Za 15 kremšnit boste potrebovali:
- 1/2 kg listnatega testa (v vrečki sta 2 kosa)
- 1,5 l polnomastnega mleka (3,5%)
- 7 jajc (ki jih boste ločili, a ni potrebno pred matičarjem)
- 10 žlic kristalnega sladkorja (zvrhanih)
- 10 žlic bele ostre moke (zvrhanih)
- 2 vanilin sladkorja
- 1 limono (sveže iztisnjen sok in naribano lupinico)
- 3 velike žlice ruma
- 1 l prave alpske smetane za stepanje in
- pekač štirioglati s snemljivim obodom 38 x 25 cm in višine 5 cm
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške
Izdelava kremšnit:
1) Listnato testo odtajajte vedno pri sobni temperaturi.
2) Prvi kos testa razvaljate malo na večje kot je velikost pekača (ker se med peko skrči). Položite ga na z vodo oplaknjen pekač. Z vilico ga prepikajte, da se med peko ne bo preveč mehurilo.
3) Specite ga v klasični pečici, ki ste jo že prej segreli na 210 stopinj, 10 minut.
4) Isto ponovite z drugim kosom testa, a pozor, ko ga položite na pekač, ga z vilicami napikajte (nakažite kvadratke za kasnejši razrez kremšnit). S tem pečenim testom boste kremšnite pokrili po vrhu.
5) Sama pečeno testo takoj obrežem na točno velikost pekača z nožem, ki ga vidite na sliki - to je nož za rezanje sira, lahko pa si pomagate tudi z olfa tehničnim nožem).
6) Nato je čas za nadev. Najprej stepite rumenjake in polovico (5 žlic) sladkorja z dodanim vanilijevim sladkorjem. Stepajte nekoliko dlje v fino penasto maso. Dodajte malo vročega mleka (3 žlice do 1 dcl) in stepajte neprestano. Nato prilijte še limonin sok in rum, robot naj stepa neprestano. Med stepanjem postopoma dodajajte moko, robot naj stepa neprestano.
7) Na štedilniku medtem zavrite mleko (primerna je 3-litrska posoda ali lonec z debelim, dvojnim dnom).
8) Med stalnim mešanjem z električnim mikserjem to gosto pripravljeno rumenjakovo maso dodajte v vrelo mleko in kremo kuhajte 15 do 20 minut na manjšem do srednjem ognju (ne pozabite miksati po celi površini posode, ker bomo naredili kremšnite, ne žgancev!). Ko je krema kuhana, dodajte naribano limonino lupinico.
9) Medtem naj vam robot stepe beljake in preostali sladkor (5 žlic) v čvrst sneg.
10) Kuhano kremo vlivajte v sneg in jo z lopatico nežno, a hitro vmešavajte s krožnimi gibi vedno v isto smer (vmešavanje naj ne traja več kot minuto). Tako boste dobili rahlo in zračno kremo.
11) Kremo takoj vlijte na pečeno testo v pekaču in jo enakomerno poravnajte po vsej površini.
12) Kremo pustite toliko časa na hladnem, da se dobro ohladi.
13) Medtem stepite smetano (če želite dodati kremfix oz. šlagfix oz. trdilec, ga dodajte sredi stepanja, na 1 l smetane rabite 4 male vrečke) in jo enakomerno nanesite na rumeno kremo. Površino dobro poravnajte in ne pozabite na vse vogale.
14) Z drugim pečenim testom pokrijte površino in razrežite na poljubno velikost. Če želite, lahko pečeno testo predhodno narežete na kvadrate velikosti 7 x 7 cm in tako narezane podevate po smetani.
15) Pripravljene kremšnite za kakšni 2 urci postavite na hladno. Preden jih postrežete, pa jih posipajte s sladkorjem v prahu.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.