Srednje visok GI med 40 in 60: 
60 - sirova pica 
59 - borovničeva torta 
57 - pomarančni sok 
57 - testo za pico 
56 - kuhan krompir 
56 - bel riž dolgozrnat 
55 - rjav riž 
55 - keksi iz ovsene moke 
55 - jagodna marmelada 
55 - marelična marmelada 
55 - pop corn 
55 - sadni koktajl 
55 - koruza 
55 - mango 
54 - sladki krompir
54 - krompirjev čips 
53 - grobo mlet polnozrnat kruh 
52 - banana, dobro zrela 
52 - kivi 
50 - fižol v pločevinki 
50 - rž
49 - ovseni kosmiči 
49 - sirovi tortelini 
49 - čokolada 
48 - kuhan fižol 
48 - grenivkin sok 
47 - riž beli, kuhan na pari 
45 - polnozrnati kruh z otrobi
45 - pomarančni sok - sveže iztisnjen
45 - testenine iz moke 1250
45 - testenine na trdo kuhane 
45 - ajda
44 - juha iz leče 
44 - kosmiči z veliko vlaknin 
43 - grozdje 
43 - pomaranča 
43 - puding 
42 - polnozrnati muesli 
41 - špageti (brez omake) 
41 - polnozrnat kruh 
41 - jabolčni sok (nesladkan) 
Nizek GI pod 40: 
37 - paradižnikova juha 
36 - jabolko 
36 - hruška 
36 - polnozrnati špageti 
35 – rjavi fižol
35 – granatna jabolka
35 – kompot brez sladkorja
35 - energij. tablica (Power bar)
35 – grah
35 – pomaranče
35 – sončnična semena 
35 - korenček (surov) 
34 - čokoladno mleko 
33 - jogurt, sladkan 
31 - sojino mleko  
31 - suhe marelice
30 - Česen
30 - Džem (brez sladkorja) 
30 - zelen fižol - stročji
30 - paradižnik
30 - banana, polzrela 
30 - skuta
30 - mandarine
30 - surova repa
29 - leča 
27 - mleko, polnomastno
25 - temna čokolada (70% kakava)
25 – borovnice
25 – mandljev namaz - nesladkan
24 - slive 
23 - fruktoza 
22 - češnje 
22 - črna čokolada (>70% kakava) 
20 – jajčevci
20 – tofu
20 - artičoke
20 – limonin sok
15 - bučke 
15 - šparglji
15 - marelice 
15 – brstični ohrovt
15 - zelena
15 - lešniki, mandlji 
15 - šampinjoni 
15 - Janež
15 - ingver
15 - Por 
15 - Olive 
15 - Kikiriki 
15 - Pistacija 
15 - Kislo zelje 
15 - Sladka paprika 
15 - Mandlji 
15 - Črni ribez 
15 - Brokoli 
15 - Zelje 
15 - Cvetača 
15 - Čili 
15 - Kumare 
15 - Kalčki 
15 - Lešniki 
15 - Gobe
15 - Čebula 
15 - Hren 
15 - Zelena solata 
15 - Šalotka 
15 - Soja 
15 - Špinača 
15 - Orehi 
15 - olive
14 - nemasten jogurt 
14 - arašidi 
10 - Avokado 
5  - Kis 
0 - belo meso 
0 - rdeče meso 
0 – ribe
0 - pršut
0 –Začimbe (peteršilj, bazilika, origano, cimet, 
Hrana z visoko vrednostjo – visok glikemični indeks vas vodi v pridobivanje teže; medtem, ko pa vas živila, ki imajo nizki  glikemični indeks nasitijo za dalj časa in povzročajo topljenje odvečne teže.  Naj tukaj dodam samo še to, da je pametno vsa živila, ki imajo visok glikemični indeks kombinirati z beljakovinsko hrano, ker beljakovine ne povzročajo dvig sladkorja v krvi in posledično ne izzovejo naval neustavljive želje po sladkem.
Primer:
Polbel kruh – GI 70
Pršut – GI 0
Olive – GI 15
Skupni GI je 85, ki ga razdelimo s tremi živili – torej 28,33 – glikemični indeks tega obroka je  torej vrednost pod 30, kar pa pomeni, da ohranjamo sladkor v ravnovesju in zato se sproži poraba energije iz maščobnih celic - torej hujšamo!
Še trije napotki za veseli december:
1.	Preden greste na zabavo ali večerjo, pojte  nekaj od beljakovin – kos sira z manj maščobe ali  nekaj mandljev
2.	Če pijete aperitiv, naj bo to suho vino, penina ali suho rdeče vino
3.	V večernih urah se izogibajte hrane z visokim glikemičnim indeksom – jejte beljakovine in zelenjavo.
Še več najdete tukaj.