Sestavine za orehova gnezda:
- 1 jajce
- 20 dkg margarine
- 5 dkg masla
- 10 dkg sladkorja
- 5 dkg kakava v prahu
- 1 vanilin sladkor
- 40 dkg gladke moke
- 10 dkg fino nasekljanih orehov
Sestavine za polnjenje:
- 10 dkg mlečne čokolade
- 2 žlici mleka (ali sladke smetane)
- 2 kaplji ruma
Izdelava:
1) Jajce stepite posebej.
2) Stepite margarino in maslo (sobne temperature) s sladkorjem in vanili sladkorjem, da postane penasto in dodajte pripravljeno jajce.
3) Dodajte kakav v prahu in premešajte.
4) Postopoma dodajajte moko in mešajte z nastavki za testo.
5) Ko nastane fina kompaktna masa, obdelajte testo še na hitro z rokami.
6) Oblikujte lepe, gladke kroglice z mokrimi rokami (teže 2 dkg), v sredino vsake s kuhalničnim ročajem previdno vtisnite jamico (vdolbinico) in jo povaljajte v nasekljanih orehih.
7) Zlagajte v obložen (s peki papirjem) pekač.
8) Pecite v predogreti pečici na 160 stopinj / 20 - 25 minut (odvisno od pečice).
9) Pečene in ohlajene napolnite s stopljeno mlečno čokolado in pustite, da se ohladi.
10) Dobili boste 68 piškotov (ja, dobro znam šteti, naučila pa me je Daniela Kolarič).
Nasveti:
- Ko boste delali vdolbinice s kuhalnico, jo malo nežno zasučite v levo in desno, bo šlo lažje.
- Če malo razpokajo, nič hudega, ne smejo pa preveč.
- Čeprav se imenujejo orehova gnezda, imajo vsaj meni bolj okus po kakavu, zato bi jaz osebno kakav zamenjala za čokolado v prahu.
- Orehe res nasekljajte drobno, sicer se vam bodo težko oprijemali kroglic.
- Lahko pa kroglice že prej povaljate v orehih, položite v pekač in šele nato naredite vdolbinico, gre lažje in hitreje.
- Čokoladni obliv naredite tako, da najprej zavrete samo mleko, ga odstavite in vanj dodate nalomljene kocke čokolade ter mešate tako dolgo, da se povsem stopi, na koncu dodate dve kaplji ruma in z žličko napolnite vdolbinice.
Naj bo sladko opravilo prijetno!
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.