Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...
Priprava sirupa iz aronije. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priprava sirupa iz aronije. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
70 dkg jagod aronije
40 dkg
sladkorja
1,5 l vode
sok 1/2 limone (nadomestek 1/4 čajne žličke citronske kisline)

Priprava:
Od navedene količine vzamite 1/2 litra vode in vanjo dodajte ves sladkor ter pristavite na štedilnik. Mešajte, da se sladkor raztopi in sladkorna tekočina zavre. Posebej v posodi s paličnim mešalnikom zmiksajte jagode aronije v povsem gladko maso. To maso dodajte sladkorni raztopini, dolijte preostali liter vode ter vse skupaj ponovno zavrite. Vre naj 3 do 5 minut. Pene, ki nastajajo, sproti z žlico posnamite. Na koncu dodajte sok limone.

Vroč sirup aronije polnite v čiste steklenice, obvezno pa sok precedite skozi gosto cedilo ali gazo. Zatesnite takoj!

Ostanek dobro iztisnite, le tako boste dobili točno 2 litra sirupa.

NASVET: aronija mora biti dovolj zrela, da ni sirup trpkega okusa.
Lahko uporabite tudi zamrznjeno, saj bo okus prav tako manj trpek oziroma manj grenak.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Gosti jagodni sok

Ostanek se lahko tudi uporabi za marmelado, vendar ne priporočam.

NAMIG: sirup aronije je zelo zdravilen. Zdravim osebam se priporoča pitje razredčenega do 1 dcl dnevno, bolnikom pa do 3 krat na dan po 1 dcl. Zato je pametno, da ga pripravimo v majhnih in temnih stekleničkah (npr ; stekleničke 2 dcl od Fructalovega soka ali kozarčki od fruteka). Še en namig: če imate viška brusnic, jagod, borovnic, malin, jih zamrznite po 1/2 kg in se spomnite na recept za Velec sladoled...bodo pri roki in še cenejše kot gozdni sadežni iz trgovine.

Iz Jožičine kuhinje zdravilen pozdrav.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti
Morda te zanima tudi:

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.