Intervju: Kako prižgati naravni sijaj, pomladiti obraz ter zgladiti gube?

Ali res potrebujemo botoks, da bi zgladili gube na obrazu in se počutili dobro v svoji koži? Pod drobnogled smo vzeli povsem naravno metodo za pomlajevanje obraza in glajenje gubic. Naša sogovornica pa pravi, da je le-ta “najboljši antiaging serum za pomlajevanje”. Prilagamo tri posnetke s praktično izvedbo pomlajevanja obraza po tej metodi.
Z jogo obraza lahko pomladimo svoj obraz. (Foto: Freepik.com)
Z jogo obraza lahko pomladimo svoj obraz. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Govorimo namreč o jogi obraza, ki nam povsem naravno lahko zravna kakšno gubo na obrazu, a bistveno je, da nam pomaga do celostnega zdravja in dobrega počutja.

"Joga obraza ni le vadba, je ritual, ki neguje naš obraz in dušo, vrača naravni sijaj in notranjo moč," pripoveduje naša sogovornica Nina Vodeb, inštruktorico joge in joge obraza.

Kaj je joga obraza?

Joga obraza je več kot le vadba z obrazom – je holističen pristop do lepote, zdravja in vzpostavljanja ljubezni do sebe. S posebnimi vajami gradimo formo obraza, spodbujamo krvni obtok in prižigamo naravni sijaj. To je potovanje k notranji harmoniji, ki nas opominja, da je prava lepota odsev naše notranje harmonije.

Kako sploh zgleda joga obraza? 

Joga obraza je fitnes obraznih mišic. Kot pri treningu telesa, tudi pri obrazu uporabljamo upor in protiupor. Mišice, ki so preveč napete, je potrebno sprostiti; mišice, ki so izgubile volumen, napolniti; in mišice, ki so povešene, dvigniti. Ko mišice dobijo nazaj svoj tonus, koža postane bolj napeta, prekrvavljena in obraz bolj sije.

Foto: Nina Vodeb (osebni arhiv)

Na sliki: Nina Vodeb, inštruktorca joge obraza (osebni arhiv)

Pomembno je, da si vadbo z obrazom naredimo kot ritual, morda ob prižgani svečki in nežni glasbi v ozadju. Najprej je potrebno odpreti prsni koš, sprostiti napetosti v vratu in ramenih in aktivirati mišice obraza. Brez pravilne drže ni prave lepote, niti sproščenega obraza. S kratko meditacijo se prizemljiimo in izdihnemo čustvene napetosti.

Sledi serija specifičnih vaj, kjer vsak teden dodajamo nove vaje in tako postopoma gradimo formo obraza. Vedno zaključimo z masažo obraza, ki mišice sprosti in je hkrati najboljša sopotnica joge obraza. Ker je joga obraza holističen pristop, se ne osredotočamo le na vaje, temveč ozaveščamo tudi pomen pomlajevalne prehrane, aktivacije hormonskega sistema, spoznamo tip gravitacije obraza, pravilno nego kože, zakonitosti kvalitetnega spanca. In spoznavamo, kaj nam sporoča naš obraz. Joga obraza zajema vse vidike, ki vplivajo na lepoto in zdravje. Na koncu se prepustimo občutku sproščenosti in zadovoljstva. Joga obraza ni le vadba, je ritual, ki neguje naš obraz in dušo, vrača naravni sijaj in notranjo moč.

Ali vaje lahko izvajamo tudi sami doma ali potrebujemo vodstvo? 

