kislo testo Fala. Lahko pa s podaljšanim postopkom priprave vplivamo na boljši okus in aromo kruha, ki je tudi lažje prebavljiv:

1. Korak
V posodi premešamo vodo z mešanico obeh mok, vendar le toliko, da ni več proste vode. Pustimo pokrito s folijo vsaj dve uri, najbolje čez noč.

2. Korak
Po dolgem počitku v posodo nadrobimo kvas Fala, dodamo kislo testo Fala in melaso ali sladkor ter dobro premešamo, nato dodamo sol in mešamo deset minut na visoki hitrosti. Čisto na koncu vmešamo semena; ko so enakomerno razporejena, dodamo še vodo in premešamo le toliko, da se ta vmeša v testo. Testo pustimo na hladnem vzhajati vsaj tri ure. Vzhajano testo stresemo na pult, ga razdelimo na dva dela in oblikujemo hlebčka. Položimo ju v pehar in damo vzhajati. Kruh pustimo na toplem ali pa prestavimo na hladno (lahko tudi v hladilnik). Pazimo, kdaj bo kruh primerno vzhajal glede na temperaturo prostora (na hladnem lahko tudi dve uri ali več). Če ga pustimo dlje vzhajati, je precej bolj aromatičen in okusen.

Kruh je primeren za v pečico, ko se volumen skoraj podvoji, ob pritisku prsta v testo pa se testo počasi vrne na prvotno mesto. Pehar obrnemo, v kruh zarežemo vzorec in ga prestavimo v vročo pečico. Manjši hlebček pečemo deset minut na 240 °C, nato še dvajset minut na 180 °C. Če pečemo v posodi, ga pečemo s pokrovom 20 minut pri 240 °C, nato še deset minut odkritega pri 190 °C.

Podrobna navodila o postopku priprave kruha s kislim testom: www.kruhinpotica.com

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.