Če bi radi postregli po nedeljskem kosilu tudi sladico, vam priporočam tole super hitro in super dobro.
Biskvit:
6 celih jajc
12 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
18 dkg moke
1 vrečka pecilnega praška
kakav sladki v prahu po občutku (približno 2 žlici).
Jajca, sladkor in vanili zmiksajte (malo dlje) v zmes ki dobro naraste in se zgosti.
Ročno nežno primešajte moko s pecilnim in dodajte sladki kakav.
Biskvit specite v malem pekaču (peki papir) na 180 stopinjah (v navadni pečici, ki ste jo prej ogreli), 25 minut.
Hladen biskvit prerežite, po želji malo navlažite in spodnji del napolnite s 3/4 kreme:
2 jajci ločite na beljake, ki jih stepite v čvrst sneg in dodajte 2 žlici sladkorja.
Rumenjake in 3 žlice sladkorja dobro zmiksajte in dodajte 1/2 kg maskarponeja z malo ruma. Na koncu dodajte še sneg.
Ko ste 3/4 kreme nanesli, jo pokrijte z drugim delom biskvita.
Po vrhu in ob straneh gladko premažite s preostankom kreme.
Na kremo naribajte čokolado, lahko je kakršnakoli.
Sladica se lepo reže, če jo vsaj za kakšno uro postavite v hladilnik.
Nasvet: lahko pa spečete biskvit v večjem pekaču (krajši čas peke, ker je tanjši) in ga dvakrat prerežete po dolgem in polnite vsako plast z eno 1/2 kreme.
Za na vrh pa stepete 2.5 dcl sladke smetane, dodate aromo vanilije in malo ruma. Potrosite s čokolado v prahu ali naribano čokolado.
Iz Jožičine kuhinje želim, naj vam nedeljska sladica tekne.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.