Začetki z Jogo Obraza so pot do novega zavedanja. Ko se prvič srečamo z jogo obraza, zagotovo potrebujemo vodstvo. Pomembno je, da najprej razumemo, zakaj nekaj delamo, in se naučimo pravilne izvedbe vaj. Na obrazu imamo veliko mišic, na zelo majhnem področju, ki jih nismo navajeni uporabljati pod nadzorom. Običajno mišice obraza uporabljamo le kot nezavedno mimiko, zato na začetku, med učenjem prihaja do veliko napak, saj mišice ne ubogajo navodil, poleg tega nimamo pravega zavedanja, kaj počnemo z obrazom. Začetki Joge obraza so vedno z ogledalom, da preverjamo pravilno nastavitev vaje. Ker je pomembna natančna izvedba vaje, je potrebna velika mera potrpežljivosti in doslednosti. Prav tako potrebujemo program, ki je pravilno strukturiran, kjer se najprej gradi formo večjih mišic in se šele nato osredotoča na manjše predele obraza, kot je spodnja veka. Ko osvojimo osnove, je cilj, da delamo tudi sami in kasneje vaje nadgrajujemo. Vaje se naučimo skupaj, vadijo pa se samostojno doma, preko videa. Za redno izvajanje je najboljše, da se vključimo v online skupnost, kjer dobivamo vzpodbudo in nova znanja za nadgrajevanje. Joga obraza nas popelje na pot novega zavedanja, kjer sčasoma postanemo mojstrice svojega obraza, in ponovno odkrijemo čutenja znotraj sebe.

Foto: Freepik.com

Zakaj vse je koristna? Kako vse lahko pomaga in kako deluje? 

Joga obraza je edinstvena, zaradi svojega celostnega pristopa in vsestranskega delovanja, na več ravneh našega telesa in duha. Pravim ji tudi kraljeva vadba.

Na fizičnem nivoju pomaga vzpostavljati formo mišic, jih sprošča, krepi ter dviguje, kar upočasnjuje gravitacijski upad obraza. Zelo poveča prekrvavitev, ki je najboljši antiaging serum za pomlajevanje. Koža zelo hitro postane sveža in sijoča.

Pri jogi obraza ne gre samo za zunanji videz, ta vadba skrbi tudi za ravnovesje v notranjih organih in žlezah, zato uravnava hormonski sistem in s tem naše počutje. Aktivira krvni in limfni pretok, kar vodi do boljše prekrvavitve, razstrupljanja in energijske pretočnosti, pospešuje regeneracijo živčnih poti in krepi kosti. S to vadbo torej vzpostavljamo ravnovesje ne le na obrazu, temveč v celotnem telesu.

Na čustvenem nivoju neguje vitalnost notranjih organov in pomaga sproščati zastala čustva, ki se zataknejo v notranjih organih..

Vse to lahko razberemo iz obraza in s pravimi vajami odstranjujemo fizične in psihične blokade, kar vodi k boljšemu čustvenemu ravnovesju in boljšemu počutju. Povečuje samozavest, topi travme in pomaga vzpostavljati zdravo samopodobo, kjer se manj primerjamo z drugimi in razvijamo pozitivne občutke v sebi.

Na duhovnem nivoju spodbuja osebno rast in ponuja čas zase, kjer se osredotočamo na svoje počutje in prisotnost v trenutku tukaj in zdaj. Z dihalnimi tehnikami nas joga obraza vrača vase, umirja ali poživlja, povečuje zavedanje naše notranje moči, spodbuja intuicijo in notranjo lepoto.

Koliko časa jo je potrebno izvajati za vidne učinke (zmanjšanje gub, lepši videz kože obraza)? 

Učinek bolj zdravega in živega obraza se pokaže takoj, saj vadba močno spodbuja prekrvavitev. To pomeni, da obraz oživi in oči zasijejo že po prvi vadbi. V kolikor so določene mišice že povešene ali vidno izpraznjene, je potrebno postopoma graditi formo in hkrati sproščati mišice, ki so preveč dejavne in napete. Zares viden rezultat se opazi po približno šestih tednih redne in sistematične vadbe, po 90 dneh pa so rezultati najbolj optimalni.

Potrebujemo tudi čas, da se na novo vzpostavi povezava med možgani, živci in mišicami, ki prepreči nekontrolirano mimiko, s katero si povzročamo gube. S tem odpravimo vzrok in hkrati delamo na liftingu in polnjenju mišic. Tako kot pri telesni vadbi, je tudi tukaj potrebna rednost, potrpežljivost, vztrajnost, zavedanje in znanje.

