Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo govejo juho. Kuharica pa razkriva še par drobnih skrivnosti, s katerimi bo juha zares slastna.
Goveja juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Goveja juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kvalitetno goveje meso mora biti rožnato rdeče barve.
Stara govedina je temnejša in je mastna le na površini, maščoba (loj) je rumenkaste barve.

Prednji kosi so okusnejši in dajo tudi boljšo govejo juho (pleče da kvalitetno juho in okusno meso), še posebej dobro govejo juho pa da namizni del ali križ.

Če je le možno, kupimo domače meso pri kmetu, ki ga poznamo in mu zaupamo.

Na 1 kg mesa damo 10 - 15 dkg zelenjave in začimbe. Kuhat ga damo v hladno vodo, če želimo okusnejšo juho, v vročo pa le takrat, ko želimo okusnejše meso, da mesne beljakovine hitro zakrknejo.

Šele ko zavre, jo solimo. Če hočete imeti posebno čisto govejo juho, posnamite pene, ko juha zavre, a zavedajte se, da ste s tem odstranili tudi okus. Sedaj ji dodamo zelenjavo - korenje rumeno in rdeče, luštrek, petršiljevo korenino, prerezano in na plošči popečeno čebulo z lupino, kakšno zrno česna, zrna celega popra, muškatni orešček, v sezoni še paradižnik, košček paprike, sržen zelja, malo cvetače, košček kolerabe. Petršilj in zeleno (zeleni del) dodamo juhi proti koncu kuhanja. Del zelenjave se lahko prepraži in se tako doda juhi. Če mesa nimate dovolj, lahko proti koncu kuhanja dodate jušno kocko.

Juha se kuha na nizki temperaturi in počasi, da se komaj opazi vrenje, pokrita da ne uide moč. Čas kuhanja je odvisen od starosti mesa, kvalitetna govedina je kuhana v 1,5 ure, starejša naj vre 2 uri.
Kuhano juho odstavimo in počakamo, da se umiri. Nato jo precedimo na gosto cedilo. Zelenjavo iz juhe serviramo zraven kuhane govedine, korenček zrežemo na kocke in ga vrnemo v juho.

Ko pripravljamo meso za postrežbo, ga vzamemo iz juhe, ga narežemo, položimo v posodo, prilijemo juho in pustimo pokritega na toplem.

Dobra goveja juha mora biti čista, aromatična, svetlo čajne barve, mastna pa sme biti le toliko, da na njej plava le tu in tam kakšna kroglica maščobe. Goveja juha se mora servirati vroča. Okus ni odvisen samo od mesa, ampak tudi od dodane zelenjave in ostalih dodatkov. Vse se mora povezati v harmonično celoto, nič ne sme prevladovati.

Za posebne priložnosti kuhamo v juhi tudi kakšen del perutnine, to je še posebej okusna in močna juha.

V juho lahko zakuhate domače rezance, zdrobove žličnike, vlivance, ribano kašo, riž, jajčne štrukeljce in ostale zakuhe, jo postrežete s palačinkami, zlatimi kroglicami...

Postrezite z nastriženim drobnjakom.

In še droben, a pomemben nasvet, juho lahko zbistrite, če ji dodate beljak ali kocko surovega krompirja.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Recept za bezgov sirup, ki je osvežilen in okusen. Z ok...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Prihaja poletna Ljubljanska vinska pot

Že 11. leto zapored se bo pod okriljem organizatorja Pr...

Metka Klevišar: O ČEM GOVORI NEZADOVOLJSTVO S HRANO?

Spominjam se bolnika v bolnici, ki je rekel, da tako sl...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Zelo zdravilno zelišče, ki vam lahko zraste kar v kuhinji

Zdravilne sestavine imamo res na dosegu roke. Prav to z...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Festival nabiralništva v Sloveniji

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate posk...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.