Gensko spremenjena živila - varna ali ne?

Je gensko spremenjeno živilo varno za uživanje, lahko takšna živila pričakujemo tudi na policah evropskih trgovcev, sta le dve izmed pogosto zastavljenih vprašanj.
V ZDA prihaja gensko spremenjeni losos. (foto: freeimages.com)
V ZDA prihaja gensko spremenjeni losos. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA - Food and Drug Administration) je konec lanskega leta odobrila prvo gensko spremenjeno živalsko vrsto za uporabo v prehrani ljudi in trženje v ZDA. Gre za gensko spremenjenega lososa imenovanega AquAdavantage, ki ga je patentiralo podjetje AquaBounty Technologies. Odobritev je prišla po skoraj 20 letih, odkar je podjetje vložilo zahtevo.

A gensko spremenjeni losos se še nekaj časa ne bo znašel na tržišču v ZDA, saj je mesec po odobritvi predsednik Obama začasno prepovedal njegovo trženje, dokler FDA ne izda smernic za označevanje.

V Evropi še ni bila vložena zahteva za gojenje in/ali za trženje gensko spremenjenega lososa. Zato ga prav kmalu še ne moremo pričakovati v evropskih trgovinah.

Kakšne so razlike med gensko spremenjenim in atlantskim lososom?
Gensko spremenjenemu lososu AquAdavantage so s pomočjo genetskega inženiringa dodali gen za rastni hormon iz lososa Chinook in promotor iz jegulji podobne ribe Zoarces americanus, ki ohranja presajeni gen stalno aktiven. Tako gensko spremenjeni losos raste skozi vse leto in ne le spomladi in poleti kot je to običajno za lososa. Zato gensko spremenjeni losos zraste najmanj enkrat hitreje kot gojeni losos. Do velikosti, primerne za prodajo, zraste v 18 do 20 mesecih, medtem ko gojeni losos, za to potrebuje od 28 do 36 mesecev.

Ali je uživanje gensko spremenjenega lososa varno?
Po mnenju FDA naj bi bilo uživanje gensko spremenjenega lososa varno za ljudi, saj naj bi bil gensko spremenjeni losos po sestavi in hranljivosti podoben gojenemu lososu. Svoje mnenje so izdali na podlagi ocene podatkov in študij, ki so bile narejene ter predložene s strani proizvajalca gensko spremenjenega lososa. Strokovnjaki opozarjajo, da so omenjene študije narejene na premajhnem vzorcu in statistično slabo ovrednotene. Kot zanimivost velja omeniti, da je FDA ocenjevala in odobrila gensko spremenjen losos kot zdravilo in ne hrano.

Glede na to, da gre za prvo gensko spremenjeno žival za prehrano ljudi, si na ZPS želijo večje previdnosti. Genske spremembe na organizmih se pokažejo šele nekaj generacij kasneje, zato je zelo pomembno, da se študije izvajajo kontinuirano na dolgi rok. Vedno več je raziskav in študij, ki kažejo na pomanjkljivo poznavanje dolgoročnih vplivov GSO na zdravje ljudi, živali ter okolje.

Označevanje GSO omogoča potrošniku svobodno izbiro
FDA omogoča prostovoljno označevanje gensko spremenjenega lososa v ZDA. Proizvajalec se tako lahko sam odloči, ali bo izpostavil, da je losos gensko spremenjen. Takšno (ne)označevanje ni transparentno in ne ponuja možnosti informirane izbire, saj potrošnik iz označbe ne bo mogel razbrati, kaj oz. kakšnega lososa na primer kupuje.

Za razliko od ZDA, kjer je označevanje gensko spremenjenih živil na trgu le prostovoljno, je označevanje gensko spremenjenih organizmov v Evropi zakonsko urejeno. Vsa živila, ki pridejo na Evropski trg, morajo biti ustrezno označena, kar daje potrošniku izbiro.

Kaj pa vpliv na okolje?
Ob gojenju gensko spremenjenega lososa pa se pojavi tudi vprašanje o možnostih vpliva na naravni ekosistem. Podjetje AquaBounty, ki bo gojilo gensko spremenjenega lososa, sicer zagotavlja, da bo za varstvo okolja poskrbelo tako, da bodo ribe gojili v tankih v le dveh specifičnih ustanovah v Kanadi in Panami. Izdelali bodo številne fizične ovire, ki naj bi preprečile pobeg rib in jajčec gensko spremenjena lososa. Prav tako, bodo vzgojili le triploidne ribe, ženskega spola, ki naj bi bile sterilne in se v primeru pobega ne bi mogle razmnoževati. Vendar po podatkih, ki jih je podjetje predložilo FDA, postopek sterilizacije nikoli ni bil 100 odstoten, torej obstaja možnost, da gensko spremenjeni losos priplava v naravno kolje in tako vpliva na naravni ekosistem.

Zakonodaja na področju GSO pri nas
Evropska zakonodaja določa, da je treba vsak GSO odobriti preden ga podjetja lahko tržijo, potem, ko pa so GSO živila ali krma že na trgu, pa je potrebno spremljati učinke GSO na okolje. Vsaka odobritev je tudi časovno omejena. Po poteku sklepa o odobritvi tak GSO potrebuje novo oceno tveganja in odobritev. Oceno tveganja izvede EFSA (Evropska agencija za varno hrano), ki predlaga Evropski komisiji in državam članicam sklep o izdaji odobritve za dajanje na trg, kadar se izkaže, da je uporaba GSO varna, ob določeni uporabi, za zdravje in okolje.

Evropskim potrošnikom zakonodaja zagotavlja informacije o GSO v živilih, za vsak odobren GSO pa predvideva tudi obvezno sledljivost in označevanje.

Seznam odobrenih gensko spremenjenih rastlin in natančno področje uporabe njihove odobritve sta na voljo v registru EU za gensko spremenjena živila in krmo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.