Foto: Freepik.com

Ali deluje tudi pri damah in gospodih v zrelih letih, ko so gube že precej vidne in izoblikovane? 

Seveda deluje tudi za dame in gospode v zrelih letih. Za jogo obraza nikoli ni prepozno!

Res pa je, da je vedno dobro začeti čim prej, saj na ta način vzdržujemo mladosten videz. Veliko bolj dolgotrajno in težje je popravljati že nastale težave. Če se zavedamo na kaj vse ima joga obraza vpliv, bomo njeno vrednost v zrelih letih vedno bolj čutili in se je zavedali. Joga obraza mora biti osnova, saj nam mišic nihče ne more zgraditi. Vse ostalo je dodatek. Pristop podajanja znanja joge obraza za moške ali ženske je drugačen, saj smo si različni po zanimanju in energiji. Ženske predvsem potrebujemo vpeljati več senzualnosti, da joga obraza postane naš lepotni ritual. 

Ali je lepši videz obraza in kože edini pozitivni učinek redne vadbe ali so še kakšni učinki? 

Nikakor ni edini. Fizično, joga obraza vpliva na hormonsko ravnovesje (zdravje ščitnice, adrenalne žleze, reproduktivni sistem), zdravje možganov, boljši vid in vzdrževanje kostne mase na obrazu, povečuje odpornost na stres in je hkrati zelo antistresna. Joga obraza temelji tudi na teoriji petih elementov po tradicionalni kitajski medicini in je zato znanje za življenje, ki se ga v šolah nismo naučli, je pa temelj zdravja. Energijsko, vzpostavlja zavedanje svojega notranjega počutja, kar omogoča spreminjanje naše notranje kemije, kar je vsekakor najmočnejši pomlajevalec in notranji zdravnik. Z jogo obraza postajamo svoja najboljša verzija sebe, saj se počasi lušči iz nas to, kar nas v življenju ustavlja ali obremenjuje, da ne živimo sebe.

Se komu odsvetuje? 

Joga obraza se načeloma nikomur ne odsvetuje, je pa potrebno vadbe prilagoditi situaciji, določenim zdravstvenim, ali katerim koli drugim težavam in hkrati upoštevati navodila zdravnika. Pomembno je, da se z obrazom ukvarjamo, načinov kako pa je veliko in vedno lahko najdemo pravega zase v danem trenutku.

Nina Vodeb je certificirana holistična svetovalka za zdravje in dobro počutje, kreatorka Ženske Sočne Joge in lepotnega programa Inanna Joga Obraza. Njeno poslanstvo je pomagati ženskam doseči več zdravja, zadovoljstva in naravne lepote. Z Ninino pomočjo lahko odklenete moč notranje harmonije in trajnega zdravja. Več o njej lahko najdete na spletni strani TUKAJ ali na njenm Faceboom profilu.

VAJE ZA POMLAJEVANJE (AVTORICA: NINA VODEB):

1. BALONČEK

2. GLAJENJE ČELA

 3. ZAJEMANJE

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Joga obraza Pomlajevanje Proti staranju
Morda te zanima tudi:

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Bliža se 23. Festival za tretje življenjsko obdobje (vstop prost)

Počasi se približujemo datumu, ko bo odprl vrata največ...

"Osebna rast je naša dolžnost. Če se ustavimo, začnemo nazadovati."

Ta propad se dogaja najprej na psihičnem nivoju, kasnej...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Vabilo na 1. posvet Foruma F3ŽO

Ali smo kot družba dovolj odgovorni, da zagotovimo star...

Pretirana uporaba mobilnega telefona povzroča težave s srcem

Če še ne veste, je to sedaj potrdila obsežna študija: p...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Brezplačni mini spletni tečaj "Domača lekarna s kuhinjskega pulta" z dr. Tino Mele

Na praktično naravnanem brezplačnem mini tečaju "Domača...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

TELOVADBA: Vaje za izboljšanje simptomov karpalnega kanala (video)

Sindrom karpalnega kanala povzroča neprijetno mravljinč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.