Sestavine:
70 dkg jagod aronije
40 dkg
sladkorja
1,5 l vode
sok 1/2 limone (nadomestek 1/4 čajne žličke citronske kisline)
Priprava:
Od navedene količine vzamite 1/2 litra vode in vanjo dodajte ves sladkor ter pristavite na štedilnik. Mešajte, da se sladkor raztopi in sladkorna tekočina zavre. Posebej v posodi s paličnim mešalnikom zmiksajte jagode aronije v povsem gladko maso. To maso dodajte sladkorni raztopini, dolijte preostali liter vode ter vse skupaj ponovno zavrite. Vre naj 3 do 5 minut. Pene, ki nastajajo, sproti z žlico posnamite. Na koncu dodajte sok limone.
Vroč sirup aronije polnite v čiste steklenice, obvezno pa sok precedite skozi gosto cedilo ali gazo. Zatesnite takoj!
Ostanek dobro iztisnite, le tako boste dobili točno 2 litra sirupa.
NASVET: aronija mora biti dovolj zrela, da ni sirup trpkega okusa.
Lahko uporabite tudi zamrznjeno, saj bo okus prav tako manj trpek oziroma manj grenak.
Ostanek se lahko tudi uporabi za marmelado, vendar ne priporočam.
NAMIG: sirup aronije je zelo zdravilen. Zdravim osebam se priporoča pitje razredčenega do 1 dcl dnevno, bolnikom pa do 3 krat na dan po 1 dcl. Zato je pametno, da ga pripravimo v majhnih in temnih stekleničkah (npr ; stekleničke 2 dcl od Fructalovega soka ali kozarčki od fruteka). Še en namig: če imate viška brusnic, jagod, borovnic, malin, jih zamrznite po 1/2 kg in se spomnite na recept za Velec sladoled...bodo pri roki in še cenejše kot gozdni sadežni iz trgovine.
Iz Jožičine kuhinje zdravilen pozdrav.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.