Festival nabiralništva v Sloveniji

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub temu je način življenja nabiralk in nabiralcev prav poseben. Festival nabiralništva prvič do sedaj odpira svoja vrata v soboto, 3. junija ob 9. uri, ko se bodo po vsej Sloveniji istočasno začele nabiralniške delavnice.
Vabljeni na Festival nabiralništva.
Vabljeni na Festival nabiralništva.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vodili jih bodo slovenski nabiralci in gobarji.

Z delavnicami želijo organizatorji festivala razširiti znanje o divji hrani in udejanjiti načela nabiralniške etike in spoštovanje do narave. Združeni skupaj so ob tej priložnosti izdali e-knjigo z naslovom Slovenska divja hrana. V njej so za ljubitelje kulinarike odkrili čudovito plat, ki do sedaj mogoče ni bila poznana – divje recepte, ki pocedijo sline.

V okviru festivala poteka tudi socialna kampanja #najostanedivja, katere cilj je, da bi skupaj s svojimi dejanji vsi skrbeli za ohranjanje naše narave.

V nedeljo, 4. junija 2023, od 10. do 19. ure pa se bo festival odvijal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Tu bo obiskovalce pričakal bogat kulinarično – nabiralniški program. Prisotne bo nagovorila predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar. Odvila pa se bo tudi okrogla miza s slovenskimi strokovnjaki na temo etičnega nabiralništva ter strokovno predavanje o ohranjanju naravnih habitatov.

Na več kot tridesetih stojnicah bodo obiskovalci festivala spoznavali razstavljavce in njihove prvovrstne izdelke, ki so divje nabrani v naši naravi, lokalni in trajnostni. Poskusiti bo moč hrano, ki je še niste jedli, različna piva in kombuče iz divjih rastlin ter druge dobrote izpod rok nabiralcev in vrhunskih kuharjev. Najmlajše pa čaka čaroben otroški kotiček.

Vsi, ki bodo v nedeljo, 4. junija na Pogačarjev trg s seboj prinesli svoj krožnik in pribor, bodo kosilo prejeli ceneje. Organizatorji spodbujajo pitje vode iz pitnikov in ne-uporabo plastične embalaže, pridružili pa so se tudi projektu Disko juha, katerega cilj je združevanje etičnega prehranjevanja mladih in ozveščanja preko priprave zdravega obroka hrane, ki bi drugače romala v smeti.

Cilj festivala je ozaveščanje ožje in širše javnosti na temo ohranjanja okolja. Zaradi tega bodo na festivalu prisotne tudi nevladne okoljevarstvene organizacije.

Ohranimo skupaj slovensko naravo. Naj ostane divja.

Program in celotna predstavitev festivala: www.festivalnabiralnistva.si

Predstavitev projekta Disko juha

https://focus.si/javno-povabilo-organizacija-disco-juhe-disco-soup-ozavescanje-mladih-o-eticnem-in-trajnostnem-nacinu-prehranjevanja/

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Barvanje velikonočnih pirhov s sodo bikarbono

Ste že slišali za barvanje velikonočnih pirhov s sodo b...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Maj je mesec čebel: Mestna občina Ljubljana pripravlja pester izobraževalni program

V Ljubljani veliko pozornosti namenjajo skrbi za čebele...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.