Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...
Priprava sirupa iz aronije. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priprava sirupa iz aronije. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:
70 dkg jagod aronije
40 dkg
sladkorja
1,5 l vode
sok 1/2 limone (nadomestek 1/4 čajne žličke citronske kisline)

Priprava:
Od navedene količine vzamite 1/2 litra vode in vanjo dodajte ves sladkor ter pristavite na štedilnik. Mešajte, da se sladkor raztopi in sladkorna tekočina zavre. Posebej v posodi s paličnim mešalnikom zmiksajte jagode aronije v povsem gladko maso. To maso dodajte sladkorni raztopini, dolijte preostali liter vode ter vse skupaj ponovno zavrite. Vre naj 3 do 5 minut. Pene, ki nastajajo, sproti z žlico posnamite. Na koncu dodajte sok limone.

Vroč sirup aronije polnite v čiste steklenice, obvezno pa sok precedite skozi gosto cedilo ali gazo. Zatesnite takoj!

Ostanek dobro iztisnite, le tako boste dobili točno 2 litra sirupa.

NASVET: aronija mora biti dovolj zrela, da ni sirup trpkega okusa.
Lahko uporabite tudi zamrznjeno, saj bo okus prav tako manj trpek oziroma manj grenak.

 

Ostanek se lahko tudi uporabi za marmelado, vendar ne priporočam.

NAMIG: sirup aronije je zelo zdravilen. Zdravim osebam se priporoča pitje razredčenega do 1 dcl dnevno, bolnikom pa do 3 krat na dan po 1 dcl. Zato je pametno, da ga pripravimo v majhnih in temnih stekleničkah (npr ; stekleničke 2 dcl od Fructalovega soka ali kozarčki od fruteka). Še en namig: če imate viška brusnic, jagod, borovnic, malin, jih zamrznite po 1/2 kg in se spomnite na recept za Velec sladoled...bodo pri roki in še cenejše kot gozdni sadežni iz trgovine.

Iz Jožičine kuhinje zdravilen pozdrav.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti
Morda te zanima tudi:

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.