IZ Jožičine kuhinje: Jožičine kremšnite

Iz Jožičine kuhinje prihaja zelo preprost recept za krem šnite. Kuharica Jožica pravi, da verjame, da bodo uspele prav vsakemu, ki se jih bo lotil pripraviti ...
Jožičine krem šnite (foto: Jožica Ostrožnik)
Jožičine krem šnite (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 15 kremšnit boste potrebovali:
1/2 kg listnatega testa (v vrečki sta 2 kosa)
1,5 l polnomastnega mleka (3,5%)
7 jajc (ki jih boste ločili, a ni potrebno pred matičarjem)
10 žlic kristalnega sladkorja (zvrhanih)
10 žlic bele ostre moke (zvrhanih)
2 vanili sladkorja
1 limono (sveže iztisnjen sok in naribano lupinico)
3 velike žlice ruma
+1 l prave alpske smetane za stepanje

pekač štirioglati s snemljivim obodom 38 x 25 cm in višine 5 cm

Izdelava:
Listnato testo odtajajte vedno pri sobni temperaturi.

Prvi kos testa razvaljate malo na večje kot je velikost pekača (ker se med peko skrči).

Položite ga na z vodo oplaknjen pekač.

Z vilico ga prepikajte, da se med peko ne bo preveč mehurilo.

Specite ga v klasični pečici, ki ste jo že prej segreli na 210 stopinj / 10 minut.

Isto ponovite z drugim kosom testa, a pozor, ko ga položite na pekač, ga z vilicami napikajte (nakažite kvadratke za kasnejši razrez kremšnit). S tem pečenim testom boste pokrili po vrhu.

Jaz pečeno testo takoj obrežem, na točno velikost pekača z nožem, ki ga vidite na sliki (to je nož za rezanje sira, lahko pa si pomagate tudi z olfa - tehničnim nožem).

1.Najprej stepite rumenjake in polovico (5 žlic) sladkorja z dodanim vanilijevim sladkorjem. Stepajte nekoliko dlje v fino penasto maso.

2.Dodajte malo vročega mleka (3 žlice do 1 dcl), stepajte neprestano.

3.Prilijte limonin sok in rum, robot naj stepa neprestano.

4.Postopoma med stepanjem dodajajte moko, robot naj stepa neprestano.

5.Na štedilniku med tem časom zavrite mleko (primerna je 3 litrska posoda ali lonec z debelim - dvojnim dnom).

6.Med stalnim mešanjem z električnim mikserjem to gosto pripravljeno rumenjakovo maso dodajte v vrelo mleko in kremo kuhajte 15 do 20 minut na manjšem do srednjem ognju (ne pozabite miksati po celi površini posode, ker bomo naredili kremšnite, ne žgancev!!)). Ko je krema kuhana, dodajte naribano limonino lupinico.

7.Med tem časom naj vam robot stepe beljake in preostali sladkor (5 žlic) v čvrst sneg.

8.Kuhano kremo, vlivajte v sneg in jo z lopatico nežno, a hitro vmešavajte s krožnimi gibi, vedno v isto smer ( vmešavanje naj ne traja več kot minuto).Tako boste dobili rahlo in zračno kremo.

9.Kremo takoj vlijte na pečeno testo v pekaču in jo enakomerno poravnajte po vsej površini.

10.Pustite toliko časa na hladnem, da se krema dobro ohladi.

11.Stepite smetano (če želite dodati kremfix = šlagfix = trdilec, ga dodajte sredi stepanja, na 1 l smetane rabite 4 male vrečke) in jo enakomerno nanesite na rumeno kremo, površino dobro poravnajte, ne pozabite na vse vogale.

12.Z drugim pečenim testom pokrijte površino in razrežite na poljubno velikost (če želite, lahko pečeno testo predhodno narežete na kvadrate velikosti 7 x 7 cm in tako narezane podevate po smetani).

13.Za kakšni 2 urci jih postavite na hladno.

Postrežite posipane s sladkorjem v prahu.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Kruhovi cmoki

Vam ostaja kruh ali žemlje? Iz njih lahko pripravite ze...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati

Iz Jožičine kuhinje prihaja tokrat enostaven recept za ...

Iz Jožičine kuhinje: Tatarski biftek

Razmišljate, da bi se sami lotili priprave bifteka? V p...

Praznični recept: Ajdova potica z rožiči, jabolki in hruškami

V prispecku vas čaka okusen in enostaven recept za ajdo...

Praznični recept: Mlečni vrtanek

Okusen in preprost nasvet boste našli v prispevku.

Iz Jožičine kuhinje: Enostavna tortica, ki se topi v ustih

Namig za slaščico, ki jo lahko postrežete po kosilu med...